The Malaysia Post

A-G mendapati pelanggaran keselamatan, pemalsuan dalam sistem Imigresen, memerlukan kawalan ‘kuat’

Sebanyak 37 dan 1,137 pelekat keselamatan yang dikeluarkan oleh Jabatan Imigresen di Sabah dan Sarawak pada tahun 2019 dan 2017 masing-masing didapati dipalsukan, kata Ketua Audit Negara (A-G) dalam siri kedua laporan 2019 yang dikeluarkan hari ini.

Laporan itu akhirnya dibentangkan di Parlimen setelah ditangguhkan sejak Mac kerana kawalan pandemi Covid-19.

Menurut A-G, pemalsuan itu mungkin berlaku kerana pelanggaran keselamatan akibat pencurian identiti dalam sistem dalam talian Jabatan Imigresen Malaysia yang dikenali sebagai MyIMMs.

Kedua-dua insiden ini masih dalam siasatan, kata juruaudit tertinggi negara itu dalam laporannya, tetapi menambahkan bahawa ciri keselamatan telah ditingkatkan sejak itu.

Menurut laporan itu, pemalsuan pertama yang melibatkan penyalahgunaan kad pengenalan di MyIMM dikesan pada kejadian di Bahagian Pekerja Asing di Kota Kinabalu, Sabah pada 12 September 2019.

Nombor siri pelekat keselamatan itu digunakan untuk mencetak Pas Pekerjaan palsu di lokasi lain menggunakan ID pegawai yang kemudiannya menolak pengetahuan mengenai perkara itu. Satu aduan polis diajukan pada hari yang sama.

Juruaudit persekutuan menyatakan kemas kini dari Jabatan Imigresen bertarikh 11 Januari 2021 di mana laporan telah dibuat kepada Bahagian Teknologi Maklumat dan Rekodnya (BTMR) di ibu pejabat persekutuan di Putrajaya.

“Sehingga kini laporan penyiasatan belum diperoleh.

“BTMR telah membuat beberapa kemas kini sistem dan ID, iaitu pengukuhan ICT; ID hanya dibenarkan masuk pada satu komputer; sistem akan log keluar secara automatik jika tidak digunakan lebih dari lima minit; ID akan tamat secara automatik jika tidak digunakan lebih dari tiga bulan; dan hanya satu ID yang dibenarkan masuk ke satu cawangan, ”kata A-G dalam laporannya.

Kes pemalsuan kedua dan yang lebih besar di Sarawak dikesan oleh pelanggaran serupa Sistem MyIMMs di Bahagian Pekerja Asing cawangan Kuching pada 12 Oktober 2017.

Juruaudit persekutuan menyatakan bahawa aduan polis diajukan empat hari selepas pelanggaran tersebut, mencatat cetakan pelekat palsu di pejabat Imigresen lain di semenanjung Malaysia.

“Namun, jenis pas yang dipalsukan menggunakan nombor siri pelekat keselamatan tidak dinyatakan dalam laporan polis karena masih dalam siasatan,” kata A-G dalam laporannya.

Katanya, kedua-dua pencerobohan yang berlaku di Sabah pada tahun 2019 dan Sarawak pada tahun 2017 telah mempengaruhi integriti dan keselamatan data dalam Sistem MyIMMs.

Baca Lagi | Sorotan dari rancangan Malaysia 2021-2025 Bahagian 1

“Jabatan Imigresen perlu meningkatkan kawalan keselamatan Sistem MyIMM untuk mengatasi masalah pencerobohan sistem yang mempengaruhi operasi JIM dan keselamatan negara secara keseluruhan.

“Kawalan keselamatan sistem yang lebih mantap perlu dititikberatkan dalam pengembangan Sistem Imigresen Bersepadu Nasional,” tambahnya.

Read Previous

Anwar meminta kerajaan untuk menggabungkan, memperkukuhkan institusi Bumi yang ada

Read Next

Perbicaraan rasuah Rosmah ditangguhkan pada hari Isnin

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.