The Malaysia Post

5 Siri Netflix Mesti Anda Tonton

(Kredit imej: Shutterstock)

Rancangan Netflix

Terdapat banyak rancangan Netflix yang bagus — dan yang buruk juga — dan ketumpatannya semuanya menyukarkan untuk menapis kesemuanya untuk menonton rancangan Netflix yang terbaik.

Ya, kami kerap mengemas kini rangkuman itu sahaja, semua rancangan terbaik di Netflix. Tetapi pusingan itu mempunyai lebih 60 rancangan, dan kami tahu kadangkala orang mahukan senarai yang lebih mudah dihadam. Lebih peribadi sedikit.

Itulah cara saya membina senarai ini. Saya melihat sejarah tontonan saya, kemudian memotong semua Stranger Things dan Permainan Sotong kerana ia terlalu jelas. Saya kemudian berfikir tentang rancangan yang saya harap saya dapat melihat semula dengan mata yang segar. Untuk mengalami persembahan yang menakjubkan ini tanpa mengetahui apa yang akan berlaku seterusnya.

Jadi, saya telah memilih pelbagai rancangan yang saya rasa menunjukkan sedikit sebanyak perkara yang saya suka tentang Netflix. Kumpulan ini mempunyai siri drama yang sangat baik, rancangan TV realiti yang tidak dijangka, sitkom yang menakjubkan, salah satu rancangan terbaik sedekad lalu dan rancangan komedi sketsa yang menarik.

Dan mereka bukan semua “dari” Netflix: kumpulan ini mempunyai tiga dua Netflix Originals, satu import yang mempunyai warisan yang lebih besar yang Netflix boleh tarik daripada dan dua rancangan berlesen yang akhirnya boleh ditonton semula.

1. Maid ialah drama Netflix terbaik dalam tahun

Anda mungkin masih ingat Margaret Qualley dari Once Upon a Time in Hollywood, di mana dia mempunyai cara segera tentang dirinya apabila dia melompat ke dalam kereta Brad Pitt. Tetapi selepas anda melihat Pembantu Rumah, anda akan sentiasa melihatnya sebagai Alex, seorang ibu tunggal yang berhadapan dengan kemiskinan, gelandangan dan hubungan yang mendera emosi.

Persembahan Qualley, yang sering menggelegak (atau mendidih) dengan ketegangan, adalah jenis perkara yang melekat pada anda, seterusnya memanusiakan setiap orang yang tidak dikenali yang pernah anda lihat melalui sesuatu yang mengerikan di khalayak ramai.

Di samping itu, ibu Alex Paula (Andie MacDowell, ibu sebenar Qualley) menjalani dramanya sendiri, dengan kekasih yang tidak boleh dipercayai. Sepanjang Maid (yang diilhamkan oleh memoir Stephanie Land dengan tajuk yang sama), siri ini menunjukkan kepada kita semua cara berbeza yang boleh menjejaskan dan menyakiti trauma, serta cara ia diturunkan secara turun-temurun.

Salah satu rancangan paling sengit bahagian The Bear ini (salah satu rancangan terbaik di Hulu), Maid ialah siri terhad 10 episod yang memerlukan untuk dilihat.

2. Think You Should Leave ialah salah satu rancangan komedi sketsa terbaik di Netflix

Walaupun anda tidak pernah melihat I Think You Should Leave bersama Tim Robinson, anda mungkin pernah melihat beberapa detik terbaiknya. Sebagai contoh, anda mungkin pernah melihat meme seorang lelaki dalam kostum hot dog, khusus untuk mengetahui siapa yang bertanggungjawab untuk “keadaan ini.” Dan satu lakaran itu ialah contoh utama mengapa anda harus menonton I Think You Should Leave.

Konteks adegan itu, dan bagaimana ia berlarutan pada kejanggalannya, benar-benar menakjubkan. Dalam satu babak ini, Tim Robinson memainkan watak lelaki berkostum anjing panas ini dengan keyakinan yang tidak diperolehi secara mengejutkan, malah memperdaya orang di sekelilingnya.

Itu hanya satu daripada berpuluh-puluh detik daripada siri ini yang akan kekal bersama anda selama berminggu-minggu jika tidak berbulan-bulan. Amaran yang adil bahawa terdapat beberapa humor dewasa dalam rancangan ini, terutamanya apabila anda sampai ke lawatan rumah berhantu. Tetapi Saya Rasa Anda Harus Pergi akan kekal bersama anda untuk sementara waktu, dan ia adalah salah satu rancangan yang anda tidak akan berhenti memetik dengan rakan-rakan.

Oh, dan sebaik sahaja anda melalui keseluruhan siri ini, jangan risau: musim ketiga sudah diumumkan secara rasmi.

3. Cukup Lama! adalah satu permata dan kejutan

Walaupun saya bukan pakar TV realiti, pengaturcaraan tanpa skrip unik rawak boleh masuk ke dalam hati saya. Dan Cukup Lama! adalah wakil yang sempurna untuk dimasukkan ke dalam senarai ini. Siri ganjil ini adalah tentang anak-anak muda di Jepun yang ibu bapa mereka fikir memerlukan sedikit dorongan untuk mencapai kemerdekaan mereka. Dan apabila saya katakan muda, saya maksudkan bahawa mereka ini adalah kanak-kanak berumur dua hingga empat tahun yang melakukan tugasan sendiri (dengan krew kamera). Seseorang perlu pergi membeli-belah runcit dan mengingati segala-galanya, manakala seorang lagi perlu membuat jus.

Pukulan selama lebih 30 tahun di Nippon TV Jepun, Old Enough! malah mempunyai penceritaan yang mengambil berat sedikit cabaran. Apabila kami diberitahu bahawa “tugas Horoki yang berusia dua tahun sebenarnya memerlukan perjalanan satu kilometer setiap perjalanan,” dan bahawa “jarak ini adalah rekod baharu untuk tugas solo pada dua tahun sembilan bulan!” anda akan ketawa melihat prospek seseorang yang menganggap misi kecil kanak-kanak ini seperti sukan. Ia comel, dan perubahan rentak yang dialu-alukan daripada kebanyakan TV realiti.

4. Better Call Saul ialah persembahan yang sepatutnya anda lihat sekarang

Giancarlo Esposito sebagai Gustavo Fring, Bob Odenkirk sebagai Jimmy McGill dan Jonathan Banks sebagai Mike Ehrmantraut, duduk di gerai di Los Pollos Hermanos dalam Better Call Saul

Anda tahu bagaimana saya berkata saya tidak akan mengesyorkan apa-apa yang jelas? Tiada apa-apa yang telah terlalu terdedah? Saya tidak pasti sama ada saya berbohong atau tidak. Better Call Saul telah, selama enam musim sekarang, adalah rancangan yang anda diberitahu anda perlu tonton. Yang berkata, saya tidak tahu sama ada cukup orang yang mengambil nasihat itu. Atas sebab tertentu, mungkin hakikat bahawa Bob Odenkirk tidak mempunyai daya tarikan seks kanak-kanak Euphoria, Better Call Saul masih terasa seperti pertunjukan yang menjangkau penonton yang lebih besar.

Itulah sebabnya saya suka fakta bahawa lima musim pertamanya ditayangkan di Netflix. Dalam lima musim itu, anda akan mengenali Jimmy McGill (Odenkirk), peguam yang perlahan-lahan melonggarkan moralnya untuk menjadi Saul Goodman pada Breaking Bad. Tetapi kita tidak perlu bercakap tentang Breaking Bad, dan anda tidak perlu melihat siri itu untuk mengetahui perkara yang berlaku di sini.

Sepanjang enam musim Better Call Saul, pengetahuan daripada Breaking Bad hanya meningkatkan perjalanan ke sana-sini — ia jauh dari keperluan. Better Call Saul adalah seperti Andor dalam cara itu: ia adalah persembahan hebat yang kebetulan wujud dalam alam semesta yang sama dengan beberapa watak yang sama seperti rancangan yang lebih terkenal.

Mengapakah anda perlu memukul main (dan terus memukul main) pada Better Call Saul? Kerana hubungan Jimmy dengan Chucknya (Michael McKean) menjadikan beberapa drama paling menakjubkan yang pernah saya lihat. Kerana pendedahan ketagihan Jimmy untuk melakukan keburukan membuat permainan yang menakjubkan “adakah dia akan ditangkap?” Dan kerana Rhea Seehorn, yang memainkan watak peguam Kim Wexler, menampilkan beberapa persembahan terbaik dalam TV moden.

Saya tidak dapat memberitahu anda mengapa Better Call Saul kurang dilihat, tetapi saya boleh memberitahu anda bahawa anda perlu menontonnya — sekarang. Mungkin orang ramai menunggu sehingga musim 6 di Netflix. Adakah saya akan menonton kesemua lima musim di Netflix sebelum musim 6 tiba? Saya hanya akan membeli dang musim keenam dan terakhir atas permintaan. Itulah betapa bagusnya, anda akan gembira untuk membeli finale.

5. Komuniti adalah salah satu sitkom terbaik pada zamannya

Mengikut arah jam: Donald Glover sebagai Troy Barnes, Chevy Chase sebagai Pierce Hawthorne, Alison Brie sebagai Annie Edison, Joel McHale sebagai Jeff Winger, Gillian Jacobs sebagai Britta Perry, Yvette Nicole Brown sebagai Shirley, Danny Pudi sebagai Abed dan Ken Jeong sebagai Ben Chang dalam tekan gambar untuk Komuniti yang berada di dalam bilik belajar.

Masuk kolej memang seronok. Pergi ke kolej komuniti yang dipenuhi dengan orang liar dan pelik yang melakukan perkara yang luar biasa? Ya, ia boleh menjadi menyeronokkan, tetapi itu dengan syarat anda menonton aksi dari rumah — dan sebenarnya tidak mendaftar di Greendale.

Sitkom yang sangat baik, dan masih kurang dipuji, Komuniti adalah tentang sekumpulan manusia yang tidak berfungsi di kolej komuniti di mana maskot itu secara literal dipanggil “Manusia.” Dan premisnya agak mudah. Peguam yang diberhentikan kerja Jeff Winger (Joel McHale) mendaftar di Greendale, kerana dia berpendapat rakannya Dr. Ian Duncan (John Oliver) yang mengajar di sana akan membantunya menipu jalan kembali ke dunia undang-undang.

Alison Brie sebagai Annie Edison, menunjukkan pennya, manakala Yvette Nicole Brown sebagai Shirley kelihatan prihatin, dalam Komuniti

Di sini, Jeff bertemu dengan ramai orang aneh, dan membentuk kumpulan belajar dengan enam daripada mereka: Britta Perry (Gillian Jacobs), seorang aktivis yang dia mahu tidur, budaya pop yang taksub Abed Nadir (Danny Pudi), Annie Edison (Alison Brie) dan Troy Barnes (Donald Glover) yang pergi ke sekolah menengah bersama-sama, ibu yang soleh Shirley Bennett (Yvette Nicole Brown) dan pembesar tisu basah yang sangat tidak sensitif Pierce Hawthorne (Chevy Chase). Mereka semua perlu berurusan dengan kelas bahasa Sepanyol yang diajar oleh Ben Chang (Ken Jeong) yang kelihatan tidak cekap, dan perlahan-lahan menjalin persahabatan.

Tetapi Komuniti berkembang maju apabila ia pergi ke luar bilik darjah. Seminggu ada kejohanan paint-ball yang dianggap terlalu serius, seterusnya perlu mengunci bilik belajar kerana pen yang hilang. Kemudian, terdapat episod animasi gerakan henti, yang berada dalam liga tersendiri.

Sitkom terbaharu yang digemari seperti Taman dan Rekreasi, Pejabat dan Keluarga Moden semuanya mendapat bunga mereka, dan Komuniti? Nah, ia mendapat enam musim (dan filem Komuniti akan datang tidak lama lagi), dan ia sepatutnya membuat mata anda menonton (atau menonton semula) sekarang.

Baca Lagi | 10 Syarikat Hartanah Terbaik Malaysia

Baca Lagi | Perkara Yang Dilakukan Dan Dilarang Di Malaysia

Read Previous

Perkara Yang Dilakukan Dan Dilarang Di Malaysia

Read Next

5 YouTuber Terbaik di Malaysia pada 2022 – Influencer Paling Diikuti di Youtube di Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.