The Malaysia Post

Pengundi sudah muak dengan fitnah dan kad perkauman, Loke DAP memberi amaran kepada lawan ketika kempen PRU15 semakin panas

Setiausaha Agung DAP Anthony Loke (tengah) berkata parti itu cuba menjatuhkan imejnya sebagai ‘parti Cina’ dengan meletakkan lebih ramai calon Melayu seperti Young Syefura Othman (paling kiri).

Anthony Loke telah Memberi Amaran kepada Saingan Politik

Setiausaha Agung DAP Anthony Loke telah memberi amaran kepada pesaing politiknya malam ini terhadap fitnah dan bermain kad perkauman semasa kempen pilihan raya umum mereka.

Tangani lebih banyak Isu Berkaitan

Beliau menambah bahawa pengundi sudah cukup dengan tuduhan sedemikian dan lebih suka mengetahui apa yang ditawarkan parti untuk menangani isu yang lebih relevan seperti isu pengangkutan, kemampuan perumahan, peningkatan kos sara hidup, dan keharmonian kaum.

“Jika cara kempen utama mereka adalah menyerang DAP dengan kad perkauman, ini menunjukkan mereka tidak mempunyai dasar yang baik untuk ditawarkan kepada pengundi.

“Dan mereka telah menggunakan retorik sedemikian untuk melakukan yang paling mudah, iaitu menyerang kami,” kata Loke dalam temu bual dengan Astro Awani.

Beliau juga menafikan dakwaan PAS sebelum ini bahawa DAP adalah parti komunis, menyifatkan ia tidak logik.

“Jika kita benar-benar komunis, bagaimana kita dibenarkan bertanding dalam pilihan raya umum?

“Dan PAS pernah bekerjasama dengan kami sebelum ini, bagaimana mungkin mereka tidak tahu latar belakang kami?” kata Loke.

Tan Sri Abdul Hadi Awang

Presiden PAS Tan Sri Abdul Hadi Awang telah ditanda kerana membuat kenyataan perkauman dan agama baru-baru ini kerana menggelar DAP sebagai parti komunis dan mendakwa bukan Islam adalah punca rasuah di Malaysia.

Ketika ditanya bagaimana DAP menangani label sebagai “parti Cina”, beliau berkata parti itu telah meletakkan lebih ramai calon Melayu pada pusingan ini untuk membuktikan ia sebuah parti berbilang kaum.

“Kami telah meletakkan sembilan calon Melayu kali ini, tetapi saya sedar kami masih akan dipanggil [Cina].

“Saya amat bersimpati kepada calon Melayu kita kerana mereka mengalami banyak tekanan, ejekan, dan serangan peribadi, tetapi saya bangga dengan keberanian dan keteguhan mereka,” kata Loke.

Beliau juga memuji calon Bentong mereka, Young Syefura Othman atas usaha teliti beliau dalam membantu penduduk tempatan semasa banjir, dengan berkata “dia tiba paling awal, dan keluar paling lewat”.

Ketua DAP

Pemimpin DAP itu kemudian menambah bahawa beliau percaya pengundi akan menilai mereka berdasarkan prestasi mereka, dan matlamatnya adalah untuk memecahkan politik perkauman dalam pilihan raya ini dengan meletakkan calon berdasarkan prestasi mereka dan bukannya profil kaum.

Loke kini mempertahankan kerusinya di Seremban, yang dimenanginya dengan majoriti 30,694 menentang PAS dan BN pada 2018.

Baca Lagi | Mengintip Rumah Paling Cantik di Malaysia

Baca Lagi | Pada Hari Jadi, Rara Berharap Rara Terjejas Teruk

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Pada Hari Jadi, Rara Berharap Rara Terjejas Teruk

Read Next

Khairy berkata hanya mencari Sungai Buloh kerana ‘tiada pilihan’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.