The Malaysia Post

Umno memutuskan untuk tidak bersekutu dengan Bersatu pada final PRU15

Zahid Hamidi

Credits: malaymail

Keputusan Umno untuk tidak bekerjasama dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia pada pilihan raya umum ke-15 (PRU15) telah dimuktamadkan, kata presidennya Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Ahmad Zahid berkata keputusan itu bukan sekadar resolusi dari majlis kerja tertinggi parti tetapi lahir dari suara di peringkat akar umbi pada Perhimpunan Agung Umno 2020.

“Umno juga mengambil sikap menolak pembentukan gabungan politik Perikatan Nasional pada PRU15 dan tetap tegas dalam memperkukuhkan Barisan Nasional.

“Kesimpulannya, semua resolusi Perhimpunan Agung Umno 2020 tertumpu pada PRU15 yang akan diadakan sebaik sahaja pandemi Covid-19 dapat ditangani.

“PRU15 sangat penting untuk mengembalikan mandat kepada rakyat agar dapat mewujudkan kestabilan politik yang kuat di negara ini,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Zahid, yang dituduh oleh beberapa pihak bekerjasama untuk menyokong Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebelum mengesahkan sokongannya kepada naib presiden Umno, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menambah bahawa pembentukan kerajaan Keluarga Malaysia setelah kerajaan PN runtuh pada Ogos lalu hanyalah untuk memastikan kelangsungan pentadbiran kerajaan dan bukan keputusan tetap.

“Kesinambungan pemerintahan kerajaan yang hanya sementara sebelum Parlimen dibubarkan untuk memberi laluan pada PRU-15.

Baca Lagi | Dr Mahathir ‘perlu bersara dan tetap bersara’

“Pemerintah sementara ditubuhkan dengan mempertimbangkan keadaan politik yang masih tidak stabil sementara rakyat diancam oleh pandemi Covid-19,” katanya.

Semasa perhimpunan yang diadakan pada Januari tahun ini, Ahmad Zahid mengatakan bahawa Umno tidak akan bekerjasama dengan Anwar, DAP dan Bersatu.

Read Previous

Azalina mengkritik Putrajaya atas rayuan keputusan kewarganegaraan

Read Next

Piala Sudirman: Malaysia tewas kepada Jepun di Kumpulan D

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here