The Malaysia Post

Di Johor, pergolakan ketua Wanita PKR yang baharu mengancam untuk mengganggu persiapan PRU15

Persediaan PKR Johor bagi menghadapi pilihan raya umum awal yang dijangkakan mungkin terganggu selepas sayap Wanita parti itu di negeri itu mendakwa pilihannya untuk pemimpin baharu diabaikan.

Sepuluh daripada 14 bahagian Wanita PKR telah mempertikaikan pelantikan Zuraidah Zainab untuk peranan itu, dengan menegaskan bahawa mereka menyokong Haryati Abu Nasir dalam mesyuarat pada 5 Ogos.

Zuraidah ialah ketua Wanita PKR di Johor Baru manakala Haryati mengetuai sayap PKR Kluang.

Ketua Wanita PKR Pasir Gudang Norfazilah Mohamad Nor, yang mewakili 10 bahagian, berkata mereka terkejut apabila Zuraidah diumumkan sebagai Ketua Wanita PKR Johor yang baharu.

“Berdasarkan perkara ini, jelas Haryati telah dipilih secara demokratik dalam kalangan 14 bahagian yang diberi mandat sebagai yang paling sesuai untuk diperakukan bagi jawatan Ketua Wanita PKR Johor,” katanya kepada Malay Mail.

Norfazilah berkata pelantikan itu jelas mengenepikan suara akar umbi PKR Johor.

Khabar angin bertiup kencang mengenai kedudukan ketua pergerakan PKR Johor, dengan dakwaan campur tangan berikutan pengumuman Zuraidah sebagai ketua Wanita negeri dan Mohamad Taufiq Ismail sebagai ketua Pemuda Johor yang baharu.

Bahagian PKR Johor Baru diterajui oleh Akmal Nasrullah Nasir, yang juga Ahli Parlimen Johor Baru dan sekutu setia timbalan presiden PKR Rafizi Ramli.

Norfazilah berkata beliau bercakap untuk 10 bahagian PKR Johor yang telah menyokong Haryati dan mahukan keadilan dan keadilan untuk keputusan majoriti akar umbi.

“Ya, kita faham jawatan ketua wanita negeri adalah jawatan yang dilantik dan menjadi prerogatif kepimpinan negara. Bagaimanapun, keputusan melantik Zuraidah menunjukkan sikap kepimpinan tertinggi yang angkuh.

“Bagi kami, perpaduan parti adalah penting di Johor untuk PKR ketika ini memandangkan pilihan raya umum semakin hampir,” katanya.

Norfazilah, yang juga aktivis hak wanita, berkata sayap wanita daripada 10 bahagian tidak mahu menimbulkan pergeseran tetapi mahukan penjelasan yang jelas.

“Dimaklumkan kepada kami bahawa Haryati dijadualkan dihantar ke peringkat kebangsaan dan ini tidak memberi petanda baik kepada kami jika pucuk pimpinan parti terus mengambil bakat wanita PKR Johor.

“Untuk makluman, ada antara kami yang datang dari jauh dengan menaiki pengangkutan awam untuk mengundi pada 5 Ogos lalu, tetapi tidak dihargai dengan keputusan yang dibuat tanpa mengambil kira sentimen.

“Jadi, apa gunanya pimpinan memanggil kami pada hari itu untuk tujuan mendapatkan mandat melantik KWJ baharu sedangkan anda sewenang-wenangnya tidak menghormati mandat yang telah kami berikan?” soal Norfazilah, merujuk kepada huruf Melayu bagi Ketua Wanita Johor atau ketua wanita negeri.

Norfazilah berkata surat menyatakan rasa tidak puas hati 10 bahagian sayap wanita PKR telah dihantar kepada pucuk pimpinan parti sementara menunggu maklum balas.

Beliau menggesa kepimpinan parti untuk mengekalkan Haryati, yang telah mendapat mandat jelas untuk memimpin sebagai ketua wanita PKR Johor.

“Sebuah organisasi hanya akan berjaya atas dasar saling menghormati semua pihak, dan menghormati keputusan yang dibuat oleh majoriti,” katanya.

Read Previous

Banduan Najib anugerah Umno tetapi kutukan MCA, MIC apabila PRU15 semakin hampir

Read Next

Southampton menimbulkan kesengsaraan baru kepada Chelsea yang ceroboh

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.