The Malaysia Post

Pelaburan dan kehadiran UAE di Asia

UAE ialah pelabur Teluk terkemuka di Asia Tenggara, menyumbang 74 peratus daripada pelaburan negara Teluk dalam blok Persatuan Negara-Negara Asia Tenggara antara 2016 dan 2021.

Peranan Emirati di Asia dalam Pelaburan

Peranan Emirati di Asia dari segi pelaburan dan diplomasi di negara-negara seperti Malaysia, Indonesia, Filipina, dan Thailand adalah cemerlang.

Malaysia

Malaysia menampilkan dirinya sebagai hab utama yang menarik untuk perniagaan berasaskan UAE yang ingin berkembang di ASEAN, menawarkan alternatif yang menjimatkan kos kepada Singapura.

Malaysia menawarkan persekitaran perniagaan yang dinamik, tenaga kerja yang produktif, dan infrastruktur yang dibangunkan dengan baik yang disokong lagi oleh dasar kerajaan yang pro-perniagaan.

Malaysia dan Emiriah Arab Bersatu (UAE) memulakan hubungan diplomatik sekitar 1983, yang sejak itu berkembang menjadi hubungan perdagangan dan pelaburan yang penting. UAE ialah rakan perdagangan terbesar Malaysia di Timur Tengah dengan perdagangan dua hala mencecah AS$5.4 bilion pada 2021, meningkat daripada AS$4.93 bilion pada 2020. Perdagangan hampir sama rata dengan UAE menikmati lebihan kecil hanya di bawah AS$200 juta.

Yang penting bagi Malaysia, negara itu bersaing dengan Singapura untuk menjadi hab utama bagi perniagaan di UAE, khususnya dalam pembuatan, logistik, teknologi maklumat dan komunikasi, dan kewangan Islam, yang ingin memasuki pasaran ASEAN yang besar.

Perdagangan Malaysia dan UAE semasa
Eksport UAE yang paling penting ke Malaysia ialah minyak dan bahan api mineral yang mana nilainya kira-kira AS$1.39 bilion telah dieksport pada tahun 2021. Ini diikuti oleh lebih daripada AS$600 juta mutiara, batu berharga dan logam berharga, lebih AS$200 juta plastik eksport, dan AS$187 juta dalam eksport aluminium.

Indonesia

Sejak menjalinkan hubungan rasmi pada tahun 1976, UAE telah menjadi lebih daripada kawan kepada Indonesia.

UAE ialah pelabur Teluk terkemuka di Asia Tenggara, menyumbang 74 peratus daripada pelaburan negara-negara Teluk dalam blok Persatuan Negara-Negara Asia Tenggara antara 2016 dan 2021. Antara Januari dan Julai tahun ini sahaja, jumlah perdagangan antara kami dua negara mencecah $2.8 bilion, peningkatan hampir 30 peratus berbanding tempoh yang sama pada 2021. Untuk menambah keyakinan itu, Perjanjian Perkongsian Ekonomi Komprehensif Indonesia-UAE yang baru ditandatangani akan menghapuskan kira-kira 94 peratus tarif sedia ada. Fakta dan angka ini menandakan hubungan perniagaan yang berkembang pesat antara kedua-dua negara.

Bagaimanapun, hubungan kami juga adalah satu rasa hormat dan persaudaraan, tercermin dalam penamaan tol bertingkat terpanjang di Indonesia selepas Presiden Sheikh Mohamed, serta kewujudan Jalan Presiden Joko Widodo di kawasan diplomatik Abu Dhabi. Pertukaran serupa boleh diperhatikan dalam rancangan untuk membina masjid atas nama Encik Widodo di Abu Dhabi dan Sheikh Mohamed di kampung halaman presiden Indonesia di Surakarta.

Indonesia berharap pakatan ekonomi yang meluas dengan UAE akan membuka lebih banyak pasaran di rantau Teluk kepada eksport negara itu, kata Kementerian Perdagangan pada Selasa, ketika para pegawai berhasrat untuk meratifikasi perjanjian itu menjelang November.

Indonesia dan UAE menandatangani Perjanjian Perkongsian Ekonomi Komprehensif pada Julai, selepas perbincangan yang bertujuan untuk menghapuskan tarif dan meningkatkan pelaburan antara kedua-dua negara dilancarkan pada September 2021. Perjanjian itu adalah yang pertama di Jakarta dengan negara Teluk dan yang pertama Abu Dhabi dengan negara Asia Tenggara.

Thailand

Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif DP World Sultan Ahmed bin Sulayem telah bertemu timbalan perdana menteri Thailand, Somkid Jatusripitak di Bangkok untuk meneroka potensi DP World menyumbang dalam pertumbuhan ekonomi negara.

Perbincangan tertumpu pada industri pelabuhan, perdagangan, perkapalan dan logistik. Turut sebahagian daripada perbincangan ialah pelaburan sedia ada pengendali pelabuhan global di Thailand dan bagaimana ia boleh diberi dorongan selanjutnya.

Jatusripitak menyatakan komitmen negaranya untuk membangunkan hubungan ekonomi dengan UAE, untuk memanfaatkan pengalaman pembangunan ekonomi yang terkemuka.

“Mesyuarat itu selaras dengan orientasi strategik DP World ke arah meningkatkan peranan UAE di peringkat serantau dan antarabangsa sebagai pemain utama dalam operasi pelabuhan dan terminal,” kata Bin Sulayem. “Kami berhasrat untuk menyokong usaha negeri untuk mengurangkan pergantungan kepada minyak dan menuju ke arah ekonomi yang pelbagai.”

Bin Sulayem menambah bahawa DP World bersedia untuk membawa kerjasama dengan Thailand ke peringkat yang lebih tinggi. “Kami sangat berpuas hati dengan kejayaan kami menjalankan dan mengendalikan Terminal Antarabangsa Laem Chabang. Kami sentiasa menerima maklum balas yang baik mengenai tahap perkhidmatan yang kami tawarkan di terminal,” katanya.

Terminal Antarabangsa Laem Chabang (LCIT), sebuah terminal kontena usaha sama di mana DP World memiliki 34.5%, terletak di Teluk Thailand, kira-kira 120km dari Bangkok, ibu negara Thailand.

Terminal itu, yang berfungsi sebagai pintu masuk untuk barangan kontena ke dan dari pasaran utama Asia, terletak berdekatan dengan pusat Zon Estet Perindustrian, Zon Bebas dan Logistik.

Philippines

Filipina melihat hubungan ekonomi yang lebih kukuh dengan UAE apabila mereka baru-baru ini memuktamadkan rundingan untuk perjanjian promosi pelaburan dan perlindungan dan mengumumkan permulaan rundingan untuk Perjanjian Perkongsian Ekonomi Komprehensif dengan UAE, bertepatan dengan Hari Kebangsaan Filipina di Expo 2020 Dubai pada 11 Februari 2022.

Setiausaha Perdagangan dan Industri Ramon Lopez, semasa Majlis Perasmian di plaza Al Wasl yang dipenuhi Filipina, menyatakan bahawa, “Perjanjian dua hala ini adalah penting dan penting kerana ia menunjukkan komitmen kedua-dua negara untuk bekerjasama dalam memperdalam kerjasama dan merangsang perniagaan. inisiatif atas dasar manfaat bersama.”

Melonjak daripada mesyuarat maya awal 2021 antara Ketua Urusan BOI dan Setiausaha DTI Ceferino S. Rodolfo dan Setiausaha Kementerian Kewangan UAE Younis Haji Al Khoori, delegasi masing-masing kedua-dua negara selepas itu mengadakan mesyuarat untuk menjalin perjanjian pelaburan. Kesimpulan perjanjian pelaburan itu menandakan satu langkah penting dalam usaha Filipina untuk menjadi hab strategik bagi pelaburan dari Timur Tengah, di samping pengumuman rasmi untuk memulakan rundingan bagi Perjanjian Perkongsian Ekonomi Komprehensif dengan UAE.

Dana Kekayaan Berdaulat Abu Dhabi yang Menguruskan lebih daripada $284 Bilion dalam Aset Seluruh Dunia

Mubadala Investment Company, dana kekayaan negara Abu Dhabi yang mengurus lebih daripada $284 bilion dalam aset di seluruh dunia, dan firma ekuiti swasta KKR telah membentuk satu pakatan di mana mereka akan melabur bersama dalam melaksanakan peluang kredit swasta di rantau Asia Pasifik untuk menangani kekurangan modal dan menyokong rancangan pertumbuhan jangka panjang perniagaan.

Sebagai sebahagian daripada “hubungan strategik” mereka, Mubadala dan KKR akan membelanjakan sekurang-kurangnya $1 bilion dalam pembiayaan jangka panjang, menyediakan penyelesaian kredit kepada firma dan penaja, kedua-dua organisasi itu mengumumkan pada hari Isnin.

Mubadala juga akan melabur bersama dana sedia ada KKR, seperti Dana Peluang Kredit Asia KKR $1.1 bilion yang ditubuhkan baru-baru ini, yang memfokuskan pada melaksanakan, pelaburan kredit yang berasal secara persendirian di kawasan itu.

Perikatan itu meningkatkan pendedahan Mubadala kepada pasaran kredit Asia Pasifik yang berkembang pesat dan membolehkan KKR mengembangkan platform pinjamannya dengan ketara di kawasan itu untuk memanfaatkan potensi pembangunannya.

“Pertumbuhan rantau ini telah mendorong keperluan besar untuk penyelesaian kewangan, memandangkan bekalan modal yang terhad daripada bank dan pemberi pinjaman bukan bank menyukarkan banyak perniagaan, penaja dan usahawan untuk mendapatkan pembiayaan yang fleksibel,” kata entiti itu.

Menurut Bain & Co., bahagian aset global di bawah pengurusan (AUM) rantau Asia Pasifik meningkat kepada 30% menjelang akhir 2021. Sepanjang dekad sebelumnya, AUM memfokuskan pada rantau ini meningkat 2.4 kali lebih cepat daripada di Utara Amerika dan tiga kali lebih pantas daripada di Eropah, yang telah diatasi oleh Asia Pasifik pada 2018 untuk menjadi rantau AUM kedua terbesar di dunia.

Dalam konteks ekonomi global yang semakin lemah, pinjaman Mubadala dan KKR mungkin membantu mengatasi kekurangan kewangan dan merangsang pertumbuhan.

Ekonomi global terus terjejas oleh konflik di Ukraine, tekanan inflasi yang meluas dan kelembapan di China, tetapi rantau Asia kekal sebagai “titik terang” yang relatif. Menurut Tabung Kewangan Antarabangsa, yang mengurangkan unjuran pertumbuhan globalnya untuk 2023 bulan ini, rantau Asia dijangka berkembang pada kadar di bawah purata 5.5% yang dicatatkan sepanjang dua dekad sebelumnya.

Baca Lagi | Hollywood berpecah: Adakah selebriti sebenarnya berhenti Twitter?

Baca Lagi | Petua Mesti Tahu Buat Duit Dengan TikTok Anda

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Petua Mesti Tahu Buat Duit Dengan TikTok Anda

Read Next

Adakah Crypto Bullshit?

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.