The Malaysia Post

Khairy berkata hanya mencari Sungai Buloh kerana ‘tiada pilihan’

Sungai Buloh

Calon Barisan Nasional (BN) Sungai Buloh Khairy Jamaluddin mengakui dia meminta untuk bertanding di kawasan itu, tetapi berkata dia “tiada pilihan” kerana kepimpinan gabungan itu meninggalkannya dalam kegelapan selepas memintanya mengosongkan kerusinya di Rembau.

Senarai Kecil Tempat Duduk yang Tinggal

Beliau berkata beliau perlu mengambil keputusan sendiri, dan memilih Sungai Buloh daripada senarai kecil kerusi yang tinggal.

“Realitinya, saya tiada pilihan. Kepimpinan parti tidak menunjukkan kawasan mana saya akan diletakkan. Saya dibiarkan begitu sahaja.

“Saya hanya tahu saya perlu meninggalkan Rembau, jadi ketika itu saya tiada pilihan. Saya terpaksa melakukan sesuatu sendiri jadi saya berjumpa dengan Noh Omar dan Vicky,” katanya merujuk kepada Pengerusi BN Selangor Tan Sri Noh Omar dan Presiden MIC Tan Sri S. Vigneswaran.

“Apabila tidak banyak kerusi tersedia, hanya tinggal dua atau tiga lagi, saya berkata, ‘OK, saya pilih Sungai Buloh’,” kata Khairy, sambil menambah tiada perbincangan dengan pucuk pimpinan gabungan itu mengenai langkah seterusnya.

Baca Lagi | Pada Hari Jadi, Rara Berharap Rara Terjejas Teruk

Baca Lagi | Pengundi sudah muak dengan fitnah dan kad perkauman, Loke DAP memberi amaran kepada lawan ketika kempen PRU15 semakin panas

“Kerusi lain perlahan-lahan diambil dan tarikh penamaan calon semakin hampir, jadi saya terpaksa mengambil inisiatif untuk melakukan sesuatu untuk diri sendiri,” katanya.

Beliau mendedahkan bahawa Noh Omar, yang digugurkan daripada bertanding di Tanjong Karang, adalah pihak yang mencadangkan Khairy bertanding di Selangor.

“Kami bercakap dengan presiden MIC dan meminta untuk bertukar dengan Sungai Buloh, kerana kerusi ini sebelum ini ditandingi MIC.

“Jadi, ya, sedikit sebanyak, saya memintanya. Tetapi saya terpaksa mengaturnya sendiri untuk mendapatkan tempat duduk itu,” katanya.

Di sebalik semua itu, Khairy berkata beliau tidak mahu berhujah secara terbuka atau membahaskan perkara itu melalui media.

Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi

Semalam, Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata Khairy telah memohon untuk bertanding di kerusi Sungai Buloh, ketika diminta mengulas mengenai beliau mahu menjadi perdana menteri Malaysia pada masa hadapan.

Khairy, yang juga menteri kesihatan sementara, meninggalkan kerusi Parlimen Rembau untuk timbalan presiden Umno Datuk Seri Mohamad Hasan bertanding.

Khairy is in a seven-cornered fight with Pakatan Harapan’s Datuk R Ramanan, PRM’s Ahmad Jufliz Faiza, PAS’ Mohd Ghazali Md Hamin, Pejuang’s Mohd Akmal Mohd Yusof, and two independent candidates Sifu Linda and Syed Razak Alsagoff.

PKR’s R. Sivarasa

Penyandang Sungai Buloh ialah R. Sivarasa dari PKR, yang digantikan dengan Ramanan sebagai calon PH kerana masalah kesihatan.

Read Previous

Pengundi sudah muak dengan fitnah dan kad perkauman, Loke DAP memberi amaran kepada lawan ketika kempen PRU15 semakin panas

Read Next

Penyanyi Indonesia Bunga Citra Lestari bertepuk tangan dengan dakwaan bahawa dia hamil, mengatakan dia menjadi mangsa malu badan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.