The Malaysia Post

Tengku Zafrul: Malaysia menjangka melaksanakan pendekatan percukaian dua tonggak pada 2024

Pendekatan Dua Tiang

Malaysia telah bersetuju untuk melaksanakan “pendekatan dua tonggak” dalam percukaian untuk mewujudkan persekitaran yang kompetitif bagi pelaburan langsung asing dan domestik, kata Menteri Kewangan penyandang Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz.

Pengelakan Cukai rentas sempadan

Pendekatan itu, yang juga menghalang pengelakan cukai rentas sempadan, sedang dikaji pada masa ini dan dianggarkan bermula pada 2024, katanya dalam ucaptama pada Mesyuarat Tahunan 2022 Kumpulan Kajian Pentadbiran dan Penyelidikan Cukai Asia Pasifik (SGATAR) ke-51 hari ini .

Pendekatan dua teras merujuk kepada inisiatif Hakisan Asas dan Anjakan Keuntungan (BEPS) 2.0 yang diterajui oleh Pertubuhan Kerjasama dan Pembangunan Ekonomi (OECD) dan G20.

Tengku Zafrul

Tengku Zafrul juga berkata kerajaan bercadang untuk melakukan fasa dalam sistem invois elektronik (e-invoicing) mulai tahun depan bagi meningkatkan kecekapan sistem cukai kerajaan.

“Pelaksanaan e-invois juga akan membantu dalam pelaksanaan ekosistem perniagaan elektronik yang mampan dan menyediakan jejak audit yang lebih dipercayai, menghasilkan peningkatan ketelusan cukai, dan dilihat sebagai salah satu strategi utama untuk meningkatkan hasil cukai,” katanya. .

Menurutnya, ini akan melengkapkan salah satu sasaran kerajaan untuk perusahaan kecil dan sederhana (PKS) di bawah Rancangan Malaysia Ke-12, iaitu untuk mendigitalkan 90 peratus operasi PKS menjelang 2025.

“Pelaksanaan e-invois juga akan menyokong penggunaan Nombor Pengenalan Cukai (TIN), yang akan diwajibkan untuk semua dokumen dan instrumen.

“Ini akan menjadi langkah untuk meluaskan kutipan cukai pendapatan, memastikan sumber hasil yang mampan untuk kerajaan,” jelasnya.

Menurut Tengku Zafrul, pelaksanaan itu selaras dengan laporan OECD mengenai pengenalan digital pembayar cukai, yang mengiktiraf identiti digital sebagai salah satu blok bangunan utama untuk pentadbiran cukai yang lancar pada masa hadapan.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDN) Datuk Dr Mohd Nizom Sairi berkata e-invois akan mengetatkan ketirisan dalam sistem percukaian dan tahun depan adalah tahun untuk membuat persediaan ke arah pelaksanaan.

“Kami sedang mengkaji untuk menjalankan perintis mungkin pada 2024,” katanya kepada pemberita di luar mesyuarat itu.

Beliau berkata SGATAR telah memainkan peranan penting untuk menyediakan platform dalam meningkatkan prestasi pentadbiran cukai di rantau Asia-Pasifik dengan menggalakkan kerjasama dan komunikasi dalam kalangan pentadbiran cukai ahli.

“Kali ini, ketua delegasi akan memfokuskan kepada tiga bidang perbincangan iaitu menangani cabaran baharu dalam pentadbiran cukai dengan fokus kepada sumber manusia dan struktur organisasi; meningkatkan pematuhan sukarela; dan perkembangan terkini dalam pentadbiran cukai dan kemas kini mengenai pembaharuan cukai,” tambahnya.

Baca Lagi | Siapakah Cikgu Fadli dan mengapakah beliau menghadapi kesan daripada Kementerian Pendidikan ?

Baca Lagi | Diwali, Kadei oleh Manchula di Taman Megah ini akan memuaskan keinginan ‘varuval’ daging kambing dan ‘kurma’ sumsum tulang anda

Read Previous

Diwali, Kadei oleh Manchula di Taman Megah ini akan memuaskan keinginan ‘varuval’ daging kambing dan ‘kurma’ sumsum tulang anda

Read Next

Blackpink sensasi K-pop akan datang ke Malaysia sekali lagi pada tahun 2023

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.