The Malaysia Post

Sorotan dari rancangan Malaysia 2021-2025 Bahagian 1

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini melancarkan peta jalan lima tahun dari 2021 hingga 2025 untuk negara di bawah Rancangan Malaysia ke-12, dengan tujuan untuk mencapai “Keluarga Malaysia – Makmur, Inklusif, Mampan” atau kemakmuran, inklusif dan kemampanan untuk “Keluarga Malaysia”.

Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12) akan mempunyai sembilan bidang fokus yang merangkumi aspek-aspek seperti ekonomi, kemiskinan dan jurang pendapatan.

Berikut adalah petunjuk ringkas mengenai beberapa perkara penting dari segi dasar, tindakan dan rancangan dari sembilan bidang tumpuan di bawah Rancangan Malaysia ke-12:

1. Pemerintah memastikan lebih banyak pekerjaan berkemahiran tinggi diciptakan dengan menarik pelaburan baru berteknologi tinggi, mendorong industri beralih ke automasi dan mekanisasi dalam pengeluaran, membatasi kemasukan pekerja asing berkemahiran rendah, meningkatkan kerjasama industri-akademik. Dalam jangka masa panjang, warga asing di tenaga kerja Malaysia dibatasi hingga maksimum 15 peratus.

2. Kerajaan untuk membina 500,000 rumah mampu milik untuk golongan berpendapatan di kelompok 40 peratus (B40) bawah, 40% pertengahan (M40) kumpulan; Peruntukan RM2.25 bilion dalam tempoh 12MP untuk membina dan membaiki 85,500 unit rumah untuk golongan miskin di bawah Program Bantuan Rumah.

3. Membasmi kemiskinan tegar menjelang tahun 2025. Unit khusus baru di peringkat persekutuan dan daerah akan ditubuhkan dengan pegawai diberi tugas khusus untuk menangani kemiskinan di peringkat daerah. Bantuan kewangan yang disasarkan seperti pemberian wang tunai dan perlindungan sosial untuk diteruskan. Program berharga RM1.5 bilion untuk ditingkatkan untuk meningkatkan kebolehpasaran, kesejahteraan dan daya beli B40.

4. PM meminta syarikat, individu untuk membantu rakyat Malaysia keluar dari kemiskinan melalui pemberian bantuan seperti zakat, wakaf.

5. Memperbaiki kemiskinan juga bermaksud menutup jurang pendidikan dan pemakanan. Pelajar B40 mendapat keutamaan untuk pendaftaran di sekolah dan biasiswa berprestij. Kerajaan menyediakan makanan berkhasiat untuk mengatasi peningkatan kekurangan zat makanan di kalangan kanak-kanak B40. Pemerintah untuk memastikan anak-anak M40 memiliki akses ke pendidikan berkualitas dengan biaya yang wajar, dan mendorong M40 untuk membeli kesihatan, insurans bekerja dengan harga yang terjangkau sementara latihan untuk M40 akan ditingkatkan.

6. Program baru, pembiayaan untuk meningkatkan kelestarian perniagaan Bumiputera sehingga mencapai sumbangan 15 peratus kepada KDNK oleh perusahaan mikro, kecil dan sederhana Bumiputera pada tahun 2025

7. Memperkukuhkan dasar dan pelaksanaan kuota pemilikan rumah Bumiputera melalui kerjasama yang lebih erat dengan kerajaan persekutuan, kerajaan negeri, dan majlis tempatan

Baca Lagi | UAE memimpin dunia Muslim dalam usaha kemanusiaan dan evakuasi di Afghanistan

8. Sekurang-kurangnya 30 peratus ekuiti korporat Bumiputera belum tercapai. Untuk memperkenalkan jaring keselamatan bagi pemilikan ekuiti Bumiputera yang mampan, di mana syarikat Bumiputera atau saham Bumiputera hanya ditawarkan dan dijual kepada konsortium, syarikat atau individu Bumiputera yang lain. Pemegangan dan pelupusan hak milik dalam syarikat Bumiputera akan diatur oleh kementerian dan agensi yang berkaitan.

9. Melantik semula pegawai di semua agensi kerajaan, kementerian untuk bahagian kemakmuran Bumiputera dengan mandat yang lebih jelas, berfungsi untuk dibentuk semula untuk menyelaraskan usaha pelaksanaan agenda Bumiputera. 

Read Previous

PBB harus bercakap dengan satu suara untuk menamatkan permusuhan di dunia

Read Next

Atlet bersara dituduh menipu bekas pegawai sukan kanan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.