The Malaysia Post

Menuduh PAS hipokrit, Mat Sabu memuji Guan Eng sebagai penyelamat Tabung Haji, DAP kerana menegakkan nilai-nilai Islam

Mat Sabu

Credits: thestar

Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng adalah protagonis yang menyelamatkan Tabung Haji untuk kebaikan Malaysia, kata Presiden Parti Amanah Negara Mohamad Sabu semasa ceramah dalam talian di Kelantan malam tadi.

Dikenal sebagai Mat Sabu, mantan menteri pertahanan itu mengatakan bahawa Lim yang meyakinkan Kabinet Pakatan Harapan (PH) pada 2019 untuk “menyelamatkan” dana jemaah Islam yang mempunyai aset melebihi RM80 bilion, lapor portal berita Malaysia Dateline hari ini.

“Sekiranya dia tidak berusaha menyelamatkan Tabung Haji, penilaian Malaysia akan jatuh. Itulah sebabnya dia berhujah untuk menyelamatkan badan muslim.

“Oleh kerana itulah, Kabinet pada waktu itu memutuskan untuk menyelamatkan Tabung Haji dan menyuntikkan sejumlah miliaran ke dalamnya,” kata anggota parlimen Kota Raja itu dalam program satu jam bertajuk “Santai Bersama Presiden Amanah”.

Mohamad menyatakan bahawa Lim adalah menteri kewangan pada masa itu dan mendapat kecaman dari para pengkritik Umno dan PAS yang menuduh pemimpin DAP dan kerajaan PH telah menjual Tabung Haji ke China.

Pemimpin Amanah itu mendakwa banyak “ustaz” dalam Umno dan PAS akan terus menerus membuat tuduhan yang tidak berasas mengenai Tabung Haji dan “menyerang” Lim, DAP dan PH semasa kempen pilihan raya kecil di Tanah Tinggi Cameron, Semenyih dan Tanjung Piai, “mengatakan pemerintah telah habis dijual ke China, DAP sekarang memerintah kerajaan, Islam berisiko ”.

Mohamad menuduh pemimpin PAS sebagai yang paling “biadab” dalam serangan terhadap Lim dan DAP untuk mewujudkan tanggapan bahawa orang Melayu mesti bersatu untuk “menyelamatkan Malaysia daripada diancam oleh orang Cina”.

Dalam ceramahnya, Mohamad mengatakan DAP sosialis demokratik yang mempertahankan nilai-nilai Islam dan mendorong dasar anti perjudian.

“Itulah sebabnya Pulau Pinang mengatakan tidak untuk berjudi, walaupun negeri-negeri lain mengatakan ya. Lim Guan Eng mengurangkan jumlah cabutan undian khas dari 22 kali kepada lapan kali, ”katanya.

Dia mendakwa pemimpin PAS “tidak peduli” tentang hal ini dan terus menggambarkan kerajaan PH sebagai anti-Islam dan perlu disingkirkan.

Dia mengatakan bahawa sejak pertukaran pemerintahan, undian undian telah berulang kali sebanyak 22 kali dan melabelkan pemimpin PAS sebagai orang munafik kerana mereka kini menjadi sebahagian daripada pentadbiran baru.

“Itulah sebabnya sekarang PAS malu,” kata Mohamad.

Dia memarahi parti Islam kerana menggunakan agama untuk kepentingannya sendiri dan mengatakan PAS harus mencontohi sikap pemerintah bukan Islam seperti di Jepun, Finland, New Zealand dan Norway.

Baca Lagi | PAS menyeru Perikatan, rakan Muafakat untuk fokus merebut kerusi yang dikuasai Pembangkang

“Al-Quran diturunkan di Mekah dan Madinah tetapi sebagian besar akhlaknya dilaksanakan di Jepun, bukan di Kelantan,” kata Mohamad.

Read Previous

Sekuel Venom mengadakan debut US $ 90 juta yang luar biasa, menjadikan rekod pandemik

Read Next

Lelaki di sebalik pernyataan rasis terhadap shuttler Kisona, naib ketua bahagian Bersatu

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here