The Malaysia Post

Siasatan polis menunjukkan Paul Yong memperkosa pembantu rumah Indonesia

Hasil siasatan polis menunjukkan ADUN Tronoh Paul Yong telah merogol bekas pembantu rumahnya di Indonesia, kata seorang pegawai penyiasat kanan kepada Mahkamah Tinggi di sini hari ini.

ASP Yap Siew Cheng, dari Jabatan Siasatan Jenayah polis daerah Ipoh yang juga pegawai penyiasat kes rogol Yong, mengatakan bahawa dia yakin bahawa tertuduh telah merogol mangsa berdasarkan siasatannya.

“Saya tidak setuju bahawa mangsa tidak diperkosa, kerana siasatan saya menentukan bahawa mangsa diperkosa oleh tertuduh,” dia memberi keterangan semasa perbicaraan pemerkosaan Yong di Mahkamah Tinggi di sini.

Yap juga mengatakan bahawa siasatannya tidak sepihak dan dia telah mendekati kes itu dari pelbagai sudut, termasuk merakam keterangan saksi, memeriksa tempat kejadian jenayah tersebut, dan membuat pemeriksaan dengan syarikat telekomunikasi yang berkaitan.

“Saya menjalankan siasatan sehingga ada arahan untuk menuduh (tertuduh),” katanya menjawab kepada timbalan pengarah pendakwaan negeri Azalina Rashdi.

Sebelumnya, peguam Yong, Datuk Rajpal Singh mencadangkan kepada Yap agar anak guamnya tidak memperkosa mangsa dan Yap tidak melakukan siasatan menyeluruh, yang tidak disetujui oleh Yap.

Rajpal menyebut sebagai contoh fakta bahawa mangsa tidak dihantar untuk penilaian mental walaupun ada aduan yang dibuat oleh tertuduh bahawa dia dianiaya oleh mangsa.

Yap menjawab bahawa dia tidak merujuk mangsa ke psikiatri atau pakar kesihatan mental kerana laporan perubatan dari negara asal mangsa, Indonesia, sebelum datang bekerja di Malaysia menunjukkan keadaan mentalnya seperti biasa.

Rajpal kemudian mengatakan bahawa laporan perubatan yang disediakan untuk pekerja asing untuk tujuan kerja tidak melibatkan penilaian mental yang tepat melainkan pemeriksaan perubatan umum.

Dia juga mengatakan bahawa laporan perubatan mangsa dari Indonesia tidak sah dalam kes ini kerana pemeriksaan dilakukan dua setengah bulan sebelum dugaan pemerkosaan itu terjadi.

Rajpal juga bertanya apakah Yap telah menghubungi doktor yang melakukan pemeriksaan ke atas korban di Indonesia, yang Yap katakan belum melakukannya.

Dia juga bertanya kepada Yap mengapa sprei asli yang digunakan pada hari kejadian rogol itu tidak dirampas, dan gambar lembaran yang berbeza diambil.

Yap mengatakan bahawa dia hanya tahu bahawa sprei, yang dirampas oleh polis, bukan sprei yang asli setelah dimaklumkan oleh mangsa.

Rajpal kemudian mencadangkan kepada Yap agar polis merampas sprei yang asli tetapi tidak mengirimkannya untuk analisis DNA kerana akan menunjukkan dengan jelas kehadiran orang ketiga di tempat kejadian, selain tertuduh dan keluarganya, yang tidak disetujui oleh Yap.

Baca Lagi | Perbicaraan rasuah Rosmah ditangguhkan pada hari Isnin

Sementara itu, penasihat Rajpal Salim Bashir menyoal Yap apakah mangsa telah menyebut dalam buku hariannya bahawa dia diganggu atau diperkosa oleh bekas pekerjanya.

Yap menjawab bahawa tidak ada yang dijumpai dalam buku harian itu, yang ada di tangan polis.

Read Previous

Perbicaraan rasuah Rosmah ditangguhkan pada hari Isnin

Read Next

Elizabeth Tan dalam hiatus muzik

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.