The Malaysia Post

Taliban meminta syarikat penerbangan meneruskan penerbangan antarabangsa ke Afghanistan

taliban

Credits: cloudfront

Pemerintah Taliban di Afghanistan hari ini meminta agar penerbangan internasional dilanjutkan, menjanjikan kerjasama penuh dengan syarikat penerbangan dan mengatakan bahawa masalah di lapangan terbang Kabul telah diselesaikan.

Kenyataan dari kementerian luar negeri muncul ketika pentadbiran baru telah meningkatkan usaha untuk membuka negara dan mendapat penerimaan antarabangsa berikutan kejatuhan pemerintah yang disokong Barat bulan lalu.

Sebilangan kecil penerbangan bantuan dan penumpang telah beroperasi dari lapangan terbang. Tetapi perkhidmatan komersial yang normal masih belum beroperasi sejak ia ditutup setelah pengungsian puluhan ribu orang asing dan Afghanistan yang rentan setelah pengambilalihan Taliban di ibu negara.

Lapangan terbang itu, yang rusak semasa evakuasi, dibuka semula dengan bantuan pasukan teknikal dari Qatar dan Turki.

Walaupun beberapa syarikat penerbangan termasuk Pakistan International Airlines menawarkan perkhidmatan terhad dan beberapa orang dapat mendapat tempat dalam penerbangan, harga dilaporkan jauh lebih tinggi daripada biasa.

Jurucakap kementerian luar negeri Abdul Qahar Balkhi mengatakan penangguhan penerbangan antarabangsa telah menyebabkan banyak warga Afghanistan terdampar ke luar negara dan juga menghalang orang dari pergi bekerja atau belajar.

“Oleh kerana masalah di Kabul International Airport telah diselesaikan dan lapangan terbang beroperasi sepenuhnya untuk penerbangan domestik dan antarabangsa, IEA memberi jaminan kepada semua syarikat penerbangan untuk bekerjasama penuh,” katanya, menggunakan singkatan untuk Emirat Islam Afghanistan, istilah Taliban untuk kerajaan baru mereka.

Sejak mengambil alih kuasa, Taliban telah menghadapi krisis ekonomi yang teruk dan menghadapi tekanan terhadap isu-isu mulai dari pendidikan anak perempuan hingga tuduhan pembalasan terhadap bekas pegawai dan pihak lain yang berkaitan dengan pemerintah sebelumnya. 

Read Previous

UAE memimpin dunia Muslim dalam usaha kemanusiaan dan evakuasi di Afghanistan

Read Next

PBB harus bercakap dengan satu suara untuk menamatkan permusuhan di dunia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here