The Malaysia Post

Presiden UAE, AS bertemu secara maya untuk membincangkan inisiatif bersama untuk mempercepatkan peralihan tenaga

Dalam panggilan video dengan Presiden Biden hari ini, kami mengesahkan kedalaman hubungan UAE-AS dan membincangkan inisiatif bersama kami yang dilancarkan baru-baru ini untuk mempercepatkan peralihan tenaga. Kami juga menangani topik termasuk keselamatan tenaga & komitmen bersama kami untuk meningkatkan tindakan iklim.

Presiden UAE bertemu Presiden AS

Presiden Yang Amat Mulia Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan, bertemu secara maya hari ini dengan Presiden Amerika Syarikat Joseph R. Biden Jr. Kedua-dua pemimpin itu mengesahkan kedalaman hubungan strategik A.S.-UAE dan menangani cabaran global termasuk keselamatan tenaga.

Inisiatif UAE-AS untuk Mempercepatkan Peralihan Tenaga

Dalam pertemuan itu, kedua-dua pemimpin menekankan inisiatif komprehensif UAE-AS yang baru diumumkan untuk mempercepatkan peralihan tenaga, memajukan matlamat iklim bersama dan mengukuhkan keselamatan tenaga global. Dilancarkan di Abu Dhabi semalam oleh Dr. Sultan bin Ahmed Al Jaber, Menteri Perindustrian dan Teknologi Termaju & Duta Khas untuk Perubahan Iklim dan Amos Hochstein, Penyelaras Khas Presiden, Perkongsian UAE-AS untuk Mempercepatkan Tenaga Bersih (PACE) akan menggerakkan $100 bilion dalam pembiayaan dan pelaburan untuk menggunakan 100 gigawatt baharu tenaga bersih di AS, UAE dan ekonomi sedang pesat membangun di seluruh dunia menjelang 2035.

Matlamat Sifar Bersih 2050

Dalam mengalu-alukan inisiatif PACE, Presiden Sheikh Mohamed dan Presiden Biden mengesahkan komitmen bersama mereka untuk meningkatkan cita-cita iklim dan tindakan iklim, sejajar dengan matlamat sifar bersih 2050 mereka.

Melihat ke hadapan COP27 di Mesir akhir bulan ini dan COP28 di UAE tahun depan, kedua-dua negara mengiktiraf PACE sebagai pemangkin penting untuk mencapai sifar bersih dengan mempercepatkan pelaburan dalam projek tenaga bersih, teknologi dan sumber. Mereka menyatakan kepentingan peralihan tenaga yang pantas dan diurus dengan baik serta potensinya untuk mewujudkan peluang ekonomi yang diperluas dan memacu pertumbuhan yang lebih mampan.

Kedua-dua Pemimpin juga Berkongsi Kepentingan Bersama mereka

Kedua-dua pemimpin juga berkongsi kepentingan bersama mereka dalam menstabilkan pasaran tenaga global dan dalam meningkatkan pelaburan mereka dalam tenaga boleh diperbaharui dan berjanji untuk mengukuhkan kerjasama erat mereka. Presiden Sheikh Mohamed menggariskan pelaburan berterusan UAE untuk mengurangkan kesan karbon ke atas sektor tenaga kedua-dua tenaga konvensional dan boleh diperbaharui.

Presiden Sheikh Mohamed menyatakan kebimbangan lama UAE tentang kesan pemanasan global, terutamanya ke atas negara seperti UAE yang mempunyai garis pantai yang panjang dan iklim yang teruk. Beliau menyatakan peranan utama UAE dalam peralihan tenaga, mengembangkan kapasiti tenaga boleh diperbaharui sendiri sebanyak 200 kali ganda dalam tempoh sepuluh tahun yang lalu yang termasuk membina tiga projek solar terbesar dan kos terendah di dunia.

Beliau memberi taklimat kepada Presiden Biden mengenai pembiayaan dan bantuan UAE untuk projek tenaga bersih di enam benua, termasuk di 31 pulau kecil negara membangun di Caribbean dan Lautan Pasifik serta semakin banyak projek di seluruh AS.

Baca Lagi | Malaysia Airlines Melancarkan Penerbangan Terus Kul-Yogyakarta Dua Kali seminggu

Baca Lagi | 10 Billionaire Malaysia Teratas dalam Forbes’ Terkaya pada 2022

Read Previous

10 Billionaire Malaysia Teratas dalam Forbes’ Terkaya pada 2022

Read Next

10 Syarikat Hartanah Terbaik Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.