The Malaysia Post

Warisan menggariskan syarat sokongannya kepada kerajaan persekutuan

Pakatan Harapan Dapatkan Sokongan daripada Kerajaan Persekutuan

Seorang pemimpin Warisan berkata untuk Pakatan Harapan (PH) mendapat sokongan membentuk kerajaan persekutuan, PH mesti memenuhi tuntutan tertentu yang ada di negeri itu.

Naib presiden Datuk Junz Wong

Naib presiden Datuk Junz Wong berkata ini termasuk, pertama sekali, bersetuju menerima 20 peratus royalti minyak, meningkat daripada lima peratus sekarang.

Ia juga mahu kawalan ke atas dasar buruh asing dan pelantar benua, yang merupakan sumber dari perairannya dan apa sahaja yang terdapat di bawahnya.

“Rakyat Sabah sentiasa berubah-ubah walaupun ini sebenarnya hak Sabah.

“Kami mahu rakyat Sabah tahu apa tuntutan Warisan, kerana Kuala Lumpur (KL) sengaja cuba mengenepikan tuntutan sedemikian untuk membuatkan rakyat Sabah lupa bahawa kami sebenarnya sangat kaya dan bijak,” kata ADUN Tanjung Aru itu.

Baca Lagi | Dalam pertempuran untuk Ampang, ‘Ibu Bangsa Malaysia’ melihat populariti bergema dengan pengundi

Baca Lagi | FTX tidak beroperasi di Singapura, MAS menjelaskan, di tengah-tengah laporan rakyat Singapura kehilangan pelaburan dalam firma crypto

Warisan telah berada di Odds dengan PH

Wong, yang partinya Warisan bertelagah dengan PH dan pemimpinnya saling menyalahkan antara satu sama lain atas kegagalan masa lalu untuk mendapatkan hak minyak dan gas kepada negeri itu, berkata bahawa sentiasa ada peluang untuk bekerjasama dengan gabungan di peringkat persekutuan.

Katanya, jika PH bersetuju menerima 20 peratus royalti minyak, Sabah akan mendapat sekurang-kurangnya tambahan RM5 bilion setahun.

Pentas Benua Sabah

Bagi pemulangan pelantar benua Sabah, Wong berkata Sabah pernah mempunyai kawalan ke atas sumber yang terletak dalam jarak 200 batu nautika (370km) dari garis pantainya, tetapi ini telah dikurangkan secara drastik kepada hanya tiga batu nautika (5.5km) selepas kerajaan persekutuan memutuskan untuk menguasai Sabah hampir sepenuhnya.

“Sabah dahulu menguasai segala-galanya di laut — menangkap ikan, petroleum, segala-galanya yang berada 200 batu nautika dari darat. Tetapi hari ini, kawalan Sabah dikurangkan daripada 200 batu nautika kepada hanya 3 batu nautika.”

“Semua yang melebihi tiga batu nautika dikawal oleh KL, termasuk operasi kebanyakan pelantar minyak milik Petronas dan sebagainya, yang kini dikawal oleh kerajaan persekutuan.”

“Ini menyebabkan KL mengutamakan warga KL, kepakaran KL dan syarikat KL dalam industri minyak dan gas serta industri perikanan,” katanya.

Konsensus Penganalisis Seluruh Negara

Memandangkan konsensus penganalisis di seluruh negara mencadangkan bahawa tiada satu gabungan pun boleh memenangi cukup majoriti untuk membentuk kerajaan, Warisan, yang bertanding kira-kira 53 kerusi di seluruh negara, tidak menamakan keutamaannya untuk calon perdana menteri.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

FTX tidak beroperasi di Singapura, MAS menjelaskan, di tengah-tengah laporan rakyat Singapura kehilangan pelaburan dalam firma crypto

Read Next

Piala Malaysia: Selangor, Terengganu menuju ke separuh akhir

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.