The Malaysia Post

Polis Berlin menyiasat Abbas berhubung komen Holocaust

Polis Berlin hari ini berkata mereka telah melancarkan siasatan ke atas presiden Palestin Mahmud Abbas berhubung komennya mengenai Holocaust semasa lawatan ke ibu negara Jerman baru-baru ini.

Polis telah menerima aduan yang menuduh Abbas “menghubungkaitkan Holocaust” dan sedang menyiasat “atas disyaki mencetuskan kebencian”, kata seorang jurucakap polis kepada AFP.

Sebarang penemuan yang berkaitan akan diserahkan kepada pendakwa raya Berlin yang akhirnya akan memutuskan sama ada jenayah telah dilakukan.

Pada sidang akhbar bersama dengan Canselor Jerman Olaf Scholz pada hari Selasa, Abbas telah menuduh Israel melakukan “50 Holocausts” terhadap rakyat Palestin sejak 1947.

Scholz tidak serta-merta mencabar Abbas mengenai komennya tetapi, berikutan kritikan meluas, tweet pada hari Rabu bahawa dia “jijik dengan kenyataan keterlaluan” yang dibuat oleh pemimpin Palestin itu.

Di Israel, kenyataan Abbas mendapat kecaman daripada Perdana Menteri Yair Lapid dan lain-lain.

“Mahmud Abbas menuduh Israel telah melakukan ’50 Holocaust’ semasa berdiri di bumi Jerman bukan sahaja memalukan moral, tetapi satu pembohongan yang besar,” tulis Lapid di Twitter.

Menurut harian Bild Jerman, kementerian luar percaya Abbas akan mendapat manfaat daripada kekebalan diplomatik kerana beliau berada di Jerman dalam “lawatan rasmi”.

Tetapi Michael Kubiciel, seorang profesor undang-undang jenayah yang dipetik oleh Bild, berkata Abbas hanya boleh menikmati imuniti jika dia berada di Jerman “sebagai wakil negara lain”.

Jerman tidak mengiktiraf Palestin sebagai sebuah negara, tetapi mengekalkan hubungan diplomatik dengan wilayah Palestin.

Read Previous

Singapura: Bos pembinaan dipenjara selepas menyerang pekerja dengan palang besi kerana pertikaian gaji

Read Next

Syarikat produksi UK akan membuat siri TV berdasarkan novel ‘Inspektor Mislan’ Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.