The Malaysia Post

Dalam ucapan Hari Kebangsaan, PM Ismail Sabri berkata Malaysia mesti berwaspada terhadap penjajahan moden

Sejarah boleh berulang dan Malaysia akan dijajah semula jika rakyat Malaysia tidak mempertahankan kemerdekaan yang diperoleh melalui perjuangan pahlawan terdahulu, kata Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dalam ucapannya untuk Hari Kebangsaan 2022 esok.

Ismail Sabri berkata kolonialisme tidak lagi berbentuk seperti zaman penjajahan dan kini lebih berbahaya berikutan arus globalisasi yang menjalar yang menyebabkan banyak negara terhuyung-huyung akibat kesannya.

Beliau berkata bentuk ancaman tidak ketara baharu ini berbahaya kerana ia adalah cara paling mudah untuk melucutkan minda dan identiti sesebuah negara sebelum memusnahkannya dalam proses itu.

“Kolonialisme bentuk moden semakin muncul sekarang dan semua negara di dunia terjejas olehnya, iaitu dari segi ekonomi, teknologi, dan budaya.

“Unsur luar ini menggunakan pelbagai cara untuk menjajah semula dalam bentuk yang lebih canggih.

“Hanya cinta kepada negara membolehkan kita terus bekerjasama dan bersatu mempertahankan nilai keamanan, keharmonian dan kemerdekaan demi menjaga kedaulatan kita,” katanya.

Ismail Sabri sebelum ini memetik pencapaian Malaysia baru-baru ini, daripada keluaran dalam negara kasar (KDNK) meningkat sebanyak 8.9 peratus pada suku kedua 2022 berbanding suku sebelumnya kepada mencapai aliran masuk dana asing sebanyak RM41.7 bilion berbanding RM23.3 bilion daripada sebelum wabak.

Perdana menteri turut mengambil kesempatan merakamkan ucapan terima kasih kepada wira negara dan anggota keselamatan silam yang sumbangan mereka membolehkan rakyat Malaysia hari ini menikmati hasil kemerdekaan.

Hari Kebangsaan 2022, bertemakan “Keluarga Malaysia, Kuat Bersama”, akan disambut esok secara besar-besaran di Dataran Merdeka, dengan 50,000 pengunjung dijangka hadir.

Read Previous

PM Ismail Sabri mempertimbangkan untuk membentangkan sendiri Bajet 2023, meminta nasihat daripada AG

Read Next

Banduan Najib anugerah Umno tetapi kutukan MCA, MIC apabila PRU15 semakin hampir

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.