The Malaysia Post

Hollywood berpecah: Adakah selebriti sebenarnya berhenti Twitter?

Selebriti tidak betul-betul meninggalkan Twitter secara beramai-ramai walaupun terdapat sedikit eksodus.

Selebriti Mengucapkan Selamat Tinggal di Twitter

Beberapa selebriti memutuskan untuk mengucapkan selamat tinggal kepada Twitter selepas pengambilalihan rangkaian media sosial itu bernilai AS$44 bilion (RM207.7 bilion) oleh Elon Musk.

Bimbang dengan ucapan kebencian yang bebas untuk semua dan ketakutan untuk mengembalikan semula keistimewaan kepada mereka yang telah diharamkan seperti bekas presiden Donald Trump., PerezHilton melaporkan bahawa eksodus semacam itu nampaknya sudah bermula.

Shonda Rhimes

Pencipta Grey’s Anatomy Shonda Rhimes menulis tweet awal hari ini kepada 1.9 juta pengikutnya: “Tidak berlengah-lengah untuk apa sahaja yang Elon rancangkan. Bye.”

Penerbit eksekutif This Is Us Ken Olin mengisytiharkan kepada 300,000 pengikut pada hari Jumaat: “Hai semua — Saya keluar dari sini. Tiada penghakiman. Mari kita jaga kepercayaan. Mari kita lindungi demokrasi kita. Mari kita cuba menjadi lebih baik. Mari cuba selamatkan planet ini . Mari kita cuba menjadi lebih murah hati. Mari kita cari untuk mencari kedamaian di dunia.”

Billionrunner showrunner Brian Koppelman menyuarakan sentimen itu dengan : “Sebenarnya, temui saya di instagram dan tok. Saya benar-benar akan cuba berehat dari sini selama seminit atau sebulan, tiba masanya untuk berurusan.”

Bintang Bill & Ted Alex Winter memadamkan keseluruhan sejarah Twitternya untuk dua tweet semula.

Josh Gad

Walau bagaimanapun, pelakon Josh Gad kelihatan di atas pagar sama ada dia akan keluar dari laman web itu:

“Penghijrahan besar berlaku di platform ini. Tidak pasti sama ada saya kekal atau tidak. Bersandar ke arah tinggal, tetapi jika hari ini adalah petanda perkara yang akan datang, tidak pasti apa maksudnya. Kebebasan bersuara adalah hebat.

Ucapan kebencian bertujuan untuk menghasut kemudaratan, (tanpa akibat) bukanlah perkara yang saya daftarkan.” Walau bagaimanapun, yang lain mempunyai pendirian yang bertentangan dengan situasi itu dan merasakan semua orang harus kekal di Twitter untuk melawan jika ia berhenti mengawal selia ucapan kebencian.”

Ikon Star Trek George Takei menyatakan sentimen ini, menulis: “Twitter merasakan sedikit seperti yang mungkin dirasakan oleh Amerika jika Republikan mengambil semula Kongres. Semua orang gila akan segera mula menguji had yang mengerikan sejauh mana mereka boleh menolak sesuatu.”
Dia bagaimanapun menegaskan dia tidak akan ke mana-mana.

Pengarah Rob Reiner merayu kepada pengikut untuk kekal di platform, menegaskan: “Bagi mereka yang berjuang untuk memelihara Demokrasi Berperlembagaan kita, sekarang bukan masa untuk meninggalkan Twitter. Sekarang adalah masa untuk UNDI BIRU!” Kami perlu memerhatikan jika ada lagi selebriti yang memutuskan untuk meninggalkan Twitter — atau pun berapa lama mereka yang berikrar untuk meninggalkannya malah tidak melakukannya.

Ada yang berkata mereka akan keluar dari Twitter apabila Elon mula-mula membida untuk mengambil alih syarikat itu pada April tetapi mengubah fikiran mereka, termasuk Jameela Jamil, yang menulis tweet pada masa itu: “Saya takut bidaan bebas bersuara ini akan membantu platform neraka ini mencapainya. bentuk akhir kebencian, ketaksuban dan kebencian yang menyalahi undang-undang. Semoga berjaya.”

Dia bagaimanapun memadamkan tweet itu dan kembali ke platform.

Tinggal untuk dilihat jika lebih banyak bintang akan benar-benar meninggalkan aplikasi burung.

Baca Lagi | Kembalinya stereng butang tekan

Baca Lagi | Garpu sedia! Panduan Michelin pertama untuk Kuala Lumpur dan Pulau Pinang akan dikeluarkan pada bulan Disember

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Garpu sedia! Panduan Michelin pertama untuk Kuala Lumpur dan Pulau Pinang akan dikeluarkan pada bulan Disember

Read Next

Petua Mesti Tahu Buat Duit Dengan TikTok Anda

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.