The Malaysia Post

Singapura, Australia menandatangani pakatan ‘ekonomi hijau’

Perdana Menteri Singapura Lee Hsien Loong (kiri) berjabat tangan dengan Perdana Menteri Australia Anthony Albanese semasa mesyuarat di Bangunan Parlimen di Canberra, Selasa, 18 Oktober 2022.

Ekonomi Hijau

Australia dan Singapura bersetuju hari ini mengenai perjanjian “ekonomi hijau” untuk meningkatkan kerjasama dalam pelaburan iklim, pembiayaan dan teknologi.

Barangan dan Perkhidmatan Alam Sekitar

Perdana Menteri Singapura Lee Hsien Loong memberitahu sidang akhbar di Canberra bahawa perjanjian itu akan bermula dengan inisiatif seperti membangunkan senarai barangan dan perkhidmatan alam sekitar yang boleh diberi layanan perdagangan keutamaan.

“Ia akan menyokong peralihan negara kita kepada pelepasan sifar bersih serta mewujudkan peluang pekerjaan dan pertumbuhan dalam sektor hijau menggalakkan pembangunan dan pengkomersilan teknologi hijau,” kata Lee.

Perjanjian

Perdana Menteri Australia Anthony Albanese memetik projek Sun Cable A$30 bilion (AS$18.8 bilion), yang bertujuan untuk mengeksport tenaga solar dari Australia Utara ke Singapura melalui Indonesia, sebagai contoh mengenai matlamat perjanjian itu untuk dicapai.

“Projek seperti Sun Cable yang berpotensi untuk mengeksport tenaga bersih ke Singapura adalah kemenangan terbaik,” kata Albanese.

Lee, ditanya tentang kawalan eksport AS yang menyasarkan industri semikonduktor China, memberitahu sidang akhbar isu itu “sangat serius” dan menimbulkan kebimbangan mengenai penyahgandingan ekonomi.

“Kami bimbang bahawa pertimbangan keselamatan negara yang sah boleh mencetuskan akibat selanjutnya dan mungkin mengakibatkan kerjasama ekonomi yang kurang, kurang saling bergantung, kurang kepercayaan dan mungkin akhirnya dunia yang kurang stabil,” katanya.

Para pemimpin juga membincangkan pelanggaran keselamatan siber utama di Optus, sebuah telekom Australia yang dimiliki oleh Singtel yang disenaraikan di Singapura. Lee berkata agensi keselamatan siber Singapura telah menghubungi rakan sejawatan mereka di Australia dan menawarkan bantuan.

Lee juga berkata tentera Singapura bersedia membantu dengan bantuan bencana di tenggara Australia yang dilanda banjir.

Baca Lagi | Parti politik mula merancang strategi menjelang pengumuman tarikh PRU15

Baca Lagi | Lihat Sulaiman Corner, gabungan kejiranan baharu di PJ Old Town

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Parti politik mula merancang strategi menjelang pengumuman tarikh PRU15

Read Next

Pembuat filem HK Stephen Chow menyediakan akaun Instagram untuk merekrut bakat Web3 secara peribadi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.