The Malaysia Post

Parti politik mula merancang strategi menjelang pengumuman tarikh PRU15

Gambar fail bendera Gabungan Parti Sarawak dilihat di sepanjang Jalan Sultan Tengah di Santubong, Sarawak, 7 Disember 2021.

Suruhanjaya Pilihan Raya

Dengan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) ditetapkan untuk mengumumkan tarikh penting bagi Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) pada Khamis ini, parti politik dan gabungan mereka telah mula menyusun strategi dan mengintai kerusi Parlimen dan Dewan Undangan Negeri (DUN) yang disasarkan.

Kerusi Parlimen PRU15

Di Jerlun, Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kedah Datuk Othman Aziz berkata Umno Kedah meletakkan sasaran memenangi lapan kerusi parlimen pada PRU15.

Padang Terap dan Baling

Beliau berkata ini termasuk mempertahankan dua kerusi yang dimenangi Umno semasa PRU14 iaitu Padang Terap dan Baling serta enam lagi kerusi parlimen di luar dan di pinggir bandar yang kini disandang parti lain.

“Apa yang penting ialah semangat yang ditunjukkan oleh jentera parti dan petugas parti kita. Insya-Allah, kami mempunyai peluang cerah untuk memenangi sekurang-kurangnya lapan kerusi,” katanya.

Kedah mempunyai 15 kerusi parlimen dan pecahan terbaru selepas PRU14 menyaksikan Pakatan Harapan (PH) memegang tujuh, PAS dan Pejuang masing-masing tiga dan Umno dua.

In Sibu, Sarawak, Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) vice-president Datuk Dr Annuar Rapaee said Gabungan Parti Sarawak (GPS) was aiming to wrest the Sibu parliamentary seat, which has been a DAP stronghold for more than a decade.

Beliau berkata sasaran itu dibuat berdasarkan prestasi GPS di tiga kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) yang terletak di bawah kawasan Parlimen Sibu pada Pilihan Raya Negeri Sarawak ke-12 Disember lalu.

Dalam pilihan raya negeri, GPS, yang terdiri daripada PBB, Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP), Parti Rakyat Sarawak (PRS) dan Parti Demokratik Progresif (PDP), memenangi kerusi DUN Nangka dan Pelawan tetapi kalah tipis di kerusi DUN Bawang Assan.

“Kita tidak boleh membiarkan peluang ini terlepas begitu sahaja, kita mesti memenangi kerusi Parlimen Sibu. Kami akan bekerja keras untuk membantu mana-mana calon (GPS) yang dipilih (bertanding),” katanya.

Kerusi Parlimen Sibu secara tradisinya diberikan kepada SUPP, yang kali terakhir memenangi kerusi itu pada 2008 melalui mendiang Datuk Robert Lau Hoi Chew sebelum DAP memenangi kerusi itu dalam pilihan raya kecil pada 2010 selepas kematiannya. Sejak itu, DAP memenangi kerusi itu dalam dua pilihan raya lepas pada 2013 dan 2018.

Di Melaka, Pengerusi Badan Perhubungan MCA negeri Datuk Lim Ban Hong berkata parti itu akan bertanding di kawasan Parlimen Alor Gajah dan Kota Melaka, yang merupakan kerusi tradisi parti, pada PRU15.

“Parti telah membuat persiapan rapi untuk PRU15 dengan mengatur dan menggerakkan pelbagai strategi dan jentera di dua kerusi parlimen itu sejak pilihan raya negeri lalu,” kata Lim, yang juga naib presiden MCA.

In Seremban, Negri Sembilan Amanah chairman Datuk MK Ibrahim Abd Rahman proposed three candidates to contest in three parliamentary seats in the state — State Assembly Speaker Datuk Zulkefly Omar in Jelebu; ketua sayap Wanita Amanah negeri Norwani Ahmat di Jempol; and Muhammad Faiz Fadzil, who is Penang’s Permatang Pasir state assemblyman, in Tampin.

“Mesyuarat Amanah Kebangsaan semalam telah menamakan ketiga-tiga calon. Mereka akan diumumkan secara rasmi kemudian pada hari penamaan calon,” katanya ketika dihubungi Bernama.

Tambahnya, memandangkan Muhammad Faiz telah dinamakan untuk Dun Tampin, penyandangnya Datuk Hasan Baharom tidak akan mempertahankan kerusi itu.

Di Kangar, Pengerusi Warisan Perlis Abdul A’zib Saad berkata ia merancang untuk bertanding di ketiga-tiga kawasan parlimen — Padang Besar, Kangar dan Arau — dan beberapa kerusi DUN.

“Kita (Warisan) masih mengkaji kerusi DUN mana yang sesuai memandangkan ada permintaan daripada orang ramai yang mahu bertukar kepada parti alternatif seperti Warisan,” katanya ketika dihubungi Bernama.

Beliau berkata nama calon yang akan mewakili Warisan di Perlis hanya akan diumumkan selepas mesyuarat khas SPR, sambil menambah ia akan menampilkan muka lama dan baharu serta belia.

Warisan, yang dilancarkan di Perlis pada Jun lalu oleh presidennya Datuk Seri Mohd Shafie Apdal, akan bertanding di negeri itu buat kali pertama pada PRU15.

Baca Lagi | Lihat Sulaiman Corner, gabungan kejiranan baharu di PJ Old Town

Baca Lagi | Laporan: Tajuddin dilihat pada majlis Barisan, kelihatan baik dengan presiden Umno

Read Previous

Lihat Sulaiman Corner, gabungan kejiranan baharu di PJ Old Town

Read Next

Singapura, Australia menandatangani pakatan ‘ekonomi hijau’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.