The Malaysia Post

Banduan Najib anugerah Umno tetapi kutukan MCA, MIC apabila PRU15 semakin hampir

Rancangan Umno untuk menggunakan pemenjaraan Datuk Seri Najib Razak untuk mengumpulkan sokongan bagi pilihan raya umum boleh memberi tamparan hebat kepada rayuan sekutu Barisan Nasional MCA dan MIC, penganalisis telah meramalkan.

Kedua-dua komponen bukan Melayu Barisan Nasional telah bangkit semula sejak kekalahan gabungan itu dalam pilihan raya umum 2018, sebahagiannya disebabkan oleh populariti Najib yang tidak mungkin dalam bentuk Malu apa, Bossku? (Apa yang perlu dimalukan, Boss saya?) fenomena.

Tetapi keuntungan ini boleh dibatalkan dengan meningkatkan pembelaan terhadap Najib yang dihantar ke Penjara Kajang selepas kalah dalam rayuan terakhirnya terhadap sabitan beliau dalam kes SRC International, penganalisis meramalkan.

“MCA dan MIC nampaknya mempamerkan beberapa tanda kebangkitan pilihan raya dalam pilihan raya negeri Melaka dan Johor, terutamanya di kawasan kampung baharu dan kawasan luar bandar, setelah memenangi beberapa kerusi setiap satu,” rakan kanan Institut Hal Ehwal Antarabangsa Singapura Oh Ei Sun memberitahu Malay Mail apabila dihubungi.

“Ironinya, beberapa calon kedua-dua parti ini mengalu-alukan dan bergambar bersama Najib semasa kempen negeri, malah mengaitkan kemenangan mereka sebahagiannya dengan rayuan Bossku Najib. Oleh itu, mereka juga berada dalam dilema sama ada untuk terus memeluk Bossku, yang sudah pasti akan menjejaskan rayuan mereka kepada pengundi bandar dan lebih canggih.”

Semasa pilihan raya negeri Johor pada Mac, MCA memenangi empat kerusi manakala MIC mengambil tiga sebagai sebahagian daripada prestasi dominan BN yang menyaksikan ia memperoleh kemenangan majoriti besar.

Di Melaka sebelum itu, MCA dan MIC bersama-sama menyumbang tiga kerusi untuk membantu BN memenangi pilihan raya negeri 2021 yang turut menyaksikan DAP kehilangan tiga kerusi dan PKR terhapus sepenuhnya.

Azmi Hassan, seorang felo kanan di Akademi Penyelidikan Strategik Nusantara, menyatakan bahawa Umno telah pun memutuskan ia akan berkempen atas dakwaan bahawa Najib dipenjarakan kerana dia tidak diberi perbicaraan yang adil.

Bagaimanapun, beliau berkata tanggapan sedemikian akan menjadi tidak popular di kalangan penyokong MCA dan MIC dan menegaskan bahawa tidak ada komponen BN yang tampil untuk mempertahankan Najib secara terbuka.

“Kedua-dua parti senyap mengenai Najib di penjara manakala Umno menggunakan Najib sebagai ikon mereka walaupun dia berada di penjara sekarang. Saya rasa itu strategi yang betul kerana orang ramai yang cuba ditenangkan Umno adalah mereka yang bersimpati kepada Najib.

“Sedangkan orang ramai yang dirayu MCA dan MIC agak berbeza dengan penyokong Umno,” katanya.

Azmi berkata kedua-dua komponen BN itu juga perlu mengenepikan topik Najib dan pemenjaraannya bagi mengelak penyokong mereka dimatikan.

Menurut saintis politik Universiti Sains Malaysia Ahmad Fauzi Abdul Hamid, MCA dan MIC berkemungkinan perlu memperbaharui usaha untuk menjauhkan diri daripada skandal 1MDB kerana sabitan Najib telah menjadikannya mustahil untuk dinafikan.

Beliau menjelaskan bahawa keputusan Umno untuk terus menafikan skandal itu — walaupun dengan pemenjaraan Najib — akan memberikan MCA dan MIC dengan defisit amanah yang lebih besar untuk diatasi apabila cuba berkomunikasi dengan komuniti pengundi masing-masing.

“MCA dan MIC mesti membuat pendirian tegas untuk tidak bersama Umno dalam menuntut pengampunan segera untuk Najib.

“Mereka juga perlu memaklumkan bahawa, pada pendapat mereka dan untuk kebaikan BN sendiri, penasihat gabungan itu harus diganti,” kata Ahmad Fauzi kepada Malay Mail, merujuk kepada kedudukan berterusan Najib sebagai penasihat gabungan itu.

Pada 23 Ogos, Mahkamah Persekutuan sebulat suara mengekalkan sabitan Najib terhadap kesemua tujuh pertuduhan salah guna kuasa, pecah amanah jenayah dan pengubahan wang haram, dengan hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta berkuat kuasa serta-merta.

Keputusan itu menjadikan Najib bekas perdana menteri pertama di Malaysia yang dipenjarakan.

Selain kes SRC International, Najib juga menghadapi empat perbicaraan jenayah lain, termasuk dua yang masih belum bermula.

Menurut penganalisis politik dan profesor madya Kartini Aboo Talib @ Khalid, MCA dan MIC tidak perlu menjauhkan diri daripada Umno walaupun merancang untuk berhimpun di sekeliling Najib.

Beliau menjelaskan bahawa BN tidak bersifat monolitik malah ahli Umno tidak semuanya berada di belakang Najib.

“MIC dan MCA berdiri bersama BN, dan pakatan itu mesti berkembang maju dalam masa yang mencabar ini. Tanpa BN, persaingan menentang pembangkang akan terkeluar dan tergelincir.

“Adalah lebih baik jika mereka menunjukkan kesetiaan sebenar mereka dengan BN. Kita mesti tahu bahawa kumpulan subetnik dalam bahasa Cina (Hokkien, Kantonis, Hakka, Hailam, Teochew) dan India (Tamil, Malayali, Singhalese, Sikh, dan lain-lain) adalah sangat pelbagai, dan perbezaan pendapat dan sokongan mereka terhadap BN atau PH ,” katanya kepada Malay Mail.

Pilihan raya umum ke-15 tidak dijangka sehingga September 2023 tetapi dijangka dipanggil sebelum akhir tahun.

Read Previous

Dalam ucapan Hari Kebangsaan, PM Ismail Sabri berkata Malaysia mesti berwaspada terhadap penjajahan moden

Read Next

Di Johor, pergolakan ketua Wanita PKR yang baharu mengancam untuk mengganggu persiapan PRU15

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.