The Malaysia Post

Lelaki di sebalik pernyataan rasis terhadap shuttler Kisona, naib ketua bahagian Bersatu

Individu yang didakwa membuat kenyataan berbaur perkauman terhadap pegawai nasional ternyata menjadi pemimpin Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), tetapi dikatakan telah mengundurkan diri dari jawatan partinya.

Malaysiakini memetik naib presiden Bersatu dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu yang mengesahkan peletakan jawatan anggota itu.

Laporan itu menyatakan bahawa anggota Bersatu, yang membuat pernyataan perkauman melalui akaun media sosial dengan nama “Borhan Che Rahim” adalah naib ketua bahagian di Kelantan.

“Saya diberitahu bahawa pemimpin telah menyerahkan surat pengunduran dirinya ke bahagian Pasir Puteh Bersatu.

“Dia juga akan membuat permintaan maaf secara terbuka,” kata Azumu seperti dikutip dalam laporan itu.

Azumu juga sebelumnya mengutuk pernyataan menghina yang dibuat terhadap Kisona, dengan mengatakan ia tidak dapat diterima dan tidak sesuai dengan garis panduan kerajaan Malaysia.

Yang lain yang datang untuk membela diri termasuk Persatuan Badminton Malaysia (BAM) yang mengatakan bahawa mereka terkejut dengan kenyataan itu dan bahawa ia mengamalkan dasar toleransi sifar terhadap sebarang bentuk perkauman atau diskriminasi.

Laporan Malaysiakini merangkumi bagaimana setiausaha Pemuda MIC Andrew David juga memuji kenyataan itu dan telah membuat laporan polis terhadap pelakunya di ibu pejabat polis daerah Dang Wangi awal hari ini.

Ucapan yang dibuat oleh individu itu di media sosial disertakan dengan gambar Kisona yang beraksi ketika perlawanan separuh akhir Piala Sudirman 2021 yang diadakan di Finland, di mana Malaysia akhirnya tewas 1-3 kepada Jepun, gagal mara ke final hari ini.

Persatuan Badminton Malaysia (BAM) telah bergabung dengan paduan kecaman terhadap kenyataan berbaur perkauman yang didakwa dibuat oleh pengguna media sosial terhadap pengawal kebangsaan S. Kisona berikutan penyingkiran terakhir dari Piala Sudirman.

Satu kenyataan yang dikeluarkan oleh BAM mengkritik kenyataan yang kononnya dibuat di media sosial oleh pengguna bernama Borhan Che Rahim, yang mengaitkan istilah penghinaan dengan Kisona berikutan penyingkirannya dari kejohanan antarabangsa yang diadakan di Finland.

“BAM benar-benar terkejut dengan ucapan rasis yang dibuat terhadap pemain perseorangan wanita negara kita, S. Kisona.

“Sebagai badan sukan di negara ini, BAM memiliki toleransi sifar terhadap segala bentuk perkauman atau diskriminasi sehingga kami benar-benar mengutuk kenyataan tersebut, dan kami akan selalu memperjuangkan pemain kami.

“Ucapan mengerikan itu tidak diharamkan, dan kami mendesak semua rakyat Malaysia untuk mengutuk tindakan tidak masuk akal ini,” kata persatuan itu.

Read Previous

Menuduh PAS hipokrit, Mat Sabu memuji Guan Eng sebagai penyelamat Tabung Haji, DAP kerana menegakkan nilai-nilai Islam

Read Next

UAE di barisan hadapan untuk memerangi krisis di Afghanistan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.