The Malaysia Post

Perkara Yang Dilakukan Dan Dilarang Di Malaysia

Perkara Utama Yang Perlu Tahu Tentang Malaysia

Perkara Yang Perlu Tahu Tentang Malaysia

Malaysia adalah sebuah negara yang menarik untuk dikunjungi. Sama ada anda melawat bandar raya Kuala Lumpur atau pulau Borneo, terdapat beberapa perkara yang perlu diberi perhatian di Malaysia. Siaran ini merangkumi perkara yang boleh dan tidak boleh dilakukan di Malaysia.

1. Jangan Berjabat Tangan Dengan Wanita Islam

Elakkan berjabat tangan dengan wanita Islam kerana ramai wanita Islam tidak berjabat tangan dengan lelaki kerana kepercayaan mereka. Untuk mengelakkan sebarang masalah, benarkan wanita itu memulakan jabat tangan dan jika tidak anda boleh tersenyum dan mengangguk sebagai salam alternatif.

Dalam Islam, hubungan fizikal antara lelaki dan perempuan adalah tidak digalakkan. Anda akan dapati ramai wanita yang baik dengan berjabat tangan tetapi ramai yang tidak. Berjabat tangan daripada seorang lelaki kepada seorang lelaki adalah perkara biasa dan tidak sepatutnya menjadi isu.

2. Berpakaian Sesuai Di Tapak Keagamaan

Pastikan anda berpakaian sopan dan sesuai ketika mengunjungi tempat-tempat ibadat seperti masjid atau kuil. Anda harus memastikan anda menutup sehingga siku dan lutut anda atau anda mungkin tidak dibenarkan masuk dan boleh menyebabkan kesalahan.

Anda juga mungkin diminta menanggalkan kasut anda apabila memasuki masjid/kuil tetapi tidak selalu.

Anda tidak perlu berpakaian sopan di tempat lain di bandar cth. anda akan sering melihat rakyat Malaysia bukan Islam dan pelancong berseluar pendek, t-shirt dll di sekitar Malaysia.

3. Hanya Pakai Bikini Di Pantai

Anda boleh memakai bikini ketika berada di pantai di Malaysia. Cuma pastikan anda meletakkan sesuatu di atasnya apabila meninggalkan pantai atau memasuki restoran. Anda tidak sepatutnya berjalan di sekitar jalan atau bandar di sekeliling dengan bikini kerana ia akan dianggap tidak sesuai.

Rakyat Malaysia lebih cenderung untuk bertudung dan anda tidak akan melihat ramai rakyat Malaysia memakai bikini di pantai (malah ramai wanita akan bertudung sepenuhnya, walaupun di pantai!) namun tidak mengapa bagi pelawat memakai bikini/baju mandi.

Anda juga harus mengelakkan berjemur tanpa baju, walaupun di negara-negara tertentu, ia tidak akan berkesan di Malaysia.

4. Elakkan Paparan Kasih Sayang Orang Ramai

Cuba untuk meminimumkan paparan kasih sayang kepada orang ramai. Ini termasuk perkara seperti memeluk atau mencium di khalayak ramai kerana ia secara amnya dianggap tidak sesuai.

Pegangan tangan, cium pantas atau pelukan ringkas boleh dilakukan tetapi anda mungkin membuat penduduk tempatan berasa tidak selesa jika anda pergi lebih jauh. Ini terpakai walaupun anda pasangan suami isteri.

Tidak jarang melihat papan tanda yang melarang menunjukkan kasih sayang orang ramai di Malaysia seperti di pusat membeli-belah atau taman.

5. Tanggalkan Kasut Anda Sebelum Masuk Rumah Malaysia

Tanggalkan kasut anda jika anda dijemput masuk ke rumah Malaysia. Ini dilihat sebagai penghormatan.

Ia akan dilihat sebagai sangat tidak sopan untuk memasuki rumah seseorang dan tidak menanggalkan kasut anda. Ia adalah amalan yang serupa dengan banyak negara Asia yang lain.

6. Jangan Gunakan Jari Telunjuk Anda Untuk Menunjuk Benda

Ia dianggap kurang ajar menggunakan jari telunjuk untuk menunjuk perkara di Malaysia. Jika anda perlu menunjuk sesuatu, cuba gunakan 4 jari anda untuk menunjukkan arah atau ibu jari anda.

7. Jangan Mabuk Di Khalayak

Elakkan mabuk di khalayak ramai. Walaupun anda boleh membeli alkohol dan minum arak di Malaysia, alkohol adalah diharamkan dalam Islam supaya anda boleh menyebabkan kesalahan jika anda benar-benar mabuk di khalayak ramai.

Terdapat banyak bar di tempat seperti Kuala Lumpur dan anda boleh minum atau dua kali di sini tanpa sebarang masalah.

Ia juga boleh menjadi sangat mahal untuk diminum di Malaysia kerana alkohol dikenakan cukai yang tinggi. Anda boleh menghabiskan banyak minuman dengan mudah.

8. Jangan Bawa Dadah Ke Malaysia

Elakkan semua dadah di Malaysia kerana mereka mempunyai hukuman yang sangat keras untuk memiliki dadah termasuk ganja.

Anda boleh menghadapi hukuman penjara yang panjang jadi elakkan dadah bersama-sama termasuk minyak yang berasal daripada ganja.

Memiliki 200g ganja sudah cukup untuk disabitkan kesalahan mengedar yang boleh dikenakan hukuman mati maksimum. Memiliki 50g atau kurang boleh membawa anda sehingga 10 tahun penjara.

9. Anda Tidak Perlu Tip Di Malaysia

Jangan tinggalkan tip. Ia bukan kebiasaan untuk meninggalkan tip di Malaysia kerana pelayan tidak bergantung pada tip untuk mencari rezeki.

Yang pasti, pelayan anda akan menghargai petua jika anda memutuskan untuk meninggalkannya tetapi ia tidak diharapkan daripada anda. Kadang-kadang anda mungkin mendapati mereka akan mengejar anda di jalanan memikirkan anda meninggalkannya secara tidak sengaja!

10. Bertanya Sebelum Mengambil Gambar Orang Tempatan

Sentiasa bertanya sebelum mengambil gambar penduduk tempatan. Walaupun kebanyakan orang akan baik-baik saja dengan anda merakam foto mereka, yang terbaik adalah bertanya terlebih dahulu untuk bersikap sopan.

11. Jangan Sentuh Sesiapapun Di Kepala

Jangan sentuh kepala sesiapa. Kepala dianggap sebagai bahagian tubuh yang paling suci di Malaysia dan dilihat sebagai tidak sopan menyentuh kepala orang lain termasuk kanak-kanak.

12. Elakkan Menggunakan Teksi Awam

Elakkan menggunakan teksi awam di Malaysia. Sebaliknya gunakan Grab — anda boleh memuat turun aplikasi ke telefon anda. Grab berfungsi sama seperti Uber dan anda boleh membayar dengan tunai jika anda mahu.

Sebabnya ialah pemandu teksi cenderung untuk menaikkan harga dengan ketara dan selalunya enggan menggunakan meter. Anda boleh disebut harga sehingga 4 kali lebih tinggi daripada harga di Grab! Yang terbaik untuk mengelakkan kerumitan dan menggunakan Grab.

Baca Lagi | Presiden UAE, AS bertemu secara maya untuk membincangkan inisiatif bersama untuk mempercepatkan peralihan tenaga

Baca Lagi | 10 Syarikat Hartanah Terbaik Malaysia

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

10 Syarikat Hartanah Terbaik Malaysia

Read Next

5 Siri Netflix Mesti Anda Tonton

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.