The Malaysia Post

Pengakhiran ‘The Witcher: Blood Origin’ dan Adegan Selepas Kredit Dijelaskan

Amaran: Spoiler di hadapan untuk siri mini The Witcher: Blood Origin.

Setakat cerita asal, satu watak biasanya berada di tengah-tengah. Tetapi dengan The Witcher: Blood Origin, kami melihat asal-usul beberapa orang, bukan? Lebih daripada itu, keseluruhan Conjunction of the Spheres dimainkan di skrin, yang memberikan lebih banyak konteks untuk bagaimana dan bila raksasa dan manusia tiba di Benua.

Beberapa misteri hebat telah diselesaikan dalam empat episod miniseri Netflix, termasuk rengutan khas Witcher 1.0, sumber sihir monolit dan sekeping ramalan Ithlinne. Beberapa titik telah disambungkan ke musim 1, 2 dan 3 The Witcher, memberikan latar belakang untuk jalan cerita utama dan memberi penerangan tentang masa depan yang mungkin berlaku untuk Geralt of Rivia, Ciri dan Yennefer. Mari kita bincangkan peristiwa penting dalam penamat siri prekuel ini dan maksudnya untuk alam semesta Witcher Netflix.

Pertama, Lihat Kembali pada The Witcher Musim 2

Apabila The Witcher musim 2 tamat, penonton mengetahui bahawa Duny ialah Emhyr var Emreis, aka White Flame dan bapa Ciri. Bukan sahaja dia masih hidup, tetapi dia juga mengarahkan pembunuhan bayi bunian itu dan dia menjalankan sesuatu di Nilfgaard dengan alias yang menakutkan. Dia mahu anak perempuannya kembali.

Pada masa yang sama, Francesca dan bunian yang lain mengetahui Ciri mempunyai Darah Tua dan boleh menyelamatkan elfkind. Walau bagaimanapun, dia masih kecewa tentang dia dan bayi bunian Filavandrel yang dibunuh, yang akan menjadi simbol harapan. Dia marah kepada manusia, yang berada di puncak tangga sosial pada era sekarang. Dan dalam adegan penamat yang lain, persaudaraan memberi hadiah kepada Ciri dan sesiapa sahaja yang melindunginya. Semua orang mahukan Ciri untuk satu sebab atau yang lain. Pada akhir musim 2, Jaskier sedang bersantai di bunker Witchers, tanpa menyedari Stregobor sedang mencari bayaran balik.

Di atas semua ini adalah perbualan tentang berakhirnya tamadun manusia (melalui sumpahan Matahari Hitam) dan kematian bunian — dan dunia — menurut ramalan Ithlinne. Sebagai peringatan, fros putih akan menamatkan semuanya dan dunia akan dilahirkan semula daripada benih Darah Tua. Kami bertemu dengan Ithlinne muda sendiri dalam The Witcher: Blood Origin semasa Era Emas bunian, dan dia penuh dengan ramalan. Gesper masuk.

Apakah kepentingan bayi takdir Fjall dan Éile?

Banyak yang berlaku dalam episod terakhir The Witcher: Blood Origin, tetapi satu detik yang tidak boleh dilepaskan ialah kehamilan Éile. Apabila Ithlinne menyentuh perutnya dan pergi ke mod meramal nasib, dia memberitahu Éile tentang benih terakhir yang akan membawa nota lagu yang akan berakhir sepanjang masa, dan salah satu darahnya akan menyanyi yang terakhir. Ini bermakna bayi itu boleh mewarisi bakat nyanyian Éile sebagai Lark, tetapi mungkin itu hanya permulaan.

Dia dan Fjall mengandungkan anak itu selepas dia mengambil ramuan Witcher, jadi terdapat banyak faktor yang bermain. Mereka berdua adalah bunian, dan dia mempunyai sihir yang mengalir melalui sistemnya. Jangan terkejut jika bayi ini adalah sebahagian daripada salasilah keluarga ajaib Ciri.

Adegan pasca kredit mendedahkan Avalac’h dan Puteri Ciri

Kilas balik kepada episod pertama dalam musim 1 The Witcher. Ingat Ciri kecil yang menyamar sebagai budak lelaki, bermain permainan di jalanan dengan sekumpulan kanak-kanak? Untuk seketika, dia mengerling ke arah pintu yang kosong seolah-olah seseorang sedang memerhatinya. Tiada sesiapa di sana — atau begitulah nampaknya.

Baca Lagi | Minuman Malaysia Paling Popular

Baca Lagi | Anda Hanya Boleh Pilih Satu: Drama Song Joong-Ki

Avallac’h

Beberapa minit selepas kredit mula dilancarkan dalam episod akhir The Witcher: Blood Origin, kita melihat ahli sihir bunian muda Avallac’h berpakaian jubah biru dan memegang grimoire monolit sihir. Dia berdiri di ambang pintu, dan dia perlahan-lahan menyeringai ke arah Ciri. Kami tidak tahu sama ada dia benar-benar melihatnya, tetapi pasangan itu mempunyai kaitan dalam permainan video dan buku The Witcher.

Walaupun dia pada asalnya tinggal di Benua, cerita Witcher mengatakan Avallac’h berpindah ke alam lain, Aen Elle. Tetapi dia boleh teleport antara dunia dan sfera. Dia percaya kepada ketuanan bunian dan memberitahu Geralt tentang ramalan Ithlinne tentang kiamat dunia dan hanya seorang anak Elder Blood yang dapat menyelamatkan segala-galanya. Pada masa itu, dia sepatutnya berkahwin dengan Lara Dorren, seorang ahli sihir bunian yang membawa Darah Penatua. Dia sebaliknya jatuh cinta kepada manusia dan mempunyai seorang anak — keturunan Ciri.

Dalam Blood Origin, kita melihat asal usul Avallac’h sebagai ahli sihir manis yang membantu Merwyn dan digantung di balkoni oleh Balor. Dia hadir ketika Balor dan Syndril bertarung di monolit, dan memahami sihir yang menyebabkan Konjungsi. Kisahnya semakin mendalam. Sangat mungkin kita akan melihatnya lagi dalam The Witcher musim 3 sama ada sebagai mentor Ciri, bakal penculik atau kedua-duanya.

Eredin menjadi ketua Wild Hunt

Seperti yang saya nyatakan dalam ulasan saya The Witcher: Blood Origin, pelakon pertunjukan Declan de Barra memilih Conjunction of the Spheres sebagai fokus siri ini. Dia memilih momen daripada buku dan membina rancangan baharu ini di sekelilingnya. Penerbit Eksekutif Siri Lauren Hissrich bercakap dengan Naekranie.pl dan menjelaskan bahawa de Barra juga ingin menggabungkan gambaran musim 2 kami tentang Wild Hunt dan asal usulnya. Masuk Kapten Eredin.

Dia adalah salah satu watak yang dijangka akan ditemui oleh peminat Witcher dalam Blood Origin, dan pada mulanya, dia masih muda dan agak naif. Dia membantu Merwyn dengan rampasan kuasa dan menjalin pakatan yang tidak boleh dipercayai dengan Balor. Balor menghantarnya melalui portal yang kini kita tahu membawa kepada dunia di mana briged Wild Hunt terperangkap. Cuba teka siapa yang membentuk krew yang terkenal dan jahat? Ya, Eredin. Dalam episod 4, dia menggali topeng rangka itu dari pasir dan memakainya, menandakan permulaan era jahatnya sebagai raja bunian jahat.

Ingat episod terakhir dalam musim 2 The Witcher? Untuk seketika, Yennefer, Geralt dan Ciri teleport ke alam Wild Hunt, dan Voleth Meir — aka Ibu Tanpa Kematian — berhenti memiliki tubuh Yennefer. Sumber sihir huru-hara, Voleth Meir kemudian menyertai semula Eredin dan penunggangnya. Adegan pendek itu menandakan drama di hadapan. Walaupun Geralt tahu bahawa Voleth Meir telah berada di Benua sejak Conjunction of the Spheres, Blood Origin mendedahkan Eredin telah terperangkap dalam dunia hantu itu untuk sekian lama. Mereka mahu Ciri menyertai mereka, dan peminat mungkin boleh meneka itu kerana Darah Tua dan sihirnya boleh membebaskan mereka. Nantikan Eredin dalam musim baharu yang akan datang.

Bagaimana Jaskier Sesuai

The Witcher: Blood Origin bermula dan hampir berakhir dengan Jaskier. Apabila kita mula-mula melihatnya, dia terbaring di medan perang yang terbakar ketika bunian dan manusia mengelilinginya. Kemudian seorang Seanchaí (Minnie Driver) membekukan masa, mengangkutnya ke tempat yang selamat dan memberitahunya tentang tujuh heroik (Fjall, Éile, Brother Death, Meldof, Scían, Syndril, Zacaré). Dia meninggalkan Jaskier dalam episod 4 dengan ramalan Ithlinne tentang bayi Éile dan Fjall.

Dua perkara yang perlu diperhatikan di sini. Nubuatan Armageddon Ithlinne menyentuh tentang darah bunian yang ditumpahkan terlebih dahulu. Nampaknya perang antara manusia dan bunian — seperti yang diramalkan — telah pun bermula apabila Jaskier muncul dalam adegan pembukaan rancangan itu. Ia boleh menjadi mimpi atau pertempuran sebenar, tetapi mari kita berharap untuk melihatnya dalam episod akan datang The Witcher.

Perkara lain yang perlu dibenderakan ialah mengapa Seanchaí menggesa Jaskier menyanyikan lagu itu untuk membawa harapan kepada bunian yang tertindas. Adakah perhimpunan semangat muziknya bertujuan untuk menghiburkan mereka dalam perjuangan menentang manusia atau untuk menyelamatkan dunia daripada kiamat yang membeku? Walaupun Jaskier berpendapat Geralt tidak akan menyukai bagaimana Witcher No. 1 adalah seorang bunian, mungkin lagunya tentang tujuh akan membantu wira. Kami akan mengetahui perkara ini pada musim akan datang.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Anda Hanya Boleh Pilih Satu: Drama Song Joong-Ki

Read Next

Tsunami Boxing Day Kekal Mengerikan Bagi Yang Terselamat dari Tragedi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.