The Malaysia Post

Guan Eng mempertikaikan PRU setiap tahun jika ia boleh ‘menyelamatkan’ guru seperti Cikgu Fadli yang menonjolkan sistem pendidikan yang rosak

Pengerusi DAP Lim Guan Eng digambarkan di ibu pejabat PKR di Kuala Lumpur 12 Oktober 2022.

Pengerusi Kebangsaan DAP

Pengerusi DAP Kebangsaan Lim Guan Eng hari ini mendakwa seorang guru sekolah awam yang lebih dikenali sebagai Cikgu Fadli tidak dikenakan tindakan disiplin oleh Kementerian Pendidikan kerana mengkritik sukatan pelajarannya berikutan pilihan raya umum akan datang dan bimbang akan reaksi orang ramai.

Ahli Parlimen Bagan itu berkata surat tunjuk sebab daripada kementerian itu biasanya akan disusuli dengan tindakan tatatertib.

Pilihan raya umum

“Cikgu Fadli malah membayangkan beliau telah diselamatkan oleh pilihan raya umum apabila beliau meminta semua parti politik memasukkan kebimbangan mengenai kegagalan sistem pendidikan dan sistem rosak yang dikendalikan Kementerian Pendidikan dalam manifesto pilihan raya umum mereka.

“Mungkin, pilihan raya umum perlu diadakan setiap tahun supaya rakyat berani seperti Cikgu Fadli yang mendedahkan sistem pendidikan yang rosak tidak akan menjadi mangsa tetapi dilindungi oleh kemarahan rakyat dan ketakutan kerajaan kehilangan undi,” kata Lim dalam satu kenyataan.

Mohd Fadli Mohd Salleh

Beliau menyamakan guru vokal yang bernama penuh Mohd Fadli Mohd Salleh dengan budak lelaki yang mempersoalkan mengapa maharaja tidak memakai pakaian dalam cerita rakyat popular dengan nama yang sama.

Penurunan nilai Ringgit

Beliau juga membidas Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dari Umno kerana mengambil alih kes Cikgu Fadli selepas ia menimbulkan kemarahan orang ramai, mencadangkan perdana menteri sementara harus turut terharu dengan penurunan nilai ringgit yang berterusan.

“Sehingga kini sikap berdiam diri Ismail Sabri yang lantang dan mematikan menyebabkan banyak perniagaan dan rakyat Malaysia rugi dan keliru tentang rancangan kerajaan untuk menaikkan ringgit,” katanya.

Lim mencadangkan rakyat Malaysia mengeluarkan “surat tunjuk sebab” kepada Kementerian Pendidikan kerana meneruskan sukatan pelajaran yang tidak berkesan, sambil menambah bahawa isu yang dibangkitkan oleh Cikgu Fadli berleluasa dan dihadapi oleh konstituen di Bagan.

“Melainkan tindakan pemulihan segera diambil sekarang, Menteri Pendidikan bertemu Cikgu Fadli hanyalah sandiwara atau sandiwara semata-mata untuk memperdayakan pengundi bahawa kerajaan mengambil berat,” katanya.

Semalam, Bernama melaporkan Kementerian Pendidikan membebaskan guru itu daripada melanggar Peraturan 19(1)© Peraturan-Peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 1993.

Peraturan itu melarang pegawai awam daripada memberikan semakan awam terhadap sebarang keputusan, dasar atau rancangan kerajaan sama ada melalui cara bertulis atau lisan.

Mohd Fadli, seorang guru Matematik di Sekolah Kebangsaan (1) Gombak, telah menyiarkan rungutannya di media sosial dengan beberapa isu yang dikenal pasti dalam sistem pendidikan Malaysia, yang menjadi tular.

Katanya, sukatan pelajaran Matematik terlalu maju untuk pelajar sekolah rendah, terlalu ramai pelajar dalam satu kelas, pelajar belajar terlalu banyak subjek, dan beg sekolah yang berat mengancam perkembangan pelajar muda.

Dia mendakwa bahawa dia pada mulanya telah melalui saluran yang sepatutnya dengan aduannya, tetapi tiada tindakan diambil.

Baca Lagi | Blackpink sensasi K-pop akan datang ke Malaysia sekali lagi pada tahun 2023

Baca Lagi | Permainan Mudah Alih di Malaysia – Paling Popular pada 2022

Read Previous

Permainan Mudah Alih di Malaysia – Paling Popular pada 2022

Read Next

Laporan: Tajuddin dilihat pada majlis Barisan, kelihatan baik dengan presiden Umno

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.