The Malaysia Post

Siapakah Cikgu Fadli dan mengapakah beliau menghadapi kesan daripada Kementerian Pendidikan ?

Sistem Pendidikan

Mohd Fadli Mohd Salleh, atau lebih dikenali sebagai Cikgu Fadli, telah mengemukakan beberapa kelemahan yang beliau kenal pasti dalam sistem pendidikan negara.

Sukatan Pelajaran Matematik

Guru Matematik di Sekolah Kebangsaan (1) Gombak telah menyedari beberapa isu: sukatan pelajaran Matematik terlalu maju untuk pelajar sekolah rendah, terlalu ramai pelajar dalam satu kelas, pelajar mempelajari terlalu banyak mata pelajaran, dan beg sekolah yang berat mengancam perkembangan daripada pelajar muda.

Pejabat Pendidikan Daerah Gombak

Beliau berkata dalam catatan Facebook bahawa beliau telah melalui saluran yang sepatutnya dalam menyampaikan aduannya di Pejabat Pendidikan Daerah Gombak serta lebih 30 guru matematik dari daerah Gombak.

“Walaupun ini saluran yang paling betul, ia tidak memberi kesan. Malah, ia menyukarkan lagi keadaan,” katanya.

Ini menyebabkan dia menyuarakan rungutannya di media sosial.

Ini menyebabkan beliau menerima surat bertarikh 22 September daripada pengerusi Kumpulan Sokongan Lembaga Disiplin Perkhidmatan Pendidikan (№1) Kementerian Pendidikan (KPM), Datuk Yusran Shah Mohd Yusof.

Ia menyatakan bahawa beliau menghadapi tindakan tatatertib kerana melanggar Peraturan 19(1)© Peraturan-Peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 1993, yang menyatakan bahawa seseorang pegawai awam tidak boleh, melalui cara bertulis atau lisan, memberikan sebarang semakan ke atas kelemahan mana-mana dasar, rancangan atau keputusan kerajaan.

Ia meminta beliau membuat representasi bertulis untuk dirinya sendiri dalam tempoh 21 hari dengan alasan dan bukti untuk membebaskannya daripada tuduhan itu, jika gagal, dia akan dianggap tidak mahu membela diri, selepas itu perkara itu akan diputuskan oleh Tatatertib Perkhidmatan Pendidikan. Kumpulan Sokongan Lembaga (№1) berdasarkan bukti yang tersedia untuknya.

“Ini adalah sistem yang kita ada — yang hanya mahu mendengar pujian walaupun ia hanya pembohongan,” katanya dalam catatan Facebook berikutnya.

Perkara itu akan dibincangkan hari ini oleh jawatankuasa disiplin.

Semalam, agensi berita nasional Bernama melaporkan minat Perdana Menteri sementara Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dalam isu itu, di mana beliau menyatakan harapan untuk situasi menang-menang untuk semua pihak.

Ismail Sabri berkata beliau telah menghubungi Ketua Pengarah Pendidikan Datuk Khairuddin Ghazali untuk mendapatkan penjelasan berhubung perkara itu.

Baca Lagi | Bursa Malaysia berakhir bercampur-campur, KLCI naik sedikit

Baca Lagi | Didakwa memohon pembubaran Parlimen, Ismail Sabri sebaliknya berkata keputusan Agong tidak boleh dicabar

Read Previous

Didakwa memohon pembubaran Parlimen, Ismail Sabri sebaliknya berkata keputusan Agong tidak boleh dicabar

Read Next

Diwali, Kadei oleh Manchula di Taman Megah ini akan memuaskan keinginan ‘varuval’ daging kambing dan ‘kurma’ sumsum tulang anda

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.