The Malaysia Post

Anwar meminta kerajaan untuk menggabungkan, memperkukuhkan institusi Bumi yang ada

Kerajaan harus menggabungkan institusi yang diterajui oleh bumiputera dan menumpukan perhatian untuk meningkatkan prestasi mereka, kata Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini.

Ketika menyentuh mengenai topik kemakmuran masyarakat majoriti, Anwar mengatakan langkah harus dilakukan untuk memperbaiki agensi-agensi yang ada terlebih dahulu sebelum mempertimbangkan penyelesaian baru dan alternatif untuk dasar tindakan afirmatif.

“Kita perlu memperkuat industri yang ada, sambil memastikan hubungan antara kaum tidak rumit lagi, yang akan meningkatkan ketegangan tanpa penyelesaian yang jelas untuk orang Melayu dan Bumiputera sendiri.

“Oleh itu, saya meminta perdana menteri dan pemerintah untuk menyatukan dan memperkuat institusi Bumiputera yang ada terlebih dahulu, dan ini merupakan cabaran penting untuk diatasi kerana sejarah kita [dengan institusi-institusi ini] memalukan,” katanya.

Anwar mencadangkan kerajaan melantik individu Bumiputera yang paling cemerlang dan mereka yang mempunyai pengalaman yang relevan untuk menguruskan agensi dan institusi ini.

“Mereka yang mempunyai rekod penggelapan dana Bumiputera, janganlah kerana pertimbangan politik dan kronisme bahawa kedudukan diberikan terus kepada mereka dan pada masa yang sama mengorbankan nama dan reputasi Bumiputera, sementara slogan kita tetap untuk orang Melayu dan Bumiputera ”katanya di Dewan Rakyat hari ini.

Sebagai contoh, Anwar menyebut bagaimana terungkap dalam pertemuan dua pihak dengan Menteri Kewangan Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz bahawa bank-bank yang berada di bawah kelolaan institusi-institusi yang diketuai oleh Bumiputera secara kewangan tidak mampu menawarkan moratorium pinjaman kepada peminjam mereka, berbanding dengan bank perdagangan di sini.

“Ini kerana kerusakan yang terjadi dalam sistem, perselingkuhan yang terjadi tanpa tindakan diambil, selain hanya mengubah manajemen,” katanya mengenai kondisi bank-bank ini.

Ahli Parlimen Port Dickson mendakwa bagaimana Bank Islam, anak syarikat Tabung Haji, mempunyai hutang tertunggak berjumlah RM2.2 bilion, kemudian menyebutkan penemuan dalam Laporan Ketua Audit Negara sebagai alasan di sebalik ketidakmampuan meraih keuntungan.

“Ini disebabkan oleh penyelewengan yang disebabkan oleh asal usul dan organisasi pelanggan yang lemah, penstrukturan kredit, pemantauan perakaunan yang tidak mencukupi dan pengiktirafan masalah yang tidak berkesan dan proses yang berkaitan,” kata Anwar adalah kelemahan Bank Islam.

Sebaliknya, mantan menteri kewangan itu menunjukkan bagaimana Maybank melaporkan keuntungan RM1.96 bilion, CIMB Bank dengan RM1 bilion, Public Bank pada RM1.38 bilion, RHB Bank pada RM701 juta, dan Hong Leong Bank dengan keuntungan RM2.8 bilion .

“Dan ini adalah keuntungan yang diperoleh semasa pandemi Covid-19. Oleh itu, bagaimana kita boleh memiliki bank yang terus dikendalikan oleh Bumiputera dengan pemantauan minimum dari Bank Negara Malaysia ?.

“Institusi-institusi ini harus memiliki intervensi politik minimal,” tambahnya.

Ini berdasarkan cadangan kerajaan baru-baru ini yang menghendaki pengangkut barang memenuhi penyertaan ekuiti Bumiputera sebanyak 51 peratus.

Keperluan ini telah didakwa sebagai tindakan oportunis oleh pentadbiran, dengan Tengku Zafrul pada awal hari mengatakan bahawa tempoh pengecualian bagi pengirim barang untuk memenuhi ambang 51 persen ini telah dilanjutkan sehingga Disember 2022.

Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman sebelumnya telah mempersoalkan dasar ini, dengan menyatakan keraguan bahawa menaikkan peratusan itu secara efektif akan menjadi pelebaran pemilikan perniagaan dalam komuniti Bumiputera.

Baca Lagi | Junta Myanmar menyalahkan pemadaman internet terhadap pejuang anti-kudeta

Bekas menteri kesihatan, Datuk Seri Dzulkefly Ahmad juga mengkritik kebijakan itu, dengan mendakwa bagaimana mereka yang berada dalam komuniti perniagaan Melayu mengaitkannya dengan ketidakpuasan mereka terhadap tindakan itu, dan menegaskan bagaimana ada yang menyebutnya “bunuh diri” untuk ekosistem perniagaan.

Read Previous

Atlet bersara dituduh menipu bekas pegawai sukan kanan

Read Next

A-G mendapati pelanggaran keselamatan, pemalsuan dalam sistem Imigresen, memerlukan kawalan ‘kuat’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.