The Malaysia Post

Top 5 Jenama Paling Mahal di Malaysia

Jenama Malaysia kembali berkembang selepas COVID kerana Petronas kekal di atas

Petronas kekal sebagai jenama paling bernilai Malaysia untuk tahun ke-12 berturut-turut manakala Genting naik ke tempat kedua, mengatasi Maybank. Maybank ialah jenama terkuat Malaysia dengan ranking AAA. Affin Bank, Top Glove dan Genting adalah jenama yang paling pesat berkembang di Malaysia.

Petronas kekal sebagai jenama paling bernilai Malaysia untuk tahun ke-12 berturut-turut.

Petronas telah mengekalkan kedudukannya sebagai jenama paling berharga Malaysia untuk tahun ke-12 berturut-turut, dengan nilai jenamanya meningkat dengan kukuh sebanyak 13% kepada AS$13.6 bilion, menurut laporan baharu daripada perunding penilaian jenama terkemuka, Brand Finance. Nilai jenama Petronas hanya bernilai lebih tiga kali ganda berbanding jenama Malaysia yang berada di kedudukan kedua, Genting (nilai jenama meningkat 44% kepada AS$4.5 bilion).

Nilai jenama banyak jenama besar Malaysia telah kembali berkembang apabila negara melihat menjangkaui wabak itu, dengan 100 jenama paling berharga di Malaysia bernilai 21% (US$ 9.3 bilion) lebih pada tahun 2022 (AS$53.7 bilion) daripada nilainya pada 2021 ( AS$44.4 bilion).

Setiap tahun, perundingan penilaian jenama terkemuka Brand Finance menguji 5,000 jenama terbesar dunia dan menerbitkan sekitar 100 laporan, meletakkan jenama merentas semua sektor dan negara. 100 jenama paling bernilai dan terkuat di Indonesia termasuk dalam ranking tahunan Brand Finance Malaysia 100 2022.

Pertumbuhan nilai jenama Petronas dikaitkan dengan agenda kemampanan mereka dan peningkatan permintaan untuk produk teras mereka. Jenama itu komited sepenuhnya untuk kekal berdisiplin dalam penyampaian Strategi Pertumbuhan Tiga Serampangnya, mengukuhkan teras dan portfolio pertumbuhannya sambil melabur untuk masa depan dan bertekad dalam usahanya untuk mencapai matlamat pelepasan karbon sifar bersih (NZCE) menjelang 2050.

Dalam menyampaikan NZCE 2050, Petronas menyasarkan untuk mencipta nilai sosial dan membolehkan kemajuan bagi masyarakat bermula dengan mengurangkan pelepasan gas rumah hijau, meningkatkan penawarannya mengenai tenaga boleh diperbaharui dan membina prospek yang lebih baik untuk masyarakat dan masyarakat secara keseluruhannya melalui pendidikan.

Genting naik ke tempat kedua, mengatasi Maybank.

Jenama Genting (nilai jenama 44% sehingga AS$4.5 bilion) telah mencapai pertumbuhan kukuh berikutan penyingkiran kekangan berkaitan wabak. Jenama ini memberi penekanan yang lebih besar untuk memaksimumkan kecekapan operasi keseluruhannya dengan memperhebatkan prestasi, mengoptimumkan pangkalan datanya, kualiti perkhidmatannya dan strategi pemasarannya dengan matlamat utama untuk meningkatkan pengalaman pelanggan.

Memandang ke hadapan, Genting mempunyai lebih banyak peluang untuk pertumbuhan kerana operasi utamanya di Singapura dan Malaysia menjadi lebih mudah diakses oleh lebih ramai pelancong, terutamanya dari tanah besar Asia.

Syarikat penerbangan melantun semula

AirAsia (nilai jenama naik 18% kepada AS$1.4 bilion) mengekalkan kedudukan ke-9 dalam 100 jenama paling berharga 2022 jauh daripada syarikat penerbangan kedua dan terakhir yang termasuk dalam ranking, Malaysia Airlines (nilai jenama naik 15% hingga AS$200 juta) yang berpangkat 44 tahun ini, satu kedudukan lebih tinggi.

Pendapatan telah meningkat dengan ketara untuk Kumpulan Penerbangan AirAsia (AAAGL), anak syarikat Capital A (dahulunya dikenali sebagai Kumpulan AirAsia), pada Q1 disebabkan oleh permintaan yang bertambah baik dan terus melonggarkan sekatan perjalanan merentasi pasaran utama di rantau ini. Jenama itu telah berubah dengan pengurusan baharu dan merancang untuk mempelbagaikan perniagaannya pada 2022 terutamanya sejak pelancaran AirAsia Super App baru-baru ini.

Maybank ialah jenama terkuat Malaysia dengan ranking AAA.

Selain mengira nilai jenama, Brand Finance juga menentukan kekuatan relatif jenama melalui kad skor seimbang metrik yang menilai pelaburan pemasaran, ekuiti pemegang kepentingan dan prestasi perniagaan. Mematuhi ISO 20671, penilaian Brand Finance terhadap ekuiti pemegang kepentingan menggabungkan data penyelidikan pasaran asal daripada lebih 100,000 responden di lebih 35 negara dan merentasi hampir 30 sektor.

Mengikut kriteria ini, Maybank (nilai jenama naik 7% kepada AS$3.9 bilion) ialah jenama terkuat Malaysia, dengan Indeks Kekuatan Jenama (BSI) 89.1 daripada 100 (naik sebanyak 2.3 mata) dan penarafan kekuatan jenama AAA yang sepadan. Maybank mengatasi Petronas (87.7 daripada 100) dalam ranking kekuatan pada 2021 dan DiGi (79.2 daripada 100).

Maybank, berhasrat untuk mempercepatkan pertumbuhannya selepas COVID-19 dan mengukuhkan kedudukannya dalam kalangan kumpulan perkhidmatan kewangan terkemuka di rantau ini dengan tumpuan khusus untuk meningkatkan keupayaan digital, menemui pemacu nilai baharu untuk pertumbuhan perniagaan selain memperjuangkan amalan mampan.

Affin Bank, Top Glove dan Genting adalah jenama yang paling pesat berkembang di Malaysia

Affin Bank ialah jenama yang paling pesat berkembang di Malaysia (nilai jenama naik 45% kepada AS$232 juta) diikuti rapat oleh Top Glove (nilai jenama naik 44% kepada AS$499 juta) dan Genting (nilai jenama naik 44% kepada AS$4.5 bilion).

Affin Bank menggandakan keuntungan bersih mereka tahun ini, bank itu telah mencapai pertumbuhan apabila ia meningkatkan pengeluaran pinjaman kerana perbelanjaan pengguna di rantau ini. Indeks Kekuatan Jenama (BSI) jenama itu juga melonjak 7.8 mata tahun ini, berikutan penambahbaikan dalam persepsi pengguna seperti ‘nilai untuk wang’ menurut penyelidikan yang dijalankan oleh Pembiayaan Jenama ditambah dengan komitmen syarikat terhadap ESG yang menghasilkan peningkatan dalam skor BSI .

Bank itu juga telah melabur dalam inovasi teknologi untuk berkembang dan oleh itu telah memenangi dua anugerah di bawah kategori Awan dan Perbankan Mudah Alih dalam Anugerah Kecemerlangan Teknologi Malaysia 2022, gambaran kukuh bahawa pelanggan dan pihak berkepentingan industri menyedari fokus strategik mereka yang berterusan.

Nilai jenama Top Glove telah berkembang dengan kukuh sehubungan dengan peningkatan yang sangat ketara dalam permintaan untuk sarung tangan di seluruh dunia. Top Glove telah membangunkan reputasi yang kukuh di kalangan pihak berkepentingan untuk produk sarung tangan mereka dan kini menghasilkan sehingga satu perempat sarung tangan di dunia.

Baca lagi | Tengku Zafrul: Malaysia menjangka melaksanakan pendekatan percukaian dua tonggak pada 2024
Baca lagi | Siapakah Cikgu Fadli dan mengapakah beliau menghadapi kesan daripada Kementerian Pendidikan ?

Read Previous

Blackpink sensasi K-pop akan datang ke Malaysia sekali lagi pada tahun 2023

Read Next

Permainan Mudah Alih di Malaysia – Paling Popular pada 2022

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.