The Malaysia Post

Permainan Mudah Alih di Malaysia – Paling Popular pada 2022

Permainan Mudah Alih Lebih Popular daripada Permainan PC

Di Malaysia, permainan mudah alih boleh dikatakan lebih popular daripada permainan PC. Ini disebabkan oleh budaya Malaysia dan kebolehaksesannya yang lebih baik – dapat memainkannya dengan rakan anda di mana-mana sahaja.

Permainan Mudah Alih Popular di Malaysia 2022

Biasanya, permainan mudah alih dimainkan di restoran awam, terutamanya mamak, atau di ruang bilik anda yang selesa. Jadi, apakah yang menarik tentang permainan mudah alih? Lihat permainan mudah alih paling popular di Malaysia 2022.

1. PUBG MOBILE 

Akan datang dahulu, Player Unknown’s Battleground Mobile (PUBGM). Bagi mereka yang masih tidak biasa dengan permainan ini, PUBGM ialah versi percuma permainan PUBG asal yang dibuat untuk PC. Permainan bermula dengan anda dan rakan anda terjun udara dari kapal terbang turun ke tanah bersama-sama, sehingga 99 pemain lain. Biasanya, objektif awal anda adalah untuk memperoleh peralatan seperti senjata, peralatan perlindungan dan peluru.

Matlamat permainan ini adalah untuk menghapuskan pemain lain dan menjadi orang terakhir yang berdiri. Setelah bertahan, anda akan memperoleh slogan tandatangan permainan “Makan Malam Ayam Pemenang Pemenang!”, yang menunjukkan bahawa anda telah memenangi battle royale. Anda boleh bermain permainan sebagai solo, duo dan skuad yang terdiri daripada empat ahli. Tempoh masa bermain biasanya sekitar 20–30 minit.
Sifat permainan ini ialah First Person Shooter (FPS).

Oleh itu, terdapat keluk pembelajaran tetapi komponen permainan ini sangat mesra pemula. Grafik permainan adalah realistik dan pastinya salah satu grafik terbaik yang wujud di kalangan permainan mudah alih pada masa kini. Itulah sebabnya PUBGM disenaraikan sebagai salah satu permainan mudah alih terbaik di Malaysia.

Penilaian

Gedung Google Play: 3.9★ dengan lebih 40J ulasan, Malaysia #1 mencatatkan pendapatan tertinggi, 500J+ muat turun.
Apple App Store: 4.2★ dengan lebih 160K ulasan, Malaysia #3 dengan kutipan tertinggi.

2. Mobile Legends: Bang Bang 

Akan datang seterusnya, salah satu permainan mudah alih MOBA terbaik di Malaysia, Mobile Legends: Bang Bang (MLBB). Anda boleh mengandaikan dengan selamat bahawa apabila anda melihat seseorang di khalayak ramai memfokuskan secara berlebihan pada telefon mereka, memegangnya dengan kedua-dua tangan secara mendatar dan menjerit dengan ghairah dari semasa ke semasa dengan rakan mereka, kemungkinan besar mereka sedang bermain MLBB. Ia adalah salah satu permainan mudah alih yang paling popular dan paling menguntungkan. Ia juga berada di bawah genre Multiplayer Player Battle Arena (MOBA).

Permainan ini adalah pertempuran 5v5 antara dua pasukan, di mana setiap pasukan perlu merangka barisan mereka untuk seimbang dari segi serangan dan pertahanan. Matlamatnya adalah untuk merempuh takhta pihak lawan yang terletak jauh di dalam pangkalan masing-masing. Selain itu, kandungan MLBB adalah antara yang paling konsisten dalam kedua-dua pengeluaran dan kualiti.

Permainan ini adalah percuma dan tiada unsur Pay-to-Win (P2W) supaya orang ramai boleh bermain secara adil terhadap satu sama lain. Keluk pembelajaran agak sukar berbanding dengan genre permainan lain. Ini disebabkan oleh bilangan wira yang tinggi untuk dimainkan, dengan setiap daripada mereka mempunyai set kemahiran yang berbeza. Walau bagaimanapun, fasa pembelajaran permainan ini menyeronokkan jadi anda akan dapat menikmatinya walaupun sebagai pemula! Kami mengesyorkan anda bermain dengan rakan anda untuk menyemarakkan lagi keseronokan permainan.

Penilaian

Gedung Google Play: 4.0★ dengan lebih 30 juta ulasan, Malaysia #4 dengan kutipan tertinggi, 100J+ muat turun.
Apple App Store: 4.4★ dengan lebih 300K ulasan, Malaysia #1 dengan kutipan tertinggi.

3. Garena Free Fire: Heroes Arise 

Akan datang seterusnya, sebagai salah satu permainan mudah alih battle royale terbaik di Malaysia ialah Garena Free Fire: Heroes Arise (FF). Konsep permainan ini adalah serupa dengan PUBG Mobile, permainan battle royale di mana anda perlu bertahan dan melawan pemain lain dengan senjata dan bom, dan menjadi orang terakhir yang berdiri.

Terdapat perbezaan yang ketara antara kedua-dua permainan ini. Tidak seperti PUBG Mobile, lobi dalam FF hanya terdiri daripada sehingga 50 pemain. Terdapat kategori senjata api yang lebih kecil, dan grafiknya agak kurang realistik dalam FF. Walau bagaimanapun, FF tidak memerlukan telefon mudah alih mewah untuk menjalankannya pada kualiti tertinggi. Maksudnya, anda boleh mencapai 30–60 fps dengan mudah dengan lebih konsisten.

Tempoh masa bermain juga lebih pendek daripada PUBG, iaitu sekitar 10–15 minit. Selain itu, FF mempunyai elemen “watak” dalam permainan mereka di mana anda boleh memilih watak yang boleh dimainkan berbeza dengan kebolehan yang berbeza.

Penilaian

Gedung Google Play: 4.2★ dengan lebih 105J ulasan, Malaysia #3 dengan kutipan tertinggi, muat turun 1B+.
Apple App Store: 4.0★ dengan lebih 25K ulasan, Malaysia #11 dengan kutipan tertinggi.

4. eFootball PES 2021 

Siapa yang tidak suka bola sepak di Malaysia? Jika anda meminati bola sepak, maka eFootball PES 2021 (PES) adalah salah satu permainan mudah alih yang mesti dimuat turun di Malaysia. PES ialah permainan bola sepak mudah alih oleh Konami.

Permainan ini mempunyai salah satu grafik terbaik dan permainan arked yang akan memberikan anda pengalaman terbaik bermain bola sepak dalam telefon bimbit anda. Menurut Kiran, keluk pembelajaran PES agak sukar berbanding permainan bola sepak mudah alih yang lain dan kami bersetuju.

Pergerakan dan gaya permainan dalam PES adalah berbeza untuk memenangi perlawanan, ia memerlukan anda untuk benar-benar mengatur strategi menentang pihak lawan — daripada hanya berlari lurus dengan kelajuan penuh dengan pemain statistik tertinggi anda. Matlamat permainan, baik, untuk menjaringkan gol lebih banyak daripada lawan anda dalam tempoh 90 minit (bukan masa nyata), yang dalam kehidupan sebenar, anda boleh menskalakannya sekitar 5–15 minit.

Penilaian

Gedung Google Play: 3.6★ dengan lebih 8J ulasan, Malaysia #3 dengan kutipan tertinggi, 100J+ muat turun.
Apple App Store: 3.9★ dengan lebih 35K ulasan, Malaysia #2 dengan kutipan tertinggi.

5. Genshin Impact 

Akhir sekali, salah satu permainan Peranan Dalam Talian Massively Multiplayer (MMORPG) yang paling popular di kalangan permainan mudah alih di Malaysia, ialah Genshin Impact (GI). GI mempunyai konsep dunia terbuka dengan gacha dalam memperoleh watak, yang jarang berlaku dalam MMORPG popular.

Permainan ini dibangunkan oleh miHoYo, sebuah studio Cina. Untuk bermain permainan, anda mulakan dengan mengawal sekumpulan berbilang watak yang anda hanya boleh mengawal satu demi satu dan boleh menukar dari satu watak ke watak lain dengan sewajarnya. Pertempuran adalah dalam masa nyata — biasa MMORPG.

Permainan ini pada asalnya dibuat untuk PC tetapi kemudian disesuaikan dengan platform mudah alih. Tidak seperti kebanyakan permainan mudah alih yang diadaptasi daripada permainan PC, GI dalam mudah alih adalah sama dengan permainan dalam PC, bermakna pemain Genshin Impact dapat bermain silang merentas platform (PC, PS4 dan mudah alih). Di dalam permainan, pemain perlu menggunakan gabungan serangan jarak jauh, huru-hara dan unsur terhadap musuh di seluruh dunia terbuka dan penjara bawah tanah.

Gacha dalam permainan adalah faktor besar dalam menentukan sama ada anda akan menikmati permainan atau tidak, juga bergantung pada kesabaran anda. Anda akan berseronok bermain jika anda mendapat watak peringkat yang lebih tinggi dalam tarikan awal anda. Walau bagaimanapun, dari masa ke masa, faktor gacha akan hilang dan anda akan dapat menikmati permainan sepenuhnya.

Penilaian

Gedung Google Play: 4.4★ dengan lebih 3J ulasan, Malaysia #5 dengan kutipan tertinggi, 50J+ muat turun.
Apple App Store: 4.2★ dengan lebih 25K ulasan, Malaysia #4 dengan kutipan tertinggi.

Baca Lagi | Top 5 Jenama Paling Mahal di Malaysia

Baca Lagi | Blackpink sensasi K-pop akan datang ke Malaysia sekali lagi pada tahun 2023

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Top 5 Jenama Paling Mahal di Malaysia

Read Next

Guan Eng mempertikaikan PRU setiap tahun jika ia boleh ‘menyelamatkan’ guru seperti Cikgu Fadli yang menonjolkan sistem pendidikan yang rosak

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.