The Malaysia Post

Lihat Sulaiman Corner, gabungan kejiranan baharu di PJ Old Town

Pada hari Jumaat, nasi ‘biryani’ dihidangkan bersama lauk di Sulaiman Corner untuk makan tengah hari.

Bandar Lama Petaling Jaya

Jika anda berada di sekitar kawasan Bandar Lama Petaling Jaya, cuba Sulaiman Corner yang baru dibuka. Tempat serba ringkas ini hanyalah kawasan kejiranan yang sering dikunjungi oleh mereka yang bekerja berdekatan.

Taman Rumah Sudut Setingkat

Ia adalah satu set-up yang mudah di mana mereka telah mengambil alih taman rumah sudut satu tingkat. Memandangkan ia ditutupi dengan bumbung zink, ia bagus dan lapang yang menjadikannya menyenangkan untuk menjamu selera di sana.

Jalan Selangor

Cuma ada sepanduk kecil di luar yang mungkin anda terlepas pandang walaupun menghadap Jalan Selangor. Malah, saya hanya ternampak apabila pergi ke stesen minyak yang terletak bertentangan dengannya.

Makanan

Pagi-pagi ada roti dan mee goreng. Mereka juga menawarkan nasi lemak bungkus dan pelbagai kuih daripada peniaga lain. Nampaknya mereka menyediakan tempat ini selepas penutupan. Sebelum ini, pemilik mengusahakan gerai roti canai di kawasan Kuchai Lama.

Nasi mendapat rangsangan perisa dengan penggunaan bawang goreng dan rempah ratus (kiri). ‘ayam bawang’ sedap dengan sosnya yang sedikit manis, bawang merah goreng rangup dan kacang gajus (kanan).

Anda juga boleh mendapatkan ikan goreng dengan nasi ‘biryani’ anda.
Roti canai mereka (RM1.30) adalah tambang yang berpatutan. Ia bukan roti rata yang paling ringan tetapi saya menikmati bahagian luar yang dibakar, terutamanya apabila dimakan panas dari griddle.

Apa yang saya sangat suka ialah roti sardin mereka (RM5). Ia menyerupai krep yang disumbat kerana mereka menghirisnya menjadi empat bahagian yang kemudian disusun. Lapisan doh nipis yang diregangkan diisi dengan bawang cincang, telur dan sardin dalam tin. Gandingkan dengan kari yang dihidangkan untuk sarapan pagi yang mengenyangkan.

Sedap juga nasi lemak bungkusnya, dan sambalnya tidak terlalu pedas. Nasi bungkus dihidangkan bersama sekeping telur rebus dan ikan bilis dengan harga RM1.60.

Pilih daripada pelbagai hidangan di kaunter seperti kari ayam, kari kambing, kari ikan dan ayam goreng.

Mulai jam 11.30 pagi, mereka beralih kepada hidangan makan tengah hari yang merupakan pilihan kecil hidangan nasi kandar bersama nasi. Pada hari Jumaat, mereka menghidangkan nasi biryani.

Nasi biryani dipam dengan rasa dengan penggunaan liberal bawang goreng. Biji-bijian berwarna kuning dan terdapat juga sedikit rempah. Nikmati nasi dengan pilihan hidangan mereka.
Ada ayam bawang atau apa yang mereka panggil ayam madu. Syukurlah ia tidak manis tetapi dengan sos pekat yang enak ditambah dengan bawang merah goreng dan kacang gajus.

Ayam itu mungkin bukan yang terbesar dari segi saiz tetapi ia adalah hidangan yang lazat jadi saya tidak keberatan untuk mempunyai sekeping kedua.

Pada waktu pagi, ambil sebungkus ‘nasi lemak’ di mana nasinya digandingkan dengan ‘sambal’ yang tidak terlalu pedas (kiri). Minta ‘roti canai’ anda ‘garing’ atau rangup untuk digandingkan dengan dhal berkrim, kari dan ‘sambal’ (kanan).

‘roti sardin’ kelihatan seperti krep yang disumbat dengan bawang, telur dan sardin dalam tin.

Saya tamak dan juga memesan kari kambing mereka yang enak juga dengan potongan daging dan kentang. Pilihan lain di kaunter termasuk ayam goreng, ikan goreng, kari ikan dan kari ayam.

Pilih acar yang menyegarkan dengan timun cincang, lobak merah, bawang dan nanas, atau kacang panjang yang digoreng untuk sayur-sayuran anda.

Nasi biryani RM11 dengan ayam. Kalau ambil dengan ikan goreng tu RM9. Anda juga mendapat sebiji telur rebus dan boleh membantu diri anda mengambil sekeping pappadum dari bekas.

Makan di sini menyenangkan kerana tempatnya terbuka di tepi dan lapang.

Cari sepanduk kecil ini jika anda berada di sekitar kawasan itu.

Sulaiman Corner, №2, Jalan 4/45A (Berhadapan stesen minyak Caltex), Seksyen 4, Petaling Jaya. Buka: 6 pagi hingga 3 petang. Ditutup pada hari Ahad.

Baca Lagi | Guan Eng mempertikaikan PRU setiap tahun jika ia boleh ‘menyelamatkan’ guru seperti Cikgu Fadli yang menonjolkan sistem pendidikan yang rosak

Baca Lagi | Laporan: Tajuddin dilihat pada majlis Barisan, kelihatan baik dengan presiden Umno

Read Previous

Laporan: Tajuddin dilihat pada majlis Barisan, kelihatan baik dengan presiden Umno

Read Next

Parti politik mula merancang strategi menjelang pengumuman tarikh PRU15

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.