The Malaysia Post

Didakwa memohon pembubaran Parlimen, Ismail Sabri sebaliknya berkata keputusan Agong tidak boleh dicabar

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob membantah tuntutan mahkamah, di mana beliau disaman kerana menyampaikan permintaan yang didakwa tidak sah kepada Yang di-Pertuan Agong untuk membubarkan Parlimen, membuka laluan kepada pilihan raya umum ke-15.

Saman

Sementara tuntutan mahkamah tertumpu kepada permintaannya kepada Yang di-Pertuan Agong, Ismail Sabri sebaliknya berhujah bahawa keputusan Yang di-Pertuan Agong tidak boleh dicabar dan diputuskan di mahkamah sambil berkata baginda menjalankan pertimbangan yang baik ketika membuat keputusan itu.

Pembubaran Parlimen

Hanya dua hari selepas pembubaran Parlimen pada 10 Oktober, penyandang ahli parlimen Klang Charles Santiago memfailkan saman menamakan Ismail Sabri, kerajaan Malaysia, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) ketika beliau memohon perintah mahkamah untuk menghentikan pilihan raya umum ke-15 (PRU15) daripada berlangsung semasa musim tengkujuh.

Charles berhujah bahawa Ismail Sabri, sebagai perdana menteri, secara peribadi telah memohon kepada Agong dalam mesyuarat 9 Oktober untuk Parlimen dibubarkan tanpa sokongan Kabinet dan malah beberapa menteri Kabinet menulis surat kepada raja untuk memaklumkan kepadanya tentang ketidaksetujuan mereka dengan mengadakan PRU15 ini. tahun.

Charles berkata ini bermakna permintaan Ismail Sabri — kepada Yang di-Pertuan Agong — bertentangan dengan Perkara 40(1) dan 40(1A) dan 55(2) Perlembagaan Persekutuan.

Pihak Berkuasa Am Kabinet

Di bawah Perkara 40(1), Agong hendaklah bertindak mengikut nasihat Jemaah Menteri atau menteri yang bertindak di bawah kuasa am Kabinet; manakala Perkara 40(1A) menghendaki Agong menerima dan bertindak mengikut nasihat tersebut.

Pada 14 Oktober, Ismail Sabri, kerajaan dan SPR memfailkan permohonan untuk membatalkan saman itu, dengan turut memberi tumpuan kepada kuasa perlembagaan Agong untuk mengisytiharkan pembubaran Parlimen dengan mengatakan ia tidak boleh dipertikaikan di mahkamah dan mendakwa Agong boleh membubarkan Parlimen tanpa mendapat nasihat Kabinet.

Antara lain, ketiga-tiga responden juga berhujah bahawa isu sama ada permintaan Ismail Sabri sah kini bersifat akademik kerana Agong telah pun memperkenankan permintaan itu dan membubarkan Parlimen.

Dalam afidavit yang difailkan semalam untuk menyokong bidaan untuk membatalkan tuntutan mahkamah, Ismail Sabri berkata beliau dinasihatkan oleh peguamnya bahawa kuasa Agong untuk membubarkan Parlimen adalah “tidak adil dan tidak boleh dipertikaikan di hadapan mahkamah”, kerana ia adalah kuasa raja. prerogatif untuk berbuat demikian tanpa mendapat nasihat Kabinet.

Merujuk kepada kenyataan istana pada 10 Oktober yang mengumumkan perkenan diraja bagi pembubaran Parlimen, Ismail Sabri memuji Yang di-Pertuan Agong: “Apabila melihat kenyataan media itu, saya juga mendapati Agong telah melaksanakan kuasa prerogatif baginda di bawah Perkara 55(2) Persekutuan Perlembagaan dengan bijak dengan menyatakan harapan bahawa pilihan raya umum ke-15 perlu diadakan secepat mungkin sebelum Monsun Timur Laut diramalkan bermula pada pertengahan November 2022.”

Ismail Sabri berkata ini menunjukkan keprihatinan baginda dalam mengambil kira kebajikan rakyat, walaupun ia bukan satu syarat di bawah Perlembagaan Persekutuan untuk pembubaran Parlimen.

Turut memetik nasihat daripada peguam, Ismail Sabri menegaskan semula alasan lain yang diberikan dalam permohonan yang membatalkan seperti dakwaan sifat akademik tuntutan mahkamah, bahawa kuasa SPR untuk mengadakan PRU15 selepas pembubaran Parlimen adalah tidak wajar atau tidak boleh dicabar di mahkamah, dan hujah bahawa sebarang cabaran terhadap pilihan raya didakwa hanya boleh dilakukan melalui petisyen pilihan raya.

Ismail Sabri mendakwa tuntutan mahkamah itu remeh dan menyalahgunakan proses mahkamah serta didakwa bermotifkan politik.

Secara berasingan, dalam afidavit yang turut difailkan semalam bagi menyokong bidaan membatalkan itu, Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Ghani Salleh turut berhujah bahawa kuasa Agong untuk membubarkan Parlimen tidak boleh dipertikaikan di mahkamah.

Abdul Ghani berhujah bahawa SPR mempunyai kewajipan perlembagaan untuk mengadakan pilihan raya umum dalam tempoh 60 hari selepas Parlimen dibubarkan, dan sebarang cabaran ke arah pengendalian pilihan raya hanya boleh dilakukan melalui petisyen pilihan raya.

Khamis ini (20 Oktober), permohonan membatalkan itu dijadualkan didengar oleh hakim Mahkamah Tinggi Datuk Ahmad Kamal Md. Shahid.

Baca Lagi | 3 Telefon Bimbit Terbaik di Malaysia

Baca Lagi | Bursa Malaysia berakhir bercampur-campur, KLCI naik sedikit

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

3 Telefon Bimbit Terbaik di Malaysia

Read Next

Siapakah Cikgu Fadli dan mengapakah beliau menghadapi kesan daripada Kementerian Pendidikan ?

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.