The Malaysia Post

Perbicaraan rasuah Rosmah ditangguhkan pada hari Isnin

Rosmah Mansor (1)

Credits: img

Permohonan Datin Seri Rosmah Mansor untuk menangguhkan perbicaraan rasuahnya yang sedang berlangsung sementara menunggu rayuannya terhadap pemecatan tawaran Mahkamah Tinggi untuk membatalkan prosiding perbicaraan akan didengar pada hari Isnin.


Kedua-dua peguam Datuk Akberdin Abdul Kader yang mewakili Rosmah dan timbalan pendakwa raya Ahmad Akram Gharib, ketika dihubungi, mengesahkan bahawa permohonan penangguhan akan didengar di Mahkamah Rayuan pada hari Isnin.

Sementara itu, Akberdin mengatakan bahawa mahkamah menetapkan 13 Oktober untuk pengurusan kes lain untuk rayuan Rosmah terhadap keputusan Mahkamah Tinggi dalam menolak permohonannya untuk membatalkan perbicaraan rasuahnya atas projek hibrid solar sekolah-sekolah di Sarawak dan untuk membatalkan kelayakan Datuk Seri Gopal Sri Ram sebagai timbalan pendakwa raya kanan. .

Pengurusan kes untuk penangguhan dan rayuan muncul di hadapan Timbalan Pendaftar Mahkamah Rayuan Mohd Khairi Haron hari ini.

Pada 24 September tahun ini, Rosmah, isteri bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak kehilangan tawarannya di Mahkamah Tinggi untuk mengisytiharkan pembatalan perbicaraan rasuahnya dan juga membuang Sri Ram sebagai ketua pendakwa raya.

Semasa menolak kedua-dua permohonan Rosmah, Hakim Mahkamah Tinggi Mohamed Zaini Mazlan mengatakan bahawa kebenaran yang diberikan oleh Peguam Negara ketika itu, Tan Sri Tommy Thomas kepada Sri Ram untuk melakukan pendakwaan jenayah dalam kes Rosmah sudah pasti dilakukan mengikut Seksyen 376 (3) ) Kanun Prosedur Jenayah (BPK) dalam kemampuannya sebagai Pendakwa Raya.

Dia mengatakan bahawa Thomas telah menyatakan dengan jelas bahawa dia, setelah melantik Sri Ram untuk memimpin pendakwaan dalam kes 1Malaysia Development Berhad (1MDB), kemudian memberinya kuasa (Sri Ram) untuk menjalankan pendakwaan kes jenayah terhadap pemohon (Rosmah).

Rosmah mengemukakan kedua-dua permohonan itu di Mahkamah Tinggi pada 6 Mei tahun ini, dengan tujuan membatalkan keseluruhan perbicaraannya, dalam usaha untuk membebaskan ketiga-tiga tuduhan tersebut dan juga berusaha untuk menjatuhkan Sri Ram sebagai ketua pendakwa raya.

Rosmah didakwa meminta wang berjumlah RM187.5 juta dan dua tuduhan menerima rasuah RM6.5 juta daripada bekas pengarah urusan Jepak Holdings Sdn Bhd, Saidi Abang Samsuddin melalui bekas pegawai khasnya Datuk Rizal Mansor.

Ini merupakan dorongan untuk membantu syarikat (Jepak Holdings) untuk mendapatkan Projek Bersepadu dan Penyelenggaraan dan Operasi Genset / Diesel Hybrid Photovoltaic Solar untuk 369 sekolah luar bandar di Sarawak bernilai RM1.25 bilion melalui rundingan langsung dari Kementerian Pendidikan.

Dia dituduh meminta secara tidak jujur untuk dirinya sendiri, dibuat melalui Rizal di Lygon Cafe, Sunway Putra Mall, Jalan Putra, Kuala Lumpur antara bulan Mac dan April 2016.

Bagi pertuduhan kedua, Rosmah didakwa telah menerima wang yang tidak jujur sebanyak RM1.5 juta dari Saidi untuk tujuan yang sama di kediamannya di Jalan Langgak Duta, Taman Duta pada 7 September 2017.

Rosmah juga menghadapi tuduhan ketiga untuk menerima ganjaran sebanyak RM5 juta dari Saidi melalui Rizal kerana membantu Jepak Holdings untuk mendapatkan projek yang sama pada 20 Disember 2016, di kediaman Seri Perdana di Putrajaya antara Januari 2016 dan September 2017.

Baca Lagi | A-G mendapati pelanggaran keselamatan, pemalsuan dalam sistem Imigresen, memerlukan kawalan ‘kuat’

Pada 18 Februari tahun ini, Mahkamah Tinggi memerintahkan Rosmah untuk membela diri atas ketiga-tiga tuduhan rasuah dan dia dijadualkan mengambil keputusan ketika pembelaan memulakan kes pada 5 Oktober.

Read Previous

A-G mendapati pelanggaran keselamatan, pemalsuan dalam sistem Imigresen, memerlukan kawalan ‘kuat’

Read Next

Siasatan polis menunjukkan Paul Yong memperkosa pembantu rumah Indonesia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here