The Malaysia Post

Garpu sedia! Panduan Michelin pertama untuk Kuala Lumpur dan Pulau Pinang akan dikeluarkan pada bulan Disember

Pengarah komunikasi Michelin Experiences Elisabeth Boucher-Anselin dan pengarah urusan Michelin Malaysia, Singapura, dan Brunei Prichapakorn Dangrojana bersama Michelin Man pada pelancaran Panduan Michelin untuk KL dan Pulau Pinang di Mitec, 20 Oktober 2022.

Pencinta makanan, penantian yang lama hampir berakhir.

Panduan Michelin yang sangat dihormati telah tiba di Malaysia, dengan edisi pertama meliputi Kuala Lumpur dan Pulau Pinang.

Kuala Lumpur dan Pulau Pinang Layak Mendapat Michelin yang Diidamkan

Ini bermakna restoran di kedua-dua bandar ini layak mendapat bintang Michelin yang diidamkan buat kali pertama sebagai sebahagian daripada senarai yang akan didedahkan pada bulan Disember.

“Pemilihan yang akan datang ini akan membuka lembaran baharu dalam kehebatan gastronomi Asia, menonjolkan keajaiban masakan Malaysia dan banyaknya bakat masakan tempatan.

“Pemeriksa terkenal kami yang tidak dikenali sudah pun berada di lapangan untuk merasai pemandangan kulinari berwarna-warni ini untuk mencari permata tempatan yang terbaik,” kata pengarah antarabangsa Michelin Guide Gwednal Poullennec semasa sidang akhbar hari ini.

Kriteria Pemilihan Antarabangsa Syarikat

Senarai itu akan ditentukan oleh kriteria pemilihan antarabangsa syarikat iaitu kualiti bahan, penguasaan masakan, keharmonian rasa dan personaliti chef melalui masakan.

Akhir sekali dan yang paling penting, mesti ada konsistensi dari semasa ke semasa dan di seluruh menu.

Pengarah komunikasi Michelin Experiences Elisabeth Boucher-Anselin menjawab soalan semasa sidang akhbar Panduan Michelin untuk KL dan Pulau Pinang di Mitec, 20 Oktober 2022.

Ini bagi memastikan “sebuah bintang di Kuala Lumpur bernilai bintang di Paris,” jelas pengarah komunikasi Michelin Experiences Elisabeth Boucher-Anselin.

Poullennec berkata, bandar raya Kuala Lumpur dan Pulau Pinang dipilih untuk mewakili keunikan budaya pelbagai etnik Malaysia.

“Kuala Lumpur dan Pulau Pinang mempunyai ciri-ciri tersendiri yang memberi manfaat kepada pelbagai pengunjung di dalam dan luar negara,” tambahnya.
Dengan Kuala Lumpur, beliau menekankan bahawa ia adalah “bandar dengan tempat yang besar, restoran bebas dan inspirasi baharu untuk gastronomi”.

Bagi Pulau Pinang, beliau berkata, “Dengan pengaruh Peranakan yang kuat, ia adalah sarang gastronomi restoran berskala kecil dan makanan jalanan yang merangkumi budaya makan tepi jalanan yang tersendiri di Malaysia.”

Panduan Michelin, dengan penutup merah tanda dagangannya, bertarikh pada tahun 1900, apabila syarikat tayar yang berpangkalan di Paris mencipta idea untuk menggalakkan pemandu baru untuk melakukan perjalanan jalan raya ke tarikan tempatan dengan kereta baharu mereka.

Pengarah komunikasi Michelin Experiences Elisabeth Boucher-Anselin dan pengarah urusan Michelin Malaysia, Singapura, dan Brunei Prichapakorn Dangrojana pada sidang media, 20 Oktober 2022.

Ciri khas panduan itu ialah kemasukan ulasan restoran Eropah tanpa nama yang memfokuskan pada kriteria pemilihan antarabangsa yang terkenal sekarang — suatu tradisi yang berterusan hari ini dengan kumpulan perayauan Michelin yang bekerja secara rahsia dan mesti makan di restoran beberapa kali sebelum memutuskan sama ada ia telah mendapat sebutan yang sangat diidamkan.

Menurut sistem penarafan Michelin, restoran yang dianggap terbaik di mana-mana bandar diberikan di antara satu hingga tiga bintang, dengan tiga adalah berkaliber tertinggi dan “berbaloi untuk perjalanan istimewa” untuk dikunjungi.

Cukuplah untuk mengatakan, pemerolehan atau kehilangan bintang atau bintang telah memberi kesan dramatik ke atas nasib restoran, walaupun terdapat trend dalam beberapa tahun kebelakangan ini chef “memberi kembali” bintang mereka atas alasan bahawa mereka merasa terbeban atau tertekan oleh pujian itu.

Apabila ia dikeluarkan pada bulan Disember, edisi Kuala Lumpur dan Pulau Pinang akan menjadi panduan ke-29 yang diterbitkan oleh Michelin di seluruh dunia.

Panduan Michelin, dengan penutup merah tanda dagangannya, bertarikh pada tahun 1900, apabila syarikat tayar yang berpangkalan di Paris mencipta idea untuk menggalakkan pemandu baru untuk melakukan perjalanan jalan raya ke tarikan tempatan dengan kereta baharu mereka.

Baca Lagi | Panel untuk membuat perubahan dalam sukan Malaysia

Baca Lagi | Kembalinya stereng butang tekan

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Kembalinya stereng butang tekan

Read Next

Hollywood berpecah: Adakah selebriti sebenarnya berhenti Twitter?

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.