The Malaysia Post

Mahkamah Tinggi membebaskan Ahmad Maslan daripada tuduhan wang haram sebanyak RM2 juta

Datuk Seri Ahmad Maslan

Credits: straitstimes

Mahkamah Tinggi di sini hari ini membebaskan dan melepaskan Anggota Parlimen Pontian, Datuk Seri Ahmad Maslan atas tuduhan gagal mengisytiharkan RM2 juta yang diterimanya daripada Datuk Seri Najib Tun Razak kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dan memberikan kenyataan palsu kepada Anti Malaysia – Suruhanjaya Rasuah (SPRM).

Hakim Datuk Ahmad Shahrir Mohd Salleh memerintahkan Ahmad dibebaskan setelah timbalan pendakwa raya (DPP) Mohd Mukhzany Fariz Mohd Mokhtar memberitahu mahkamah bahawa pihak pendakwaan menarik balik kedua-dua pertuduhan itu setelah tertuduh membayar kompaun sebanyak RM1.1 juta semalam.

“Dalam membuat permohonan untuk tidak melanjutkan penuntutan terhadap tertuduh, DPP menegaskan bahwa tertuduh tidak akan dituduh lagi dengan tuduhan yang sama di masa depan. Ini disebabkan oleh fakta bahawa tertuduh telah menerima tawaran kompaun dan telah menyelesaikan pembayaran kompaun.

“Sesuai dengan Seksyen 254 Kanun Prosedur Jenayah dan keputusan Mahkamah Rayuan dalam kasus Jaksa Penuntut Umum terhadap Ambika MA Shanmugam, pengadilan dengan ini memerintahkan agar tertuduh dibebaskan dan dibebaskan dari tuduhan pertama dan kedua. Semua tarikh yang telah ditetapkan untuk mendengar kes itu telah dikosongkan, ”katanya Hakim Ahmad Shahrir.

Sebelumnya, Mohd Mukhzany Fariz memberitahu mahkamah bahawa pihak pendakwaan telah meminta agar Ahmad dibebaskan tidak berjumlah pembebasan (DNAA) atas kedua-dua tuduhan tersebut.

“Sebelum tuduhan ini dibuat terhadap tertuduh (Ahmad), tertuduh ditawarkan kompaun, tetapi pada awalnya dia tidak setuju untuk membayar kompaun tersebut.

“Setelah pertuduhan dibacakan kepadanya, peguamnya mengirim surat perwakilan dan bersetuju membayar kompaun sebanyak RM1.1 juta. Oleh itu, SPRM dan AGC (Jabatan Peguam Negara) bersetuju dengan perwakilan tertuduh … jadi dengan ini pihak pendakwaan bersetuju agar kes itu diberikan DNAA, “tambahnya.

Hakim Ahmad Shahrir: Adakah pendakwaan akan diteruskan dengan tuduhan yang sama terhadap tertuduh.

Mohd Mukhzany Fariz: Sebaliknya, kompaun itu ditawarkan kepada tertuduh dan tertuduh telah menyelesaikan kompaun itu … pihak pendakwaan tidak akan mendakwanya lagi atas kesalahan yang sama.

Hakim Ahmad Shahrir mengatakan Peguam Negara diberi kuasa berdasarkan Artikel 145 (3) Perlembagaan Persekutuan untuk memulakan, menjalankan atau menghentikan sebarang prosiding atas kesalahan.

“Kuasa pendakwaan ini dapat dilaksanakan oleh Peguam Negara mengikut budi bicaranya. Seksyen 376 (1) Kanun Prosedur Jenayah semakin memperkuatkan posisi ini dan menyatakan Peguam Negara adalah Jaksa Penuntut Umum dan harus memiliki kontrol dan arahan dalam semua penuntutan jenayah.

“Ketika Jaksa Penuntut Umum menggunakan kuasanya di bawah Seksyen 254 (1) Kanun Prosedur Jenayah untuk tidak menuntut lebih lanjut kepada tertuduh, adalah tugas pengadilan untuk mempertimbangkan apakah tertuduh harus dibebaskan tanpa dibebaskan, atau dibebaskan dan habis, ”katanya.

Hakim mengatakan bahawa perkara itu adalah kebijaksanaan kehakiman yang mesti dipertimbangkan sesuai dengan undang-undang.

Baca Lagi | Siasatan polis menunjukkan Paul Yong memperkosa pembantu rumah Indonesia

Hakim Ahmad Shahrir mengatakan mahkamah tidak dapat memerintahkan Jaksa Penuntut Umum untuk terus mendakwa tertuduh jika pihak pendakwaan menarik balik tuduhan tersebut.

Read Previous

Elizabeth Tan dalam hiatus muzik

Read Next

Dr Mahathir ‘perlu bersara dan tetap bersara’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here