The Malaysia Post

Mohamed bin Zayed menjemput Presiden Indonesia melawat UAE, menandatangani Perjanjian Perkongsian Ekonomi Komprehensif

Yang Amat Mulia Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan, Putera Mahkota Abu Dhabi dan Timbalan Panglima Tertinggi Angkatan Bersenjata UAE, menjemput Presiden Indonesia, Joko Widodo, melawat UAE untuk menyaksikan pemeteraian Perjanjian Perkongsian Ekonomi Komprehensif UAE-Indonesia (CEPA).

Dalam pertemuan itu, Al Mazrouei menyampaikan salam hormat Presiden Yang Amat Mulia Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan Yang Amat Mulia Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, Naib Presiden, Perdana Menteri dan Pemerintah Dubai, dan Yang Amat Mulia Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan, Putera Mahkota Abu Dhabi dan Timbalan Panglima Tertinggi Angkatan Bersenjata UAE, kepada Presiden Indonesia, dan hasrat Yang Amat Mulia untuk kemajuan dan kemajuan selanjutnya kepada rakyatnya.

Dalam mesej bertulis yang disampaikan oleh Suhail bin Mohammed Al Mazrouei, Menteri Tenaga dan Infrastruktur, kepada Presiden Indonesia, di Istana Presiden Bogor, sebagai sebahagian daripada lawatan rasmi bekas itu ke negara Asia, di mana beliau mengetuai delegasi. terdiri daripada wakil daripada G42, syarikat AI dan pengkomputeran awan yang berpangkalan di Abu Dhabi, Pelabuhan Abu Dhabi, Dana Pertumbuhan Abu Dhabi, Syarikat Tenaga Masa Depan Abu Dhabi (Masdar) dan beberapa pegawai daripada Kementerian Tenaga dan Infrastruktur serta jabatan lain yang berkaitan.

Semasa pertemuan itu, Menteri Tenaga dan Infrastruktur menekankan kedalaman dan keluasan hubungan persaudaraan antara kedua-dua negara dan perkongsian strategik mereka serta kesungguhan kepimpinan UAE untuk membangun dan mengukuhkan kerjasama di semua bidang.

Bagi pihaknya, Presiden Indonesia mengalu-alukan Menteri Tenaga dan Infrastruktur dan menyampaikan salamnya kepada para pemimpin UAE.

Al Mazrouei mengucapkan terima kasih kepada pihak Indonesia kerana menjemput Emiriah Arab Bersatu untuk menghadiri Sidang Kemuncak G20, yang akan diadakan di Indonesia pada 2022.

Bagi pihaknya, Presiden Indonesia memuji hubungan istimewa antara kedua-dua negara dan pemacu pembangunan yang diperjuangkan oleh UAE sejak lima puluh tahun lalu, memuji pertumbuhan pesat dan stabil dalam hubungan dua hala mereka dalam pelbagai bidang dan sektor. Beliau melahirkan harapan agar lawatan ini dapat menyumbang kepada mengeratkan lagi kerjasama dalam pelbagai bidang.

Menteri Tenaga itu diiringi Abdullah Salem Al Dhaheri, Duta Besar UAE ke Indonesia dan Persatuan Negara-Negara Asia Tenggara (ASEAN), dan beberapa pegawai, semasa pertemuan itu.

Hubungan Emirati-Indonesia telah berkembang dengan ketara sejak beberapa tahun lalu, terutamanya berikutan lawatan Yang Amat Mulia Sheikh Mohamed bin Zayed ke negara Asia pada Julai 2019, yang menghasilkan pemeteraian memorandum persefahaman bernilai $32 bilion.

Lawatan rasmi oleh wakil dari kedua-dua negara kemudian diikuti untuk mengukuhkan hubungan dua hala mereka dan menterjemahkan kesediaan bersama kepimpinan mereka untuk memajukan kerjasama ke tahap baharu.

Baca Lagi | Mohamed bin Zayed menjemput Presiden Indonesia melawat UAE, menandatangani Perjanjian Perkongsian Ekonomi Komprehensif

Sejumlah syarikat Emirat kini sedang mengusahakan projek yang menjanjikan, termasuk loji tenaga solar terapung pertama di Indonesia oleh Masdar, dan projek antara Syarikat Minyak Nasional Abu Dhabi (ADNOC) dan Pertamina Indonesia untuk membangunkan petrokimia dan gas.

Read Previous

Kumpulan metal SOG, penyanyi Shila Amzah menang bersejarah di AJL36

Read Next

Fifa membuka tingkap perpindahan khas untuk pemain asing di Rusia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.