The Malaysia Post

Dr Mahathir ‘perlu bersara dan tetap bersara’

Bekas duta besar Malaysia, Datuk Dennis Ignatius mendesak mantan perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad untuk mengundurkan diri dan menjauhkan diri dari politik Malaysia.

Pengarang Paradise Lost: Mahathir and the End of Hope mendakwa bahawa jika rakyat Malaysia terus mempercayai pemimpin yang lebih tua, negara akan terjebak dalam keadaan lumpuh kerana dasar lama akan terus kembali lagi.

“Saya rasa dia perlu bersara dan tetap bersara. Saya yakin bahawa kita perlu berhenti melihat semua orang yang lebih tua ini dan saya fikir kita perlu mula melihat generasi muda seperti di bahagian lain dunia, orang yang berumur 30 hingga 35 tahun menjadi perdana menteri dan semua itu.

“Bagi kami, kami terus mencari semua pemimpin yang lebih tua ini dan kami menjangkakan perkara akan berbeza? Tidak akan pernah berbeza kerana mereka akan kembali dengan dasar lama yang sama, pemikiran yang sama, idea yang sama.

“Sudah waktunya untuk membiarkan generasi muda muncul dan saya percaya bahawa generasi baru akan berbeza dari generasi kita,” kata bekas diplomat berusia 72 tahun.

Dalam bukunya yang dilancarkan awal bulan ini, Ignatius mendakwa Dr Mahathir bertanggungjawab atas kejatuhan kerajaan Pakatan Harapan (PH).

Dia menulis bahawa dia yakin pengasas Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) mencipta budaya yang membolehkan rasuah, perkauman dan ekstremisme agama berkembang sejak dia menyertai politik Malaysia.

Ignatius juga mengatakan bahawa Dr Mahathir berperanan dalam kemenangan pilihan raya PH pada tahun 2018, tetapi kemudian, mengkhianati gabungan yang telah dipercayakannya untuk memimpin.

“Pendapat saya adalah bahawa dia tidak hanya melihatnya (Sheraton Move) datang, tetapi dia mengaturnya. Dia adalah lelaki di belakang Sheraton Move, dia merancangnya.

“Maksud saya, jika kita melihat Kongres Martabat Melayu dan bagaimana keadaannya dan cara dia bercakap tentang” orang Melayu lemah “,” mereka telah kehilangan kuasa “, apa maksud semua itu? Dia menghasutnya.

Baca Lagi | Azalina mengkritik Putrajaya atas rayuan keputusan kewarganegaraan

“Jika kita melihat isu ratifikasi ICERD (Konvensyen Antarabangsa mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum), Mahathir adalah orang yang mengumumkan bahawa negara itu akan mengesahkan perjanjian itu pada konvensyen PBB (PBB) pada tahun 2018. Tetapi ketika Umno dan sekutunya membuat bising mengenai hal itu, Mahathir tidak mempertahankan dasarnya sendiri, ”katanya.

Read Previous

Mahkamah Tinggi membebaskan Ahmad Maslan daripada tuduhan wang haram sebanyak RM2 juta

Read Next

Azalina mengkritik Putrajaya atas rayuan keputusan kewarganegaraan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.