The Malaysia Post

FTX tidak beroperasi di Singapura, MAS menjelaskan, di tengah-tengah laporan rakyat Singapura kehilangan pelaburan dalam firma crypto

Pertukaran Mata Wang Kripto Bankrap FTX

Pertukaran mata wang kripto bankrap FTX tidak beroperasi di Singapura, kata Penguasa Kewangan Singapura (MAS) hari ini.

Firma itu tidak dilesenkan mahupun dikecualikan daripada pelesenan di sini, tambah bank pusat itu.

MAS mengeluarkan kenyataan ini di tengah-tengah laporan bahawa ramai rakyat Singapura telah melabur dalam pertukaran mata wang kripto yang terkepung dan kini berisiko kehilangan wang mereka.

Pihak Berkuasa Kewangan Singapura

Antara persoalan yang telah dibangkitkan sejak kejatuhan FTX ialah mengapa MAS tidak membuat langkah untuk menghalang syarikat daripada mengumpul dana daripada pelabur yang berpangkalan di Singapura, sedangkan ia telah berbuat demikian terhadap Binance, satu lagi pertukaran mata wang kripto dan saingan terbesar FTX.

“Persoalan telah dibangkitkan sama ada ‘mengharamkan’ Binance dan meletakkannya dalam Senarai Amaran Pelabur (IAL) telah mendorong pengguna Singapura untuk melabur melalui FTX.com,” kata MAS dalam kenyataannya.

Ia menjelaskan: “Binance tidak diharamkan daripada beroperasi di Singapura. Binance tidak mempunyai lesen yang diperlukan untuk mendapatkan pelanggan dari Singapura dan terpaksa berhenti berbuat demikian. MAS menyenaraikan entiti IAL yang mungkin salah dianggap sebagai dikawal oleh MAS, sebagai adalah kes untuk Binance.com.”

Entiti di IAL dan MAS

MAS menambah bahawa adalah tidak bermakna untuk menyenaraikan semua entiti tidak berlesen pada IAL, dan MAS tidak mempunyai sebab untuk menyenaraikan FTX pada IAL atas dasar yang sama seperti Binance.

MAS menyatakan bahawa walaupun FTX tidak beroperasi di Singapura, ia tidak mungkin, bagaimanapun, untuk menghalang pengguna Singapura daripada mengakses terus penyedia perkhidmatan luar negara.

FTX memulakan prosiding kebankrapan di Amerika Syarikat minggu lalu, dengan pengasas dan ketua pegawai eksekutif Sam Bankman-Fried turut meletak jawatan.

Baca Lagi | Apakah asal usul istilah ‘kebimbangan iklim’?

Baca Lagi | Dalam pertempuran untuk Ampang, ‘Ibu Bangsa Malaysia’ melihat populariti bergema dengan pengundi

Forbes Menerbitkan Senarai Pelabur FTX

Pada hari Jumaat, Forbes menerbitkan senarai pelabur FTX yang paling banyak kerugian jika syarikat itu tidak dapat diselamatkan, termasuk firma pelaburan negeri Temasek.

MAS menyatakan bahawa persoalan juga telah dibangkitkan tentang mengapa pengguna FTX Singapura tidak berhijrah ke Quoine, anak syarikat FTX yang berpangkalan di Singapura.

Dalam kenyataannya, MAS berkata Quoine kini dikecualikan daripada pelesenan sementara permohonan lesennya dalam semakan.

“MAS sedang menyemak permohonan itu dengan teliti, dengan mengambil kira perkembangan terkini,” tambah pengawal selia itu. “Dana pelabur Singapura dalam FTX.com tidak diletakkan di bawah Quoine kerana FTX.com dan Quoine beroperasi sebagai entiti undang-undang yang berasingan.

Pengguna Singapura mempunyai Pilihan

Pengguna Singapura mempunyai pilihan untuk berurusan dengan mana-mana laman web, kata MAS, sambil menambah bahawa ia tidak memerlukan FTX untuk memindahkan pengguna Singapuranya ke Quoine.

Penyedia perkhidmatan token pembayaran digital yang dilesenkan oleh MAS dikawal selia untuk risiko pengubahan wang haram dan pembiayaan keganasan, serta risiko teknologi, kata bank pusat itu. Tetapi mereka tidak dikawal untuk keselamatan dan kekukuhan.

“Mereka tidak tertakluk kepada keperluan modal atau kecairan berasaskan risiko, dan juga tidak diperlukan untuk melindungi wang pelanggan atau token digital daripada risiko insolvensi,” kata MAS. “Ini sama dengan pendekatan yang diambil dalam kebanyakan bidang kuasa.”

MAS mengeluarkan kertas perundingan pada 26 Okt yang mencadangkan langkah pengawalseliaan untuk mengurangkan risiko pengguna daripada perdagangan crypto. Ini ditetapkan untuk ditutup pada 21 Dis.

Read Previous

Dalam pertempuran untuk Ampang, ‘Ibu Bangsa Malaysia’ melihat populariti bergema dengan pengundi

Read Next

Warisan menggariskan syarat sokongannya kepada kerajaan persekutuan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.