The Malaysia Post

Harga jualan semula HDB di Singapura meningkat untuk bulan ke-27 berturut-turut pada September dengan rekod jualan flat bernilai S$45 juta

Harga Jualan Semula Lembaga Perumahan dan Pembangunan

Harga jualan semula flat Lembaga Perumahan dan Pembangunan (HDB) meningkat untuk bulan ke-27 berturut-turut pada September, dengan rekod 45 flat dijual pada harga sekurang-kurangnya S$1 juta (RM3.2 juta).

Ini mengatasi paras tertinggi sebelumnya iaitu S$36 juta flat yang dijual dalam sebulan pada Disember tahun lalu.

Pada keseluruhannya, harga jualan semula HDB meningkat 1.2 peratus pada September berbanding Ogos, data yang dikeluarkan bersama hari ini oleh portal hartanah 99.co dan SRX menunjukkan.

Data sebahagian besarnya merekodkan urus niaga yang dibuat sebelum pihak berkuasa mengumumkan pada lewat 29 September satu pusingan terbaru langkah penyejukan hartanah yang bermula beberapa minit kemudian pada 30 September, memperkenalkan had pinjaman yang lebih ketat dan tempoh menunggu 15 bulan untuk pembelian flat jualan semula HDB oleh penjual harta persendirian.

Penganalisis berkata pasaran yang memberangsangkan mencerminkan permintaan pembeli rumah yang tidak berbelah bahagi walaupun kadar faedah meningkat.

“Memandangkan ramai pembeli flat HDB cenderung memilih pinjaman perumahan daripada HDB, mereka mungkin kurang terjejas oleh kenaikan kadar gadai janji,” kata Wong Siew Ying, ketua penyelidikan dan kandungan di firma hartanah PropNex Realty.

Harga flat jualan semula pada September meningkat 11.1 peratus daripada September tahun lepas, dengan harga untuk flat lima bilik dan eksekutif yang lebih besar berkembang lebih cepat dari segi tahun ke tahun berbanding flat tiga dan empat bilik.

Pertumbuhan harga yang tinggi untuk flat yang lebih besar – pada 12.4 peratus untuk lima bilik dan 13.4 peratus untuk flat eksekutif – mungkin telah mendorong langkah penyejukan, kata Christine Sun, naib presiden kanan penyelidikan dan analisis di firma hartanah OrangeTee dan Tali leher.

“Berdasarkan pemerhatian di darat, sejumlah rumah pangsa bernilai jutaan dolar dan rumah pangsa besar nampaknya dibeli oleh pemilik rumah persendirian yang kaya dengan wang tunai atau mempunyai kemampuan kewangan untuk membayar harga tinggi untuk flat ini,” katanya.

Rumah pangsa bernilai jutaan dolar dijual pada bulan September

Flat paling mahal dijual pada bulan September ialah unit lima bilik di Natura Loft di Bishan pada S$1.33 juta. Unit itu dibina di bawah Skim Reka Bentuk, Bina dan Jual jangka pendek HDB, yang dibina oleh pemaju swasta supaya agak serupa dengan kondominium eksekutif, tetapi tanpa kemudahan kondo.

Di estet tidak matang, flat paling mahal ialah unit loteng lima bilik yang jarang ditemui di Punggol Sapphire yang dijual pada harga AS$1.198 juta (RM5.5 juta).

Daripada S$45 juta flat yang dijual pada bulan September:

• Tujuh orang berada di kawasan Kallang/Whampoa

• Enam berada di Bishan dan Bukit Merah

• Lima berada di Ang Mo Kio

• The rest were in Toa Payoh, Clementi, Central Area, Tampines, Queenstown, Woodlands, Serangoon, Hougang, Pasir Ris, Punggol, Bukit Timah and Geylang.

Sun menyatakan bahawa tempoh menunggu 15 bulan baharu sebelum penjual hartanah swasta boleh membeli flat jualan semula HDB tanpa subsidi tidak akan dikenakan kepada pembeli berumur 55 tahun ke atas yang berpindah ke flat jualan semula empat bilik atau lebih kecil.

“Harga beberapa flat yang lebih kecil mungkin terus meningkat dan kami mungkin melihat bahagian yang lebih tinggi daripada urus niaga flat berjuta dolar datang dari flat empat bilik pada masa hadapan,” katanya.

Sebanyak 2,589 flat jualan semula telah diurusniagakan pada September, jumlah jualan semula bulanan tertinggi tahun ini setakat ini. Ini adalah lonjakan 11.4 peratus daripada bulan sebelumnya dan 2.8 peratus lebih tinggi daripada September 2021.

Sun berkata ini boleh menjadi cerminan harga pembeli daripada pasaran perumahan swasta, di mana harga median kondominium baharu di pinggir bandar telah mencapai paras tertinggi baharu, mencecah S$2,000 setiap kaki persegi.

Selain itu, ramai pemohon flat Bina-untuk-Pesanan (BTO) HDB mungkin telah beralih kepada pasaran jualan semula, meletak jawatan kerana mereka mungkin tidak mempunyai peluang tinggi untuk mendapatkan unit di kawasan popular, katanya.

Pada pelancaran jualan BTO terbaharu pada Ogos, lebih 34,000 orang bersaing untuk mendapatkan 4,175 flat tiga bilik atau lebih besar.

Rumah Pangsa Harta Tidak Matang

Rumah pangsa di ladang tidak matang membentuk kira-kira 60 peratus daripada jumlah jualan semula pada September, diterajui oleh jualan di Sengkang, Yishun, Punggol dan Woodlands, kata Wong.

Peratusan pembeli yang membeli flat berharga S$500,000 atau lebih tinggi juga telah meningkat pada September berbanding Ogos, manakala bahagian mereka yang membeli flat lebih murah telah menyusut, tambahnya.

Dengan tempoh menunggu baharu untuk pemilik rumah yang menjual harta persendirian mereka, Wong berkata beliau menjangka permintaan untuk flat jualan semula akan menjadi sederhana sedikit, terutamanya untuk flat lima bilik dan lebih besar.

“Sejak itu, kami masih menjangkakan jumlah flat jualan semula HDB bernilai jutaan dolar yang dijual tahun ini untuk melepasi paras 300 unit, disokong oleh kumpulan pembeli lain seperti yang pertama kali dan mereka yang menaik taraf atau berpindah dari flat HDB lain, ” dia berkata.

Mohan Sandrasegeran, seorang penganalisis kanan di firma hartanah One Global Group, berkata bahawa kesan langkah penyejukan itu mungkin tidak dapat direalisasikan sehingga akhir November.

Tawaran yang dimuktamadkan pada penghujung September hanya akan ditunjukkan pada bahagian akhir Oktober dan November kerana ia biasanya mengambil masa kira-kira lapan minggu untuk memproses permohonan jualan semula dan menyelesaikan transaksi, katanya.

Baca lagi | Mindy Kaling melakonkan watak Velma India dalam siri asal HBO Max baharu yang menampilkan Mystery Inc (VIDEO) pertukaran kaum
Baca lagi | Masalah utama di Man United ialah kekurangan intensiti, kata Ten Hag

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Mindy Kaling melakonkan watak Velma India dalam siri asal HBO Max baharu yang menampilkan Mystery Inc (VIDEO) pertukaran kaum

Read Next

Biden: Ancaman ‘Armageddon’ nuklear kembali buat kali pertama sejak Perang Dingin

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.