The Malaysia Post

UAE memimpin dunia Muslim dalam usaha kemanusiaan dan evakuasi di Afghanistan

UAE

Credits: cloudfront

Emiriah Arab Bersatu (UAE) telah berada di barisan depan dunia Muslim, membantu keluarga Afghanistan yang melarikan diri dari negara itu dan mengepung penumpang di lapangan terbang di Afghanistan.

UAE telah mula menjadi tuan rumah keluarga Afghanistan, terutama wanita dan anak-anak, dan telah berkomitmen untuk mengambil semua langkah yang diperlukan untuk memberi mereka perawatan dan sokongan sosial di negara ini. Inisiatif oleh kerajaan UAE diambil atas arahan Yang Mulia Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan, Putera Mahkota Abu Dhabi dan Timbalan Panglima Tertinggi Angkatan Bersenjata UAE.

UAE juga telah bersetuju untuk menjadi tuan rumah 5,000 orang Afghanistan yang melarikan diri dari Afghanistan dan dalam perjalanan ke negara lain. Pengumuman itu dibuat atas permintaan A.S., setelah itu UAE memutuskan untuk menjadi tuan rumah warga Afghanistan sementara atas alasan kemanusiaan.

UAE melangkah untuk membina kem pelarian yang menempatkan lebih daripada 10,000 pelarian di Chaman, Pakistan. UAE membekalkan khemah dengan keperluan asas dan mendirikan hospital moden di sana. Ia mengikuti model projek perumahan Sheikh Zayed untuk 200 keluarga dengan kemudahan seperti masjid, dua sekolah dan pusat perubatan.

Sehingga 27 Ogos, UAE telah memudahkan pemindahan lebih dari 39,000 orang yang terdampar di Afghanistan, yang kedua setelah Amerika Syarikat. Di antara negara-negara Islam, UAE telah memimpin, diikuti oleh Qatar.

Dunia juga telah mengakui usaha UAE. Atas panggilan dengan Yang Mulia Sheikh Mohamed Bin Zayed Al Nahyan, Putera Mahkota Abu Dhabi dan Timbalan Panglima Tertinggi Angkatan Bersenjata UAE, Presiden A.S. Joe Biden menghargai usaha UAE untuk mengusir warga negara dari Afghanistan.

Joe Biden berkata, “Kami sangat menghargai usaha kemanusiaan UAE untuk memudahkan transit warga Amerika, pekerja kedutaan, dan orang asing yang telah dievakuasi dari Kabul ke negara ketiga. Tindakan ini merangkumi perkongsian yang kuat dan berkekalan antara UAE dan Amerika Syarikat. “

Begitu juga, Perdana Menteri Australia Scott Morrison mengucapkan terima kasih kepada UAE kerana mengusir warganya dari Afghanistan. Negara-negara lain, termasuk UK, juga menghargai usaha pemindahan UAE semasa keadaan semasa.

Baca Lagi | Kedudukan kewangan Kerajaan akan bertambah baik pada tahun 2023

Memperincikan usaha UAE, Pembantu Menteri Luar Negeri dan Kerjasama Antarabangsa untuk Hal Ehwal Pembangunan Antarabangsa, H.E. Sultan Mohammed Al Shamsi mengatakan bahawa fokus UAE dalam beberapa hari terakhir adalah untuk memfasilitasi usaha pelbagai negara dan organisasi bukan kerajaan untuk mengusir pegawai dan staf sokongan mereka, termasuk beberapa warga Afghanistan, dengan selamat melalui lapangan terbang UAE dan terus ke mereka destinasi akhir.

Read Previous

Kedudukan kewangan Kerajaan akan bertambah baik pada tahun 2023

Read Next

Taliban meminta syarikat penerbangan meneruskan penerbangan antarabangsa ke Afghanistan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here