The Malaysia Post

Petua Mesti Tahu Buat Duit Dengan TikTok Anda

Itu idea yang bagus terutamanya sekarang TikTok ialah salah satu platform media sosial paling hangat di luar sana — dengan bilangan pengguna dijangka mencecah 1.8 bilion menjelang akhir tahun 2022.

Cara Buat Duit di TikTok

Berikut ialah pilihan anda jika anda ingin menjana pendapatan dengan TikTok:

1. Buat kandungan berjenama
 
Pernahkah anda melihat pencipta kandungan menyiarkan video khusus tentang jenama atau produk tertentu?

Nah, itu kandungan berjenama secara ringkas. Pada asasnya, anda membuat kandungan tajaan dan mempromosikan jenama atau produk.

Tik tok

Sebagai pertukaran, anda menerima ganjaran — biasanya dalam bentuk bayaran pendahuluan atau komisen daripada pihak ketiga jika penonton anda membeli perkara yang anda siarkan.

Sebaliknya, tidak semua orang di TikTok boleh mendapat perhatian perniagaan. Sekurang-kurangnya, anda perlu mempunyai pengikut yang dihormati.

TikTok Perolehi

Untuk penetapan harga, platform pemberi pengaruh menyusun jumlah pendapatan yang diperoleh oleh pengaruh dalam TikTok, yang boleh anda jadikan sebagai rujukan untuk harga anda sendiri:

● Pengaruh nano: 250 hingga 1,250 peso setiap siaran

● Pengaruh mikro: 1,250 hingga 6,250 peso setiap siaran

● Pemberi pengaruh pertengahan: 6,250 hingga 62,500 peso setiap siaran

● Pengaruh makro: 62,500 hingga 125,000 peso setiap siaran

● Pengaruh mega: 125,000+ peso setiap siaran

Adalah penting untuk mengetahui bahawa jika anda menerbitkan kandungan berjenama, anda perlu menandainya sedemikian dalam TikTok kerana semua kandungan berjenama mesti disemak oleh pasukan penyederhana mereka.

Di sisi baiknya, mereka mempunyai togol kandungan berjenama supaya anda boleh dengan mudah memaklumkan kedua-dua jenama (dan menandakannya juga) dan khalayak anda bahawa video itu adalah kandungan berjenama (untuk pendedahan).

TikTok juga mempunyai platform kerjasama rasmi yang boleh membantu anda berhubung dengan jenama untuk kempen berbayar, yang berfungsi dalam dua cara:

● Jenama akan mencari dan menjemput anda terus daripada platform

● Cari kempen terbuka berkaitan yang dibuat oleh jenama dan serahkan permohonan

Harap maklum bahawa tidak seperti kebanyakan kaedah dalam platform untuk mendapatkan bayaran untuk mencipta, platform kerjasama rasmi tersedia di Filipina.

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai Pasaran Pencipta di TikTok dari sini. Akaun perniagaan walaupun tidak layak pada masa ini.

2. Mempromosikan produk gabungan
 
Bagaimana pula dengan pencipta video yang mempromosikan jenama atau produk sederhana? Pernahkah anda melihat mereka?

Itulah pemasaran gabungan untuk anda. Ini sedikit berkaitan dengan mencipta kandungan jenama — walaupun anda tidak perlu bercakap tentang produk dalam keseluruhan video.

Pada asasnya, pemasaran gabungan berfungsi seperti ini:

● Anda menyebut atau menunjukkan produk dalam video

● Sertakan pautan ahli gabungan dalam penerangan video

● Terima komisen apabila penonton membeli melalui pautan ahli gabungan anda

Apa yang menarik tentang mempromosikan produk ahli gabungan ialah pendapatan anda bukan sekali sahaja. Ia boleh menjadi yang berulang selagi penonton terus membeli produk melalui pautan anda.

Malangnya, kebanyakan jenama di Filipina tidak mempunyai program gabungan. Di sisi baiknya, platform e-dagang utama mempunyai satu.

Berikut ialah beberapa tempat di mana anda boleh mendaftar untuk program gabungan:

● Lazada

● Shopee

● Libatkan Asia

● Perkongsian Kesan

Selain itu, jika anda ingin mempromosikan produk teknologi seperti pengehosan, VPN atau perisian lain, anda boleh melakukannya dengan mudah dan memohon untuk program gabungan mereka.

3. Jual produk atau barangan anda sendiri
 
Bagaimana pula dengan menjual produk atau barangan anda sendiri?

Keindahan ini ialah anda bukan sahaja menerima komisen, anda mendapat keseluruhan hasil tanpa perlu berkongsi dengan orang lain.

TikTok ialah salah satu tempat terbaik untuk mempromosikan barang niaga tersuai anda sendiri — terutama apabila anda menjadi tokoh berkuasa dalam niche anda.

Cara paling mudah untuk bermula ialah dengan menjual barang boleh cetak kerana anda boleh menggunakan perkhidmatan cetak atas permintaan untuk mencipta produk anda untuk anda:

● PrintDrop

● Penyayang

● Gelato

Produk yang lebih canggih memerlukan anda mencari pembekal atau pengilang anda sendiri untuk melakukan kerja untuk anda.

Sebaik sahaja anda mempunyai produk anda, anda hanya perlu membuat tapak e-dagang anda sendiri di mana anda mengarahkan penonton anda.

Ngomong-ngomong, jika anda melihat diri anda melakukan ini, cuba pelan pengehosan web mampu milik kami. Pelan peribadi hanya berharga 69 peso sebulan dan sudah termasuk domain percuma selama satu tahun.

4. Lesenkan kandungan anda
 
Apa yang menarik tentang TikTok ialah ia merupakan salah satu tempat terbaik untuk anda mempromosikan kandungan anda — kedua-dua video dan audio (muzik).

Tahukah anda bahawa jika anda mempunyai video atau klip tular, dan syarikat berita ingin menggunakannya, anda boleh melesenkan video tersebut supaya anda boleh mendapat bayaran apabila syarikat berita menggunakan video tersebut?

Begitu juga untuk pencipta muzik. Anda boleh mendapatkan hasil daripadanya jika anda melesenkan muzik anda. Malah, ramai pencipta muzik menggunakan TikTok untuk mempromosikan muzik mereka.

Terdapat platform di luar sana yang boleh anda gunakan dengan mudah untuk melesenkan kandungan anda:

● Jukin Media

● DistroKid

● AWAL

Malangnya, platform di atas biasanya digunakan di luar negara. Tiada perkhidmatan serupa di Filipina.

Perkara yang boleh anda lakukan jika anda ingin memudahkan mereka yang ingin membeli kandungan anda ialah mengemas kini butiran hubungan anda.

Dengan cara itu, pihak yang berminat boleh menghubungi anda untuk pertanyaan perniagaan. Pastikan anda mengemas kini butiran hubungan anda pada semua platform media sosial anda.

5. Terima hadiah semasa sesi langsung
 
Pernahkah anda melihat butang hadiah semasa menonton video langsung di TikTok?

Nah, ciri ini sebenarnya adalah ciri asli dalam TikTok. Ini membolehkan penonton menghantar hadiah dalam bentuk pelekat dan animasi kepada pencipta.

Pada asasnya, hadiah yang anda terima boleh ditukar kepada berlian, yang kemudiannya boleh ditukar kepada wang tunai. Pengeluaran walaupun sedikit menyusahkan dan memerlukan anda menggunakan PayPal.

Ciri ini hebat — walaupun anda tidak sepatutnya bergantung padanya jika anda ingin membuat kerjaya mencipta video di TikTok.

Walau bagaimanapun, membuat wang daripadanya, tidak kira betapa kecilnya, sudah hebat. Itulah sebabnya anda harus menunjukkan penghargaan setiap kali anda menerima hadiah.

Perjanjian dengan Creator Next dan Creator Fund
 
Anda mungkin pernah mendengar tentang pelbagai cara mendapatkan bayaran untuk mencipta secara asli di TikTok. Malangnya, kebanyakannya belum tersedia di Filipina.

Ini termasuk kaedah seperti:

● Pencipta Seterusnya

● Dana Pencipta

● Hadiah Video (video bukan langsung)

● Petua

Ciri ini biasanya memerlukan anda untuk mengikut serta TikTok Creator Next. Kelayakan yang memerlukan perkara berikut:

● Berumur 18 tahun ke atas

● Memenuhi keperluan pengikut minimum (berbeza mengikut wilayah)

● Mempunyai sekurang-kurangnya 1,000 tontonan video dalam tempoh 30 hari yang lalu

● Mempunyai sekurang-kurangnya tiga jawatan dalam 30 hari yang lalu

● Kedudukan yang baik dengan garis panduan komuniti

● Akaun yang berpangkalan di AS, UK, Jerman, Perancis, Itali atau Sepanyol (tidak lama lagi di Kanada dan Australia)

Anda mungkin boleh melepasi semua keperluan kecuali keperluan negara, yang mengecewakan. Berita baiknya ialah, anda boleh menjangkakan ia akan dilancarkan tidak lama lagi, walaupun kami tidak pasti bila.

Petua Menjana Wang Melalui TikTok
 
Jika anda ingin memanfaatkan TikTok sebagai cara untuk mendapatkan wang, maka ambil perhatian perkara berikut:

Tunggangi Trend TikTok
 
Melawan arus mungkin terdengar bagus. Tetapi dalam TikTok, mengikuti arah aliran semasa mungkin membawa anda dan video anda menjadi tumpuan.

Platform media sosial adalah binatang yang hebat dalam hal trend. Sebaik sahaja trend mula berkembang, anda akan melihatnya di seluruh platform untuk beberapa lama.

Itulah sebabnya anda mesti memanfaatkan trend. Ia adalah tempat wang itu berada. Sebaik sahaja anda mendapat pengikut yang ramai, anda boleh mencuba nasib untuk menjadi penentu trend sendiri.

Utamakan mencipta kandungan yang hebat
 
Sama ada di TikTok atau di YouTube, perkara yang anda perlu sentiasa ingat ialah pengikut anda menemui anda kerana mereka menyukai kandungan anda.

Walaupun anda ingin menggunakan TikTok untuk mendapatkan wang, itu bukan sesuatu yang mesti dikongsi oleh pengikut anda dengan anda.

Atas sebab ini, anda mesti mengelakkan apa-apa yang boleh mematikan pengikut anda — perkara seperti pengiklanan yang tidak tahu malu atau siaran yang terlalu menjual.

Di sinilah anda perlu tahu cara mengimbangi keaslian dan pemasaran. Pertimbangkan apa yang pengikut anda mahu dan ambil dari sana.

Tingkatkan video anda

TikTok mempunyai beberapa penapis dan kesan yang bagus. Tetapi sebaik sahaja anda serius menggunakan platform sebagai cara untuk mendapatkan wang, anda harus mempertimbangkan untuk melabur lebih banyak pada kualiti video anda.

Ini boleh datang dalam pelbagai bentuk seperti:

● Membeli kamera yang hebat

● Melabur dalam pencahayaan yang baik

● Mempelajari teknik penyuntingan video

Sememangnya, anda tidak perlu melakukan semua ini dengan segera atau sekaligus. Sekali lagi, perkara utama di sini adalah untuk mempertimbangkan kehendak dan keperluan pengikut anda.

Selain itu, mengeluarkan video berkualiti hebat sentiasa idea yang baik. Orang akan menghargainya dengan lebih baik dan anda akan kelihatan lebih seperti seorang profesional.

Menjana Wang daripada TikTok

TikTok masih merupakan platform media sosial muda. Walau bagaimanapun, ia cepat terbakar dan sangat popular terutamanya di Asia.

Sebaliknya, kerana ia masih baharu, pengewangan yang boleh anda gunakan hanya terhad kepada perkara berikut:

● Mencipta kandungan berjenama

● Mempromosikan produk gabungan

● Menjual produk atau barangan anda sendiri

● Melesenkan kandungan anda

● Menerima hadiah semasa sesi langsung

TikTok mempunyai beberapa kaedah asli yang bagus untuk mendapatkan wang. Malangnya, banyak daripada mereka belum tersedia di sini di negara ini.

Baca Lagi | Garpu sedia! Panduan Michelin pertama untuk Kuala Lumpur dan Pulau Pinang akan dikeluarkan pada bulan Disember

Baca Lagi | Hollywood berpecah: Adakah selebriti sebenarnya berhenti Twitter?

Read Previous

Hollywood berpecah: Adakah selebriti sebenarnya berhenti Twitter?

Read Next

Pelaburan dan kehadiran UAE di Asia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.