The Malaysia Post

Sidang Kemuncak G20: Ikatan Tinggi Teluk dan Indonesia

Hubungan Dua Hala Teluk-Indonesia

Sidang kemuncak G20 secara simbolik telah meningkatkan status Indonesia di rantau Asia Pasifik. Bali 2022 mengesahkan peranan Jakarta sebagai penstabil politik dan wajaran ekonomi untuk ASEAN. Sebagai ekonomi ketujuh terbesar di dunia, dengan tenaga kerja yang besar dan sumber semula jadi yang mencukupi, Indonesia mempunyai segala-galanya — tetapi ia masih berusaha untuk memanfaatkan potensi sepenuhnya.

Berikutan pergolakan politik selama bertahun-tahun — ketika Indonesia menyaksikan empat presiden bergelut dengan keganasan, bencana alam dan kejatuhan krisis kewangan global 2008 — program Presiden Indonesia Joko ‘Jokowi’ Widodo bertujuan untuk melonjakkan negara itu ke dalam barisan ekonomi maju di rantau ini.

Jokowi bersedia untuk bekerja keras untuk mendapatkan sokongan untuk rancangan pembangunannya yang bercita-cita tinggi. Indonesia menghadapi beberapa cabaran pembangunan utama. Indonesia sangat ketinggalan di belakang rantau ini dalam infrastruktur. Peningkatan adalah perlu untuk menyokong pasaran dalaman negara pulau yang luas itu. Jalan raya, pelabuhan, lapangan terbang, telekom — semuanya perlu diperluaskan. Jakarta, rumah kepada 30 juta orang, semakin tenggelam. Modal baru diperlukan tidak lama lagi. Tetapi ini bergantung kepada pelaburan langsung asing (FDI), yang Indonesia telah berusaha untuk menggerakkan. Jokowi mengukur pelabur berpotensi – dan kemudian terus menuju ke Teluk.

Sejarah Ikatan Dua Hala, Kisah Arab-Indonesia

Hubungan Arab ke Indonesia sudah berabad-abad lamanya. Kedatangan pelaut dari selatan Arab untuk berdagang rempah ratus menyumbang kepada penyebaran Islam di Nusantara. Islam tidak lama kemudian menjadi agama yang dominan, memupuk hubungan yang kuat antara kepulauan Indonesia dan Arab ketika jemaah haji berkerumun ke Mekah. Perkaitan ini kekal sebagai penghubung yang kukuh kerana ramai rakyat Indonesia telah mendapat pekerjaan di negara-negara Teluk.

Di luar pelengkap ekonomi, agama, budaya dan warisan bersama telah membantu menjadikan negara-negara Teluk sebagai rakan kongsi semula jadi untuk Indonesia. Jokowi melawat Qatar, Arab Saudi, Emiriah Arab Bersatu (UAE) dan Bahrain untuk mencari pelaburan, menyebabkan perjanjian yang tergesa-gesa, dengan agenda utama tenaga dan pertanian.

Namun pelaksanaan telah membawa hasil yang berbeza-beza. Rancangan bercita-cita tinggi oleh Arab Saudi untuk bekerjasama dalam membina kilang penapisan minyak utama di Jawa Tengah telah terperangkap dalam perbalahan mengenai butiran sehingga rakan kongsi Saudi itu berhenti. Episod ini menggantung pelaburan Saudi berskala besar di Indonesia buat masa ini.

Mendekati UAE membawa dividen yang lebih baik. Semasa lawatan negara ke Indonesia, Putera Mahkota Mohammed bin Zayed melakukan usaha yang tidak dijangka untuk memenuhi permintaan Jokowi agar UAE bekerjasama dalam pembangunan.

Baca Lagi | China Meluluskan Permainan Video Asing Pertama Sejak Tindakan keras

Baca Lagi | Taman Air Pulau Pinang Ditutup Dua Minggu selepas Dibuka

Komitmen dan Tindakan Dua Hala

Selepas lawatan bersama, UAE memperuntukkan komitmen pelaburan bernilai kira-kira AS$42 bilion dalam pelbagai bidang termasuk tenaga, penjagaan kesihatan, infrastruktur jalan pendigitalan, pertanian dan infrastruktur pelabuhan. Komitmen untuk bekerjasama dalam membiayai modal baharu Indonesia yang dirancang, Nusantara, adalah bonus tambahan.

UAE kini merupakan ketua pelabur Teluk Indonesia setakat ini. Hubungan yang semakin berkembang itu telah dimeterai oleh kimia peribadi antara dua pemimpin negara. Abu Dhabi malah turut memasukkan Indonesia ke dalam kalangan rakan ekonomi terdekatnya apabila ia menandatangani Perjanjian Perkongsian Ekonomi Komprehensif (CEPA) dengan Jakarta. Ditambah dengan FTA, CEPA menyediakan akses keutamaan kepada eksport Emirati ke pasaran Indonesia yang besar.

Jokowi tidak menolak sebarang wang Teluk yang mengalir ke dalam tabung negara. Selain dari UAE, beliau menyerbu Qatar dan Bahrain untuk cuba mendapatkan FDI daripada dana kekayaan negara mereka. Kedua-dua negara Teluk mungkin bekerjasama dalam projek Indonesia.

Secara keseluruhannya, serangan Teluk Jakarta adalah produktif walaupun beberapa janji telah ditinggalkan tidak ditunaikan. UAE menonjol dengan komitmen padunya terhadap pembangunan Indonesia. Ia masih harus dilihat jika Perjanjian Abraham akan membantu membawa Israel ke dalam campuran. Jokowi telah menolak gesaan daripada Amerika Syarikat untuk menormalkan hubungan dua hala dengan Israel, bimbang pendapat umum belum bersedia walaupun untuk hubungan perniagaan secara rahsia.

Perkongsian yang Baik untuk Tujuan Baik

Indonesia bukan sahaja dianggap sebagai tanah yang subur untuk FDI Teluk yang berorientasikan projek. Sebagai negara majoriti Islam yang paling ramai penduduknya, ia mempunyai berat politik, demografi dan budaya yang unik dalam dunia Islam. Sentiasa menguasai nasibnya sendiri, Indonesia dengan tegas menolak percubaan luar untuk mengubahnya menjadi sarang dakwah pelampau kepelbagaian Wahabi.

Ideologi penubuhan negara Indonesia, Pancasila, melihat rakyatnya yang beraneka ragam sama dalam hak dan kewajipan tanpa mengira etnik atau agama. Ini tidak hilang di UAE, yang menjadi tuan rumah komuniti asing sepuluh kali ganda saiz warganya. Pembaharuan UAE dan undang-undang Indonesia bergerak ke arah yang bertentangan. Bagaimana kanun keseksaan baharu Indonesia yang kejam, yang melarang, antara lain, bersekedudukan pasangan yang belum berkahwin, akan memberi kesan kepada hubungan itu, masih belum dapat dilihat.

Namun, adalah satu kesilapan untuk membaca terlalu banyak ideologi dan agama dalam hubungan Teluk-Indonesia. Indonesia akan meneruskan haluan sendiri tanpa mengira dari mana FDI datang. Ia juga akan mengelakkan bergantung terlalu banyak pada mana-mana satu sumber pelaburan. Sebagai rakan kongsi penting kepada Teluk, Indonesia akan terus menggunakan kelebihan relatifnya untuk bersaing dengan negara lain di kawasan itu bagi mendapatkan keuntungan besar di Teluk, di samping mempelbagaikan hubungan ekonomi.

Read Previous

Taman Air Pulau Pinang Ditutup Dua Minggu selepas Dibuka

Read Next

Pendapat: Adakah Pelindung Skrin Diperlukan?

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.