The Malaysia Post

PBB harus bercakap dengan satu suara untuk menamatkan permusuhan di dunia

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu

Credits: astroawani

Malaysia sangat percaya bahawa keanggotaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mesti berbicara dengan satu suara mengenai perlunya penghentian permusuhan segera di semua pelosok dunia, kata Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Dia mengatakan demikian dalam ucapan sulungnya pada Perbahasan Umum Sidang ke-76 Majlis Umum PBB (UNGA) di New York hari ini, melalui video yang telah dirakam. Teks ucapannya disediakan untuk media di sini oleh Kementerian Luar Malaysia (Wisma Putra).

“Sangat disayangkan bahawa dunia jauh dari mewujudkan gencatan senjata global dengan banyak tempat masih mengalami ketidakstabilan.

“Malaysia akan terus melakukan apa yang termampu dalam mempromosikan perdamaian dan mencegah konflik dalam pelaksanaan dasar luarnya.

“Dalam hal ini, Malaysia juga menegaskan kembali komitmennya terhadap perdamaian, keamanan dan kemakmuran global dengan terus memimpin penerbitan Komunitas Bersama mengenai gencatan senjata global pada bulan Juni tahun ini,” katanya.

Perdana Menteri mengatakan Malaysia sentiasa percaya dengan tegas dalam semua usaha dan inisiatif yang mempromosikan hidup berdampingan antara negara, bangsa, kepercayaan dan budaya.

Mengulas lebih lanjut mengenai gencatan senjata global, dia menunjukkan keadaan di Myanmar sejak tentera merampas kuasa pemerintah sipil pada 1 Februari dengan mengatakan bahawa keadaan di negara ini tetap menjadi perhatian serius Malaysia.

“Malaysia sangat bimbang dengan situasi kemanusiaan, yang kini semakin diperburuk oleh sistem penjagaan kesihatan Myanmar yang semakin parah akibat pandemi Covid-19,” katanya.

“Sangat penting bagi bantuan untuk menjangkau mereka yang memerlukan,” kata Ismail Sabri, sambil menambahkan Malaysia saat ini menjadi tuan rumah lebih dari 150,000 pelarian dari Myanmar, yang merupakan 86 persen dari populasi pelariannya.

Dia mengatakan bahawa Malaysia menyokong sepenuhnya kerja Utusan Khas Ketua Asean untuk Myanmar, tetapi tetap prihatin kerana pihak berkuasa Myanmar masih belum membenarkan utusan itu mengunjungi negara itu.

“Kami mendesak pihak berwajib untuk menerima kunjungan tersebut dan membantu Utusan Khusus dalam tugasnya serta mempercepat pelaksanaan ‘Konsensus Lima Titik’ yang disepakati oleh Asean,” katanya.

Blok 10 anggota itu menamakan Menteri Luar Negeri Brunei kedua Erywan Mohd Yusof sebagai utusan khas ke Myanmar untuk mempermudah proses mediasi dan dialog.

Mengenai isu Wilayah Pendudukan Palestin (OPT), Ismail Sabri berkata, Malaysia terkejut dengan kematian banyak orang awam Palestin termasuk wanita dan kanak-kanak berikutan serangan kejam oleh Israel pada bulan Mei tahun ini.

“Penindasan sistematik terhadap rakyat Palestin selama bertahun-tahun melalui dasar diskriminasi; penolakan hak asas sivil; pengenaan keadaan yang keras; penyitaan tanah berskala besar dan tindakan tidak berperikemanusiaan yang dilakukan terhadap mereka sama dengan jenayah apartheid, ”katanya.

Baca Lagi | Taliban meminta syarikat penerbangan meneruskan penerbangan antarabangsa ke Afghanistan

Malaysia mengulangi seruannya agar Israel dipertanggungjawabkan dan bertanggung jawab atas semua kesalahannya, termasuk pelanggaran undang-undang antarabangsa secara terang-terangan.

Malaysia juga menyambut baik penubuhan suruhanjaya siasatan antarabangsa oleh Majlis Hak Asasi Manusia untuk menyiasat pelanggaran undang-undang hak asasi manusia antarabangsa semasa krisis 11 hari, katanya.

Read Previous

Taliban meminta syarikat penerbangan meneruskan penerbangan antarabangsa ke Afghanistan

Read Next

Sorotan dari rancangan Malaysia 2021-2025 Bahagian 1

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here