The Malaysia Post

Atlet bersara dituduh menipu bekas pegawai sukan kanan

Seorang atlet bersara semula jadi dituduh telah menipu bekas pegawai sukan kanan Datuk Sieh Kok Chi dan anak perempuannya yang kurang upaya hampir RM1.5 juta dalam kes harta tanah.

Kok Chi, yang bertugas sebagai setiausaha agung Majlis Olimpik Malaysia (OCM) dari tahun 1992 hingga 2015, mendakwa bahawa tandatangan anak perempuannya Sieh Shen-Nern yang berusia 47 tahun dipalsukan oleh bekas atlet itu, yang telah mewakili Malaysia di Olimpik Permainan.

Kok Chi, 82 tahun, yang telah mengabdikan hidupnya selama beberapa dekad untuk pentadbiran sukan, telah membuat laporan polis yang menuduh bekas atlet itu memalsukan tandatangan dalam Surat Kuasa untuk memindahkan setengah bahagian lot kedai di Sri Petaling dimiliki oleh Shen-Nern dan bekas atlet.

“Anak perempuan saya dilahirkan dengan masalah fizikal dan cacat akal, hanya dapat menandatangani tandatangannya di hadapan saya yang membimbingnya. Tanda tangan yang ditandatangani pada Surat Kuasa pada bulan Mac 2014, yang saya tidak hadir atau belum saya lihat, berbeza dengan yang ditandatangani dalam Perjanjian Jual Beli pada bulan Mac 2012 di bawah bimbingan saya.

“Saya membawanya ke Melbourne sekurang-kurangnya dua kali untuk memeriksanya secara perubatan oleh pakar, yang semuanya mengesahkan dia cacat intelektual. Anak perempuan saya tidak dapat lulus dalam peperiksaan Pemerintahan Standard Enam pada usia 11 tahun dan Ujian Sijil Rendah (LCE) ketika berusia 14 tahun.

“Oleh kerana dia sangat miskin dalam pelajarannya, anak perempuan saya tidak dapat membaca atau menulis dalam Bahasa Malaysia atau Bahasa Inggeris,” kata Kok Chi, yang kini dirawat di hospital kerana masalah pernafasan, ketika dihubungi.

Kok Chi, yang bersara sebagai jurutera di Jabatan Pengairan dan Saliran pada tahun 1991, terkenal dalam pentadbiran sukan tempatan, kerana dia telah terlibat dalam OCM sejak tahun 1970-an dan merupakan chef de misi kontinjen nasional untuk Brunei 1999 Sukan SEA.

Menurut Kok Chi, bekas atlet semula jadi itu telah menghampirinya pada tahun 2012 untuk meminta bantuan membeli harta tanah, di mana dia bersetuju untuk bersama-sama membeli lot kedai dengan nama Shen-Nern dan bekas atlet tersebut. Dia mengatakan bahawa dia membayar RM1.46 juta dan membantu bekas atlet itu untuk mendapatkan pinjaman bank dengan harga RM1.5 juta.

Namun, Kok Chi mengatakan bahawa pada akhir tahun 2020, dia mendapati bahawa harta itu telah dipindahkan ke nama bekas atlet pada bulan Oktober 2019 tanpa pengetahuannya dan Shen-Nern. Kok Chi mengatakan bahawa dia membenarkan bekas atlet tersebut untuk menjalankan perniagaan di tempat tersebut, di mana tidak ada sewa yang dibayar kepadanya.

Bekas atlet semula jadi telah mewakili Malaysia pada akhir 90-an dan 2000-an.

Bernama telah menghubungi ketua polis daerah Dang Wangi ACP Noor Dellhan Yahaya tetapi dia masih belum memberikan respons ketika cerita ini ditulis.

Read Previous

Sorotan dari rancangan Malaysia 2021-2025 Bahagian 1

Read Next

Anwar meminta kerajaan untuk menggabungkan, memperkukuhkan institusi Bumi yang ada

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.