The Malaysia Post

3 Telefon Bimbit Terbaik di Malaysia

Telefon bimbit

Telefon bimbit telah menjadi bahagian penting dalam kehidupan, terutamanya dalam dua dekad yang lalu. Sama ada pelajar, suri rumah, pekerja pejabat atau pesara, kemungkinan besar seseorang itu memiliki telefon bimbit. Tetapi apa yang menjadikan telefon mudah alih bagus? Ringkasnya, ciri, jenama, ketersambungan dan kualitinya.

Di samping itu, ia harus sesuai dengan bajet dan pilihan individu. Dengan pelbagai jenis telefon bimbit yang terdapat di pasaran, manakah telefon bimbit terbaik di Malaysia?

Terbaik dari Tech

Dalam siri Best of Tech, kami telah memilih 3 Telefon Mudah Alih Terbaik di Malaysia, memberikan pengesyoran kualiti yang sesuai dengan gaya hidup dan bajet.

1. Samsung Galaxy Z Fold 2 5G

Salah satu perkara yang membezakan Samsung Galaxy Z Fold 2 ialah reka bentuk boleh lipat yang inovatif. Ini memberi anda 7.6 inci skrin dalam dan 6.2 inci di luar — iaitu lebih banyak skrin paparan berbanding telefon mudah alih lain! Paling penting, anda boleh melipat dan memasukkannya ke dalam dompet anda dengan mudah, sama seperti telefon biasa.

Apa yang kami juga suka daripada Samsung Galaxy Z Fold 2 ialah produktiviti seperti komputer ribanya. Pernahkah anda berasa sakit kerana memegang telefon anda semasa panggilan video? Dengan Galaxy Z Fold 2, anda boleh berjumpa dengan rakan sekerja anda atau bersembang dengan rakan-rakan tanpa tangan. Apatah lagi mod dwi monitor ini menawarkan rangkaian ciri dan serba boleh baharu. Ia juga berkelakuan seperti tablet dengan beberapa apl.

Berbilang Aktif untuk membuka tiga tetingkap sekaligus

Selain itu, keupayaan untuk berbilang tugas dengan tiga aplikasi adalah menakjubkan dan mengubah permainan. Gunakan Multi-Active untuk membuka tiga tetingkap sekaligus, yang menghairankan lebih membantu daripada yang anda tahu! Kami juga mengesyorkan mencuba ciri seret dan lepas. Sebagai contoh, anda boleh menggunakan ini untuk menyeret foto dengan cepat dari galeri anda ke perbualan sembang.

2. Apple iPhone 12

Terdapat empat siri iPhone 12 yang berbeza, tetapi asas iPhone 12 yang ditawarkan adalah tawaran terbaik atas sebab tertentu. Berbanding dengan siri iPhone 12 yang lebih mahal, iPhone 12 asas mempunyai kamera hadapan yang serupa, kamera belakang sudut lebar utama, pemproses, sambungan 5G, reka bentuk, pengecasan tanpa wayar, tetapi menawarkan harga ribuan Ringgit lebih rendah.

Dolby Vision HDR

Walaupun iPhone 12 mempunyai dwi-kamera dan bukannya persediaan tri-kamera seperti dalam iPhone 12 Pro Max, ramai orang tidak akan terlepas ciri ini kerana kamera itu sudah bertambah baik daripada iPhone 11 pendahulunya dengan beberapa helah baharu serta Dolby Vision HDR untuk pembuatan video yang lebih baik. iPhone 12 Pro Max juga mempunyai skrin yang sedikit lebih besar, tetapi kami berpendapat bahawa saiz skrin iPhone 12 6.1 inci sudah bagus untuk melakukan banyak tugas.

Bateri yang tahan sehari penuh

Kualiti kamera bukan satu-satunya perkara yang kami sukai tentang iPhone ini. Malah, prestasi baterinya boleh menjadi penyelamat bagi anda yang sering bergerak. Ujian telah menunjukkan bahawa ia boleh memberi anda purata masa skrin selama 8 jam, dengan sehingga 14 jam untuk fungsi asas sahaja.

Pemproses terpantas di dunia

Mempunyai reka bentuk yang lebih cantik daripada iPhone 11 sebelumnya, pemproses iPhone 12 adalah yang terbaik. Pemproses A14 Bionicnya ialah pemproses telefon terpantas di dunia yang tersedia hari ini, membolehkan anda melakukan banyak perkara dengan lancar dalam telefon pintar anda. Dengan gabungan prestasi cemerlang, kamera hebat dan hayat bateri yang boleh dipercayai, iPhone 12 berbaloi untuk dibeli.

3. Samsung Galaxy S21 Ultra

Salah satu telefon bimbit Samsung terbaik di Malaysia, sekiranya model lipatan bukan secawan teh anda, mestilah Galaxy S21 Ultra. Ini memberikan anda 6.8-inci yang besar dengan kadar segar semula 120Hz dan resolusi QHD+ untuk membolehkan anda menonton filem kegemaran anda atau video YouTube dengan kualiti tertinggi, pada masa yang sama berasa selesa tanpa perlu memerah mata kerana skrin terlalu kecil! Selain itu, pemproses Qualcomm Snapdragon 888 mewahnya, RAM 16GB dan gabungan ROM sehingga 512GB menjadikannya salah satu paparan telefon pintar terbaik pada tahun 2021.

Kamera terkemuka

Kameranya juga mengagumkan, terima kasih kepada sistem kamera empat belakang yang berkuasa dengan sensor 108MP termaju, ultralebar dan dua kanta telefoto berbeza yang disokong dengan ciri terkini seperti mod Pro dan rakaman 8K. Selfienya tidak akan mengecewakan anda juga, kamera hadapan 50MP resolusi tinggi cukup bagus untuk merakam gambar cantik anda pada hari itu.

Menampilkan sistem pengendalian Android 11, Samsung Galaxy S21 Ultra juga mempunyai pengecasan wayarles terbalik, sambungan 5G dan ciri penderia pintar terkemuka. Tambahan pula, 5,000mAhnya juga cukup untuk bertahan selama sehari. Walaupun ia adalah telefon yang agak mahal, kualiti dan ciri-cirinya menjadikannya pelaburan yang layak.

Baca Lagi | 5 Youtuber/Influencer Terkenal Terbaik di Malaysia

Baca Lagi | Bursa Malaysia berakhir bercampur-campur, KLCI naik sedikit

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Bursa Malaysia berakhir bercampur-campur, KLCI naik sedikit

Read Next

Didakwa memohon pembubaran Parlimen, Ismail Sabri sebaliknya berkata keputusan Agong tidak boleh dicabar

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.