The Malaysia Post

Syarikat produksi UK akan membuat siri TV berdasarkan novel ‘Inspektor Mislan’ Malaysia

Syarikat produksi yang berpangkalan di London, Envision Entertainment telah memilih novel thriller jenayah Malaysia 21 Immortals: Inspector Mislan & the Yee Sang Murders untuk adaptasi sebagai siri TV.

Ketua pegawai kandungan syarikat Michael Nakan dipetik oleh World Screen berkata bahawa watak Inspektor Mislan sesuai untuk televisyen.

“Beliau adalah polis jalanan Melayu Islam yang tidak berperasaan dan tidak mendapat tentangan, daripada mafia jenayah atau atasannya.”

“Terima kasih kepada penulisan unik Rozlan Mohd Noor, saya gembira kerana berpeluang membawa Inspektor Mislan kepada penonton televisyen.”

Nakan juga menyatakan bahawa syarikat itu berhasrat untuk bekerjasama dengan penulis dan pembuat filem Malaysia dengan penulis British untuk menghasilkan kandungan asli yang berkualiti tinggi yang sesuai untuk penonton tempatan dan global.”

Mengulas mengenai novel tersebut, pengarah Envision Entertainment David Barron berkata sebaik sahaja dia mula membaca 21 Immortals, dia menyedari potensi besar yang dimiliki watak Inspektor Mislan untuk kedua-dua penerbitan filem dan televisyen.

“Jadi memilih buku-buku itu adalah langkah pertama dalam menghidupkan polis Malaysia ini di skrin.”

Asalnya diterbitkan pada 2010, 21 Immortals ialah yang pertama dalam siri novel Inspektor Mislan Latif berbahasa Inggeris oleh bekas penyiasat jabatan siasatan jenayah (JSJ) Rozlan Mohd Noor.

Novel ini dibuka pada tiga mayat yang dibalsem dengan teliti – ibu, bapa dan anak lelaki – yang sedang duduk di jamuan tradisional yee sang.

Kisah itu kemudian mengikuti eksploitasi seorang polis jalanan yang keras.

Rozlan berkhidmat selama 11 tahun sebagai penyiasat jenayah di Jabatan Siasatan Jenayah Polis Diraja Malaysia dan pendakwa raya sebelum menyertai sektor swasta.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Polis Berlin menyiasat Abbas berhubung komen Holocaust

Read Next

Menteri Sumber Manusia: Skim simpanan untuk pekerja asing bagi memastikan mereka pulang ke tanah air selepas 10 tahun

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.