The Malaysia Post

Selangor nafi Terengganu raih Piala Malaysia harap kemenangan pertama 3-1

Pemenang Piala Malaysia Selangor FC mengulangi tahun-tahun dengan persembahan vintaj

Tiga puluh tiga kali (33) juara Piala Malaysia Selangor FC mengulangi tahun-tahun dengan persembahan vintaj, dengan bangkit dari ketinggalan untuk menjaringkan kemenangan meyakinkan 3-1 ke atas Terengganu FC yang menunggang tinggi pada separuh akhir pertama Piala Malaysia di Piala Malaysia. Stadium Majlis Bandaraya Petaling Jaya, di sini malam ini.

Kekalahan kepada Selangor bukan sahaja memberi tamparan kepada kebanggaan mereka serta harapan Piala Malaysia, ia juga menamatkan rentetan sembilan kemenangan berturut-turut manakala secara kebetulan kemenangan itu adalah kemenangan kesembilan Selangor sejak bekas jurulatih kebangsaan Tan Cheng Hoe mengambil alih pasukan yang uzur itu pada September.

Dalam perlawanan yang menampilkan kedua-dua pasukan buat kali kedua di peringkat separuh akhir Piala Malaysia (pertama pada 2011), Terengganu FC mengambil inisiatif awal dengan melancarkan beberapa siri serangan yang menghasilkan sepakan percuma yang dikuasakan oleh kapten Tchetche. Kipre, menewaskan penjaga Selangor Mohd Khairulazhan Mohd Khalid pada minit ke-19.

Mohd Khairulazhan membersihkan bola

Memantapkan momentum, tiga minit kemudian Terengganu, di bawah jurulatih Mohd Nafuzi Mohd Zain, mendapat peluang keemasan untuk menambah jaringan tetapi hantaran membelah pertahanan Mohamad Faisal Abdul Halim ke dalam kotak dari kanan dibolosi penyerang maut Kpah Sherman sebelum Mohd Khairulazhan gembira. membersihkan bola.

Mohd Khairulazhan sekali lagi dipanggil untuk beraksi apabila dia menyelamatkan percubaan dekat Manuel Ott dan panggilan dekat itu terbukti merugikan Terengganu FC pada minit ke-37 apabila pemain pertahanan Selangor Richmond Tetteh Ankrah menanduk masuk sepakan sudut Muhammad Mukhairi Ajmal Mahadi untuk menyamakan kedudukan.

Baca Lagi | Politik Melayu-Islam dan PRU15 ― Muhamad Nadzri Mohamed Noor

Baca Lagi | Enam remaja Australia di Singapura untuk kem bola jaring elit ditahan kerana didakwa mencuri kedai di Orchard Road

Gol itu ternyata hanya tonik yang diperlukan Selangor sebagai inspirasi ketika tuan rumah menimbun tekanan dan empat minit kemudian penjaga gol Terengganu, Suhaimi Husin sekali lagi ditewaskan apabila penyerang sensasi Selangor, Herlison Caion De Souza Ferreira menyelinap masuk untuk menanduk masuk sepakan sudut diambil. oleh Muhammad Mukhairi.

Kempen Piala Malaysia

Dengan jaringan Herlison, gol kelimanya dalam kempen Piala Malaysia, Selangor masuk ke bilik persalinan dengan mendahului 2-1.

Namun, walaupun bangkit dari rehat, momentum Selangor berterusan dan hanya sembilan minit separuh masa kedua (minit ke-54), kedudukan 3-1, hasil daripada tiga pukulan sudut yang diambil oleh penyepak yang sama tetapi dijaringkan oleh pemain berbeza, semuanya melalui tandukan. .

Kali ini pertahanan Sharul Nazeem Zulpakar yang menanduk masuk sepakan sudut Muhammad Mukhairi.

Terengganu yang merangkul Piala Malaysia pada 2001 dan muncul naib juara pada 2018, bakal mendaki gunung apabila kedua-dua pasukan bertemu pada separuh akhir kedua di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin di Gong Badak pada 21 November.

Read Previous

Enam remaja Australia di Singapura untuk kem bola jaring elit ditahan kerana didakwa mencuri kedai di Orchard Road

Read Next

Miti: Jumlah dagangan Malaysia berkembang 21 peratus kepada RM245b pada Okt 2022

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.