The Malaysia Post

PAS menyeru Perikatan, rakan Muafakat untuk fokus merebut kerusi yang dikuasai Pembangkang

PAS meminta parti-parti di Perikatan Nasional (PN) dan Muafakat Nasional (MN) memberi tumpuan untuk merebut kerusi yang dikuasai Pembangkang pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Timbalan Presidennya, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man berkata selain mengukuhkan PN dan MN, ia juga untuk mengelakkan pertembungan antara parti komponen mengenai kerusi yang pernah dimenangi sebelumnya, terutama antara PAS, Barisan Nasional atau Umno dan Bersatu.

“Daripada bertanding satu sama lain di kerusi yang telah kita menangi, kita harus fokus pada kerusi yang gagal kita menang dan masih di tangan PH (Pakatan Harapan) sehingga kita dapat meningkatkan jumlah kerusi kita,” katanya selepas melancarkan Fasa kedua Tabung Pasaraya Wakaf Ummah di sini hari ini.

Tuan Ibrahim berkata, PAS tetap berpegang teguh pada prinsip Penyatuan Ummah (Perpaduan di antara Ummah) yang selalu menjadi perjuangan teras parti, sambil menambah bahawa ia akan terus berunding dengan PN dan MN, iaitu Umno, untuk mengelakkan pertembungan kerusi. .

Namun, sekiranya masih ada pertandingan antara parti komponen PN, PAS akan menyokong parti yang memegang kerusi itu, katanya.

“Kami akan memastikan asas sokongan dan jentera kami adalah untuk pihak berkuasa. Sekiranya kerusi itu dipegang oleh pertandingan Bersatu dan Umno, maka PAS tidak akan menyokong Umno.

“Begitu juga, jika kerusi itu milik Umno dan jika Bersatu masuk ke dalam pertandingan, PAS tidak akan menyokong Bersatu. Kami mahu mengelakkan pertarungan tiga penjuru. Itulah asas pendirian kami, ”katanya.

Baca Lagi | Umno memutuskan untuk tidak bersekutu dengan Bersatu pada final PRU15

Parti komponen PN baru-baru ini mencapai kata sepakat untuk menyelesaikan secepat mungkin pembahagian kerusi yang akan dipertandingkan di peringkat Parlimen dan Negeri pada PRU15.

Pengerusi PN Tan Sri Muhyiddin Yassin mengatakan bahawa PN akan meneruskan rundingan mengenai pembahagian kerusi dan akan mengadakan mesyuarat mulai minggu depan walaupun masih belum mendapat petunjuk daripada Umno atau BN mengenai perkara itu.

Read Previous

Trump meminta hakim AS untuk memaksa Twitter untuk memulakan semula akaunnya

Read Next

Sekuel Venom mengadakan debut US $ 90 juta yang luar biasa, menjadikan rekod pandemik

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.