The Malaysia Post

PRU15: Polis keluarkan lebih 1,000 permit ceramah di seluruh negara, tahan tiga lelaki

Pilihan Raya Umum ke-15

Polis telah mengeluarkan sebanyak 1,301 permit di seluruh negara setakat semalam untuk ceramah sepanjang tempoh berkempen bagi pilihan raya umum ke-15 (PRU15).

Polis Diraja Malaysia

Pengarah Operasi PRU15 Polis Diraja Malaysia (PDRM) Datuk Seri Hazani Ghazali berkata daripada jumlah itu, 334 permit dikeluarkan di Sabah, diikuti Sarawak (215), Selangor (119), Kedah (107), Perak (102), Johor ( 86), Pahang (81), Negri Sembilan (72), Kelantan (57), Pulau Pinang (45), Melaka (35), Perlis (17), Kuala Lumpur (11) dan Terengganu (10).

Beliau berkata polis turut mengesan lapan ceramah tanpa permit, dengan lima di Kedah, dua di Perak dan satu di Pahang.

Mengenai kesalahan berkaitan PRU15, Hazani berkata di Johor, seorang lelaki tempatan ditahan kerana membakar bendera parti politik di Jalan Penyiaran 2, Taman Universiti Skudai dan disiasat mengikut Seksyen 435 Kanun Keseksaan kerana melakukan khianat dengan api.

Kes Kedua di Selangor Melibatkan Lelaki Tempatan

Beliau berkata, kes kedua di Selangor melibatkan seorang lelaki tempatan meminta RM2,500 sebagai wang perlindungan untuk memasang khemah atau berkempen di sekitar Petaling Jaya.

“Suspek juga mengugut jika mereka tidak membayar, dia akan membawa rakan subahatnya untuk menimbulkan masalah. Kes disiasat mengikut Seksyen 385 Kanun Keseksaan kerana memeras ugut,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Barisan Nasional

Beliau berkata kes ketiga berlaku di Pulau Pinang, dengan seorang lelaki ditahan kerana disyaki menumbuk seorang lagi di mata kanannya ketika dia sedang memasang bendera Barisan Nasional di kawasan Seberang Perai Tengah.

“Suspek memarahi mangsa dan berlaku pertengkaran sebelum mangsa ditumbuk oleh jirannya yang mengugut untuk memanggil rakan subahatnya.

Baca Lagi | Khairy berkata hanya mencari Sungai Buloh kerana ‘tiada pilihan’

Baca Lagi | Penyanyi Indonesia Bunga Citra Lestari bertepuk tangan dengan dakwaan bahawa dia hamil, mengatakan dia menjadi mangsa malu badan

“Selepas kejadian itu, mangsa beredar dan pergi ke balai polis berhampiran untuk membuat laporan,” katanya sambil menambah kes disiasat mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan kerana mendatangkan kecederaan secara sukarela.

Selain itu, polis turut membuka 21 kertas siasatan di seluruh negara membabitkan pelbagai kesalahan berkaitan PRU15, antaranya di Sarawak, Pahang dan Perak yang disiasat mengikut Seksyen 427 Kanun Keseksaan kerana melakukan khianat.

Di Sarawak, 23 tiang bendera Perikatan Nasional di Jambatan Pekan Lubok Antu di Lubok Antu dipatahkan oleh individu tidak dikenali.

Di Pahang, beberapa poster kempen pilihan raya Pakatan Harapan (PH) yang memaparkan gambar calon kerusi Parlimen Kuantan Fuziah Salleh dan calon DUN Chan Chun Kuang dan calon kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Teruntum Sim Chong Siang masing-masing di Jalan Besar dan Jalan Mahkota, Kuantan ditampal dengan pelekat logo “Save Malaysia Stop Lynas”.

Di Perak, kain rentang PH dikoyak oleh individu tidak dikenali di Muallim.

Sementara itu, di Melaka, seorang lelaki ditahan kerana disyaki menimbulkan kekecohan pada mesyuarat sebuah parti politik di daerah Melaka Tengah semalam.

Ketua Polis Melaka Datuk Zainol Samah

Ketua Polis Melaka, Datuk Zainol Samah berkata, dalam kejadian jam 10 malam itu, seorang individu berusia 50-an menterbalikkan meja dan kerusi serta mengoyak kain rentang, selain mengugut untuk memukul pengerusi.

“Suspek ditahan dan kes disiasat mengikut Seksyen 427/506 Kanun Keseksaan kerana melakukan khianat dan ugutan jenayah,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Penyanyi Indonesia Bunga Citra Lestari bertepuk tangan dengan dakwaan bahawa dia hamil, mengatakan dia menjadi mangsa malu badan

Read Next

Pelawak Shuib mengakui hubungan baru, meminta peminat memberinya ruang

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.