The Malaysia Post

Laporan: Tajuddin dilihat pada majlis Barisan, kelihatan baik dengan presiden Umno

Tajuddin dilaporkan hadir pada majlis itu sebagai ketua Umno bahagian Pasir Salak untuk mengambil bahagian dalam penyerahan ikrar BN Perak kepada ketua-ketua bahagian parti di negeri itu.

Majlis Tertinggi Umno

Walaupun dipecat daripada majlis tertinggi Umno dan digantung keahlian partinya, Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman dilihat pada satu majlis Barisan Nasional (BN) di Perak semalam.

MP Sambut Presiden Umno

Berita Harian (BH) melaporkan ahli parlimen Pasir Salak penggal ketiga itu menyambut mesra Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid pada majlis Majlis Solidariti Kestabilan dan Kemakmuran Negeri Perak (Majlis Solidariti Kestabilan dan Kemakmuran Negeri Perak) sambil kedua-duanya bersalaman.

Laporan itu menambah bahawa mereka juga dilihat berdagang jenaka.

Ahli Parlimen kontroversi itu juga dilaporkan menyertai barisan pemimpin parti di atas pentas.

Bahagian Pasir Salak

Dilaporkan bahawa beliau hadir pada majlis itu sebagai ketua Umno bahagian Pasir Salak untuk mengambil bahagian dalam penyerahan ikrar BN Perak kepada ketua-ketua bahagian parti di negeri itu.

Pada 3 Oktober lalu, Tajuddin berkata beliau tidak ada isu dengan penggantungannya dan akan terus setia kepada parti.

“Penggantungan itu bukan hukuman mati. Apa masalahnya?” beliau dipetik berkata.

Pada bulan Jun, beliau telah disingkirkan daripada majlis tertinggi parti tanpa penjelasan. Sepucuk surat bertarikh 21 Jun yang bocor dalam talian menunjukkan Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Ahmad Maslan melahirkan rasa terima kasih parti itu kepada Ahli Parlimen Pasir Salak itu atas perkhidmatannya sebelum ini.

Ia juga mengucapkan tahniah kepada Tajuddin atas pemilihannya sebagai duta yang dilantik ke Indonesia, peranan yang mendapat kritikan daripada ahli Umno, Ahli Parlimen, bekas diplomat dan orang awam sebelum beliau kemudiannya digugurkan pada Julai.

Selepas dipecat oleh majlis tertinggi, Tajuddin mengadakan sidang media di mana beliau menuduh Ahmad Zahid mengetuai ahli parlimen Umno untuk menyokong usaha Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menjadi perdana menteri pada 2020.

Bagaimanapun, pada 23 September, beliau mengesahkan pencalonannya untuk kerusi parlimen Pasir Salak pada PRU15, mendahului pengesahan Ahmad Zahid dan menegaskan bahawa beliau mendapat sokongan tidak berbelah bahagi Umno bahagian Pasir Salak.

Baca Lagi | Permainan Mudah Alih di Malaysia – Paling Popular pada 2022

Baca Lagi | Guan Eng mempertikaikan PRU setiap tahun jika ia boleh ‘menyelamatkan’ guru seperti Cikgu Fadli yang menonjolkan sistem pendidikan yang rosak

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Guan Eng mempertikaikan PRU setiap tahun jika ia boleh ‘menyelamatkan’ guru seperti Cikgu Fadli yang menonjolkan sistem pendidikan yang rosak

Read Next

Lihat Sulaiman Corner, gabungan kejiranan baharu di PJ Old Town

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.