The Malaysia Post

Dari pariah kepada presiden: Marcos Jr mengambil alih jawatan tertinggi Filipina

Ferdinand Marcos Jr, yang bapanya diktator dan senama merompak dan menganiaya Filipina, telah mencapai penghujung kempen selama beberapa dekad untuk memulihkan jenama keluarga: jawatan presiden.

Marcos Jr, yang dikenali dengan nama samarannya “Bongbong”, akan menggantikan Rodrigo Duterte dalam jawatan tertinggi pada Khamis selepas kemenangan besarnya dalam pilihan raya bulan lalu.

Kemenangannya berikutan pemutihan masa lalu keluarga tanpa henti dan memanfaatkan pakatan dengan keluarga saingan yang mengawal sebahagian besar negara.

Dalam tempoh 36 tahun sejak pemberontakan popular menggulingkan patriark dan mengejar keluarga ke dalam buangan AS, Marcos telah membina semula nasib politik mereka.

Di sebalik kebimbangan bapanya sendiri tentang sifat “riang dan malas”nya, Marcos Jr, 64, berjaya mencapai jawatan tertinggi.

Selepas kalah tipis dalam perebutan jawatan naib presiden kepada Leni Robredo pada pemilihan 2016, beliau berazam perlawanan semula mereka dalam pertandingan presiden pada 9 Mei akan berakhir dengan cara yang berbeza.

Bersumpah untuk menyatukan negara, Marcos Jr membuat janji-janji besar pada jejak kempen untuk meningkatkan pekerjaan dan menangani kenaikan harga di negara berpendapatan sederhana rendah itu.

Marcos berkata pada bulan lalu dia “merendahkan diri” dengan kejayaannya di peti undi dan berikrar untuk “sentiasa berusaha untuk mencapai kesempurnaan”.

“Saya mahu melakukannya dengan baik, kerana apabila seorang presiden berbuat baik, negara akan melakukannya dengan baik, dan saya mahu melakukannya dengan baik untuk negara ini,” katanya kepada pemberita selepas Kongres secara rasmi mengesahkan keputusan itu.

Angka polarisasi

Dibesarkan di istana presiden di Manila, Marcos Jr mahu menjadi seorang angkasawan sebelum dia mengikut jejak bapanya ke dalam politik.

Beliau berkhidmat sebagai naib gabenor dan dua kali sebagai gabenor kubu kuat utara keluarga di wilayah Ilocos Norte, dan juga pernah berkhidmat di Dewan Rakyat dan Dewan Negara.

Ibunya, Imelda, 92, berkata dia mengimpikan dia menjadi pemimpin negara.

Hubungan Marcos Jr dengan bapanya, yang pemerintahannya ditandai dengan penindasan berdarah pada tahun undang-undang tentera, telah menjadikannya salah seorang ahli politik yang paling polarisasi negara.

Dia telah mendapat manfaat daripada banjir maklumat salah di media sosial yang menyasarkan pengundi muda yang sebahagian besarnya tidak ingat tentang rasuah, pembunuhan dan penderaan lain yang dilakukan semasa pemerintahan 20 tahun Marcos.

Kempennya diperkukuh dengan bekerjasama dengan Sara Duterte – yang memenangi lebih banyak undi daripada Marcos untuk mendapatkan jawatan timbalan presiden dengan mudah – serta sokongan elit politik lain.

Sejarah perkongsian Marcos Jr dan Duterte sebagai keturunan pemimpin autoritarian telah mencemaskan kumpulan hak asasi manusia dan ramai dalam kalangan paderi, yang takut mereka akan menggunakan kemenangan mereka untuk mengukuhkan diri mereka dalam kuasa.

Kebangkitan politik

Marcos Jr berada di sekolah berasrama penuh di Britain pada tahun 1972 apabila bapanya mengisytiharkan undang-undang tentera, melancarkan rasuah berskala besar dan tindakan keras berdarah terhadap perbezaan pendapat.

Dia telah mempertahankan pemerintahan bapanya dengan memetik lonjakan awal pertumbuhan ekonomi dan perbelanjaan kerajaan di bawah undang-undang tentera, yang menurutnya perlu untuk menyelamatkan negara daripada pemberontakan komunis dan Islam.

Walaupun dia menyifatkan bapanya sebagai “jenius politik”, Marcos Jr telah menjauhkan diri daripada tuduhan merompak tabung negara dan salah urus ekonomi yang kemudiannya memiskinkan negara.

“Kepada dunia, dia berkata: Nilai saya bukan berdasarkan nenek moyang saya, tetapi dengan tindakan saya,” Vic Rodriguez, pembantu rapat, berkata dalam satu kenyataan selepas Marcos Jr mendakwa kemenangan.

Selepas kematian diktator yang jatuh di Hawaii pada tahun 1989, Marcos pulang ke tanah air dan memulakan kebangkitan mereka yang luar biasa, dipilih untuk penggantian jawatan yang lebih tinggi.

Pemulihan keluarga telah dibantu oleh kekecewaan orang ramai terhadap jurang yang berkekalan antara kaya dan miskin, dan tuduhan rasuah yang merosakkan pentadbiran pasca Marcos.

Berusaha untuk mengelak kempen 2016 berulang apabila dia diburu oleh soalan tentang masa lalu keluarganya, Marcos Jr kali ini mengetepikan perdebatan dengan saingan dan memberikan sedikit wawancara.

Malah sejak pemilihannya, Marcos Jr jarang bercakap dengan media, lebih suka berkomunikasi melalui Trixie Cruz-Angeles, seorang peguam dan penulis blog baru-baru ini melantik setiausaha akhbarnya.

Lawan cuba sia-sia untuk membuatnya hilang kelayakan daripada perlumbaan kerana sabitan cukai sebelum ini. Mereka telah merayu kepada Mahkamah Agung, tetapi nampaknya mempunyai sedikit peluang untuk menang.

Mereka juga menuduhnya membesar-besarkan kelayakan pendidikannya, dan keluarga gagal membayar hampir AS$4 bilion (RM17 bilion) cukai harta pusaka.

Sehingga baru-baru ini, presiden Duterte yang akan keluar adalah penyokong Marcos Jr.

Tetapi walaupun partinya menyokong Marcos sebagai presiden, Duterte menggelarnya sebagai pemimpin yang “lemah”.

Baca Lagi | Dari pariah kepada presiden: Marcos Jr mengambil alih jawatan tertinggi Filipina

Ini mencetuskan spekulasi bahawa Duterte, yang menghadapi siasatan antarabangsa terhadap perang dadahnya yang membawa maut, cuba mendapatkan jaminan daripada Marcos Jr apabila dia berada di luar jawatan. — AFP

Read Previous

Pelawak ‘Crazy Rich Asians’ Jimmy O. Yang akan membuat persembahan di Kuala Lumpur

Read Next

Zelensky untuk menekan G7 untuk mendapatkan bantuan lanjut ketika perang sedang melanda

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.