The Malaysia Post

Tsunami Boxing Day Kekal Mengerikan Bagi Yang Terselamat dari Tragedi

Bandar Goerge

18 tahun ke hari, Malaysia dilanda tsunami Lautan Hindi 2004, yang meragut 67 nyawa dan menyebabkan kira-kira 300 cedera.

Namun, bagi ramai orang yang terjejas secara langsung atau tidak langsung, pembunuh ‘Tsunami Hari Tinju’ itu terasa seperti baru semalam.

Salah seorang daripada mereka ialah Ng In Heang, 51, yang bertugas di Angkatan Pertahanan Awam (APM) Pulau Pinang dan berpangkalan di daerah timur laut di sini.

Ng berkata pada hari tragedi itu berlaku, dia sedang bertugas pagi. Dia berkata dia berasa gemuruh dan gegaran sekitar jam 9 pagi tetapi tidak memikirkannya.

Ng tidak menyedari ia berpunca daripada gempa bumi berukuran 9.3 pada skala Richter di luar pantai barat Sumatera utara, Indonesia, yang bakal memberi kesan besar kepada Pulau Pinang.

Katanya, sejurus selepas tengah hari, mereka menerima panggilan untuk menghadapi kemalangan di Teluk Bahang. Empat daripada mereka termasuk pemandu ambulans bergegas ke tempat kejadian. Pada masa itu, dia adalah seorang sarjan yang bertugas dengan pasukan penyelamat.

Tsunami Hari Tinju

Dalam perjalanan ke Teluk Bahang, mereka melihat dua garisan putih atau aliran buih menghampiri pantai Batu Ferringhi yang terkenal. Fenomena itu mencetuskan perbincangan di kalangan kumpulan itu tetapi mereka segera melupakannya untuk memberi tumpuan kepada kemalangan itu.

Pasukan itu, selepas membersihkan tempat kejadian dan menghantar mangsa ke Hospital Pulau Pinang, dalam perjalanan pulang ke pangkalan apabila dihalang oleh beberapa penunggang motosikal di Jalan Teluk Bahang.

“Mereka memberitahu kami terdapat ramai orang yang cedera di sepanjang jalan utama dan mereka telah dihempap batu apabila beberapa pusingan ombak gergasi datang menghempas.

Baca Lagi | Anda Hanya Boleh Pilih Satu: Drama Song Joong-Ki

Baca Lagi | Pengakhiran ‘The Witcher: Blood Origin’ dan Adegan Selepas Kredit Dijelaskan

“Kami segera bergegas ke sana. Benar, kami melihat ramai yang cedera dan berlumuran darah. Kami merawat mereka, memberi pertolongan cemas dan menghantar mereka ke hospital,” katanya.

Ternyata, pasukan Ng adalah krew perkhidmatan kecemasan pertama di tempat kejadian.

Apabila mereka sampai di tapak balai polis Batu Ferringhi sekarang di sepanjang Jalan Batu Ferringhi, seorang wanita berhenti dan merayu mereka untuk membawanya ke hospital.

“Dia sedang memapah anaknya berusia antara lima dan enam tahun yang tidak bernafas. Saya segera memberikan CPR ke atas kanak-kanak itu dan dalam beberapa minit dia bertindak balas dan hidup semula.

“Ketika itu, ambulans sangat sesak dan hanya ada ruang berdiri untuk semua orang. Saya memberitahu pemandu ambulans untuk pergi ke hospital.

“Hatiku hati saya melihat begitu ramai orang yang cedera di sepanjang jalan, namun kami tidak dapat membantu,” katanya.

Bagaimanapun, beliau berkata mereka terpaksa singgah di Tanjung Tokong apabila seorang wanita yang menggendong kanak-kanak perempuan tidak lebih daripada tiga orang, menurunkan ambulans.

“Kami mengambil mereka. Saya telah memberikan CPR kepada gadis itu tetapi tiada tindak balas. Saya tidak tahu sama ada dia terselamat kerana dia diserahkan kepada kakitangan hospital sebaik kami tiba,” katanya.

Ng berkata dia dan anak kapalnya membuat kira-kira tiga perjalanan pergi dan balik, membawa mangsa ke hospital. Dia berkata ia sama seperti zon perang dengan orang yang cedera di mana-mana, ada yang menangis manakala yang lain berebut-rebut meminta pertolongan.

“Pada perjalanan kedua, polis serta Jabatan Bomba dan Penyelamat telah pun tiba.

“Perkaranya, kami tidak tahu ia tsunami. Kami hanya mengetahuinya pada malam itu apabila ia dilaporkan dalam berita,” katanya.

Ng berkata setiap Krismas, dia akan diingatkan tentang kejadian itu.

“Adegan pada hari itu terngiang-ngiang dalam fikiran saya dan akan sentiasa kekal bersama saya,” katanya.

Perairan Malaysia

Pada 26 Dis 2004, selepas jam 1 petang, siri pertama gelombang tsunami melanda perairan Malaysia melalui pintu masuk utara Selat Melaka, kira-kira tiga jam selepas gempa bumi besar di dasar laut melanda pantai barat Sumatera utara, Indonesia.

Walaupun gegaran akibat gempa bumi Indonesia bukanlah perkara baru, ia adalah kali pertama Malaysia dilanda tsunami.

Saksi mata melaporkan bahawa sekurang-kurangnya tiga ombak melanda Pulau Pinang, dengan ombak kedua dan ketiga lebih kuat dan sarat dengan lumpur.

Kawasan yang paling teruk terjejas ialah perkampungan nelayan di kawasan pantai Balik Pulau dan Batu Ferringhi.

Tsunami, salah satu bencana alam yang paling dahsyat melanda wilayah itu, meragut lebih 200,000 nyawa di Indonesia, Malaysia, Thailand, India, Maldives dan Sri Lanka.

Ramai daripada mereka yang terbunuh adalah pelancong yang menikmati percutian Krismas mereka di kawasan panas seperti Phuket, Thailand. Indonesia adalah yang paling teruk terjejas, dengan lebih 130,000 orang terkorban.

Enam puluh tujuh orang maut di seluruh negara akibat bencana alam itu — 52 di Pulau Pinang, Kedah (12), Perak (dua) dan Selangor (satu) — manakala kira-kira 300 orang cedera. Sekurang-kurangnya enam orang tidak dapat dikesan.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Pengakhiran ‘The Witcher: Blood Origin’ dan Adegan Selepas Kredit Dijelaskan

Read Next

Ringgit Dibuka Lebih Tinggi Berbanding Dolar AS

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.